Victor ja Sandra ovat Mannisten omat kummilapset Afrikasta

Opiskeluaikana virinnyt ajatus hyväntekeväisyydestä on Mannisten kohdalla merkinnyt vuosikymmenien kummiutta. Oma kummilapsi kehitysmaasta on tuonut maailman ongelmia lähemmäksi ja antanut avulle kasvot. Manniset tutkivat monia eri järjestöjä ja vaihtoehtoja, ja päätyivät lopulta World Visionin kummiuteen. Omien kummilasten tapaaminen Keniassa on ollut pitkän kummitaipaleen kohokohta.  
 
- Meitä oli opiskeluaikana isompi porukka, jota kiinnosti hyväntekeväisyys kehitysmaiden lasten hyväksi. Tutkimme aika pitkään eri vaihtoehtoja, ja päädyimme lopulta World Visioniin muun muassa sen selkeiden ja tavoitteellisten toimintamallien takia. Myös World Visionin organisaatiorakenne on suhteellisen matala, mikä on hyvä asia. Vuosien varrella meidän oma kummiusporukka hajosi maailmalle, mutta me olemme jatkaneet kummeina jo vuosikymmeniä, kertoo helsinkiläinen lääkäri Mikko Manninen
 
Mannisilla on ollut vuosien saatossa monta kummilasta Afrikasta. Tällä hetkellä he ovat kummeina kahdelle kenialaiselle lapselle, Victorille ja Sandralle
 
- Tällä alallahan on paljon hyväntekeväisyysjärjestöjä, kuten vaikka Plan, Unicef ja Pelastakaa Lapset, mutta meille valinta on selvä. World Visionin kummiudessa meitä viehättää erityisesti se, että työ on tehokasta ja tavoitteellista. Projekteilla on selkeä alku ja loppu. Kummilasten elämää ja arkea parannetaan konkreettisten asioiden, kuten vaikkapa puhtaan veden, koulutuksen ja vanhempien parantuneen toimeentulon muodossa. Ja sitten kun työ yhdellä alueella tulee valmiiksi 10-15 vuoden kuluessa, niin siirrytään uudelle alueelle tekemään sama, Mikko Manninen kertoo.
 

 
Tietysti kummiudessa on myös toinen elementti, yhteys omaan kummilapseen kehitysmaassa.
 
- Olemme varmasti aika tyypillisiä kummeja. Maksamme kuukausimaksumme ja kirjoittelemme kummilapsen kanssa muutaman kerran vuodessa. Lisäksi saamme World Visionilta tarkat vuosittaiset raportit siitä, miten työ alueella etenee ja mitä lahjoituksellamme tehdään. World Vision on ollut aina tosi avoin siitä, että kuka tahansa halukas voi lähteä katsomaan itse miten työtä tehdään. Mekin pääsimme tapaamaan omat kummilapsemme Victorin ja Sandran Keniaan keväällä 2016. Se oli ihana kokemus. Juteltiin vanhemman kummilapsen eli Victorin kanssa elämästä ja ihan hassuistakin tavallisista asioista. Yhdessä muisteltiin muun muassa sitä kuka on Victorin ja meidän oman pojan suosikkijoukkueen Manchester Unitedin päävalmentaja. Sandra on vielä niin pieni, että hän vähän ujosteli meidän valkoisten mzungujen tapaamista. Mutta kyllä siinä oli tunteet pinnassa kun pitkän odotuksen jälkeen oltiinkin yhtäkkiä kasvokkain lasten kanssa ja nähtiin konkreettisesti miten me ollaan voitu parantaa heidän elämäänsä, helsinkiläinen puheterapeutti Riitta-Leena Manninen kertoo kummiudesta ja kummilastensa tapaamisesta.  
 
Suomen World Visionilla on Mannisten lisäksi noin 13 000 kummia. Yhdessä he muuttavat kehitysmaiden lasten elinolosuhteita paremmaksi Afrikassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa. Lähde mukaan tukemaan tärkeää työtä ja liity kummiksi jo tänään.