Kummitytön parempi tulevaisuus - pisara kerrallaan

5-vuotias kenialainen Kamama-tyttö ei tarkalleen muista millaista elämä ilman vettä oli. Kummien tuella rakennettu vesiverkosto on mullistanut tytön ja hänen ikätovereidensa arjen ja tulevaisuuden. Kuvaraportaasi Kamaman kotiseudulta kertoo vahvaa tarinaa.Veden tuhlaaminen peseytymiseen oli aiemmin harvinaista herkkua 5-vuotiaan Kamaman perheessä Länsi-Kenian maaseudulla:

- Nyt puhdasta vettä riittää päivittäisen puhdistautumisen lisäksi juomiseen ja ruuanlaittoon. Reilun 200 metrin päässä sijaitseva vesipiste helpottaa arkeamme monilla tavoin. Voimme kaikki juoda puhdasta vettä ja lapset ovat puhtaita – tämä on minun määritelmäni hyvästä elämästä, sanoo Kamaman äiti Julia.

Painovoimalla toimivaan vesijohtoverkostoon kuuluu 15 vedenottopistettä ja siitä hyötyy peräti 800 ihmistä. Asukkaiden ja kotien lisäksi vedestä hyötyvät alueen koulut, kirkot ja terveysklinikat:

- Jokaisesta vedenottopisteestä huolehtii sen lähellä asuvista ihmisistä koottu vesikomitea. Päätimme yhdessä mihin vesipisteet ja eläinten juottokaukalot pystytetään. Haluamme pitää järjestelmän mahdollisimman hyvässä kunnossa, Julia kertoo ylpeänä.

Kamama käy äitinsä Julian kanssa terveystarkastuksessa läheisellä klinikalla:

- Vesi tulee nykyään suoraan klinikan laboratorioon, mikä on helpottanut työtämme. Ripuli ja muut likaisesta vedestä johtuvat sairaudet ovat vähentyneet alueella merkittävästi, kertoo klinikan työntekijä Samuel.

Ilman vesijohtoverkostoa Kamama perheineen ei söisi appelsiineja ja muita terveellisiä kasviksia:

- Puutarhassamme kasvaa ainakin appelsiineja, guavia, mangoja ja sitruunoita, Kamama kertoo ylpeänä.

Sengelelin peruskoulussa oppilaiden määrä on kasvanut 200:sta 500:an vain kahdessa vuodessa kun lapsia ei ole enää tarvittu vedenkannossa:

- Tavoitteenamme on kehittää lapsia monipuolisesti esimerkiksi kirjallisuuden, matematiikan, terveystiedon ja moraalikoulutuksen saralla. Vesiputken lisäksi World Vision on rakentanut kouluumme myös vessoja ja pitää oppilaillemme itsestään huolehtimiseen liittyviä kerhoja. Koulumme on kasvanut huimasti veden myötä ja sen toiminta on nyt vakiintuneempaa, kerto Kamaman opettaja Korio John.  

Tiesitkö että viime vuonna World Vision antoi puhtaan veden lahjan uudelle ihmiselle joka 30. sekunti? Yksikään muu järjestö ei ole tähän tahtiin vielä pystynyt, mutta meillä on nyt uusi lupaus: jatkossa tahti on joka 10. sekunti. Tutustu Keniassa tehtävään vesityöhön videon avulla.

Kummina olet mukana tukemassa kummilapsesi kotiseudulla tehtävää vesi- ja hygieniatyötä. Lisäksi työtä voi tukea ostamalla Puhdasta vettä -lahjan eettisten lahjojen kaupastamme.