Tuemme nuoria Ruandassa

Suomen World Vision on aloittanut nuorisotyöllisyysprojektin Pohjois-Ruandassa. Tuemme 240 nuoren ammattitaitojen kehittymistä.

Phoibe, 22, on yhtä hymyä. Hän on päässyt opiskelemaan kampaamoyrittäjäksi Suomen World Visionin nuorisotyöllisyysprojektissa. Kampaamon nimi on komeasti Salon de Caifure Icyerekezo (Vision Salon). Siellä on tällä hetkellä 12 työntekijää.

­ - Koen, että koulutuksen ansiosta olen muuttunut paremmaksi ihmiseksi. Osaan säästää ja pystyn turvaamaan tulevaisuuteni. Suunnitelmissani on laajentaa yritystäni. Tulevaisuudessa tarjoan myös muuta kauneudenhoitoa kuin vain kampaamopalveluita.

Valence, 25, on onnekas nuori mies. Hän pyörittää sikalaa yhdessä kahden muun nuoren kanssa.

­ - Minulla on kolme siskoa ja neljä veljeä. Yksi sisaristani on vammainen. Hänellä on mm. kuulovamma. Pystyn maksamaan tienesteilläni hänen terveydenhuoltonsa. Maksan myös nuorempien sisarusteni koulumaksut, Valence kertoo.

Hänen tarinansa kuvaa hyvin sitä, miten yhden nuoren ammattikoulutus muuttaa koko perheen tilannetta. Suomen World Visionin ohjelmajohtaja Annette Gothóni kertoo, että nuorisotyöllisyyskoulutuksen voi jakaa kolmeen vaiheeseen.

­ - Ensin kartoitamme nuoren tiedot ja taidot. Osaako hän laskea, lukea ja kirjoittaa? Sitten päätämme yhdessä nuoren kanssa, millainen toimeentulo, ammatti ja koulutus voisi turvata hänen tulevaisuutensa. Koulutuksessa keskitymme ammattiin liittyvien taitojen lisäksi ihan perusasioihin. Esimerkiksi asiakaspalvelutyöhön kouluttautuvalle nuorelle opetamme asiakkaan ystävällistä kohtelua. Kolmannessa vaiheessa käymme läpi toimeentulon kanssa elämistä. Millainen rahankäsittely on fiksua ja miten siitä voisi hyötyä myös lähipiiri?

Ruandan nuorisotyöllisyysprojektin nuoret ovat joko peruskoulun käyneitä, koulun keskeyttäneitä tai kokonaan kouluttamattomia. Tuemme erityisesti nuorten naisten ja vammaisten ammattitaidon kehittämistä.

Suomen World Vision hakee nuorisotyöllisyysprojektille jatkorahoitusta vuoteen 2021 asti.