‘’Nostan hattua World Visionin työlle’’

Suomen World Visionin lähettiläs rap-artisti Signmark vieraili Korogochon slummissa Keniassa ja vaikuttui näkemästään.

Iso lauma slumminuoria piirittää viittomakielisen rap-artistin Signmarkin eli Marko Vuoriheimon, kun hän hyppää ulos autosta noin 200 000 asukkaan slummissa Kenian pääkaupungissa Nairobissa. Mukana matkassa on Signmarkin hyvä ystävä, ruotsalainen räppärikuuluisuus Adam Tensta, joka on esiintynyt useilla suomalaistähden keikoilla ympäri maailmaa.

Signmark valittiin viime maaliskuussa Suomen World Visionin tasa-arvoasioiden lähettilääksi ja hänen tavoitteenaan on edistää kehitysmaiden lasten ja nuorten oikeuksia ja tasa-arvoa muun muassa musiikin ja liikunnan avulla. Signmark on ollut vuodesta 2010 myös ulkoministeriön vammaisten henkilöiden oikeuksien erityisedustaja, joten matkat kehitysmaihin ovat tuttuja.

- Olen vieraillut aikaisemminkin slummissa, mutta tämä on ensimmäinen kerta Kenian slummissa. Nämä vierailut pistävät aina miettimään, miten hyvin meillä on asiat Suomessa ja kuinka pienistä asioista usein valitamme. Vierailu muistuttaa myös siitä, että meidän on tehtävä asioita ja autettava heikommassa asemassa olevia, Signmark pohtii.

Kuva: Nina Kaverinen

Kuurojen asema heikko kehitysmaissa

Useissa kehitysmaissa kuuroja usein piilotellaan kodeissa, ja heidän asemansa on heikko. Signmarkin mukaan yhteiskunnan ei tulisi kohdella kuuroja vammaisina, vaan kielivähemmistönä, jolla on oma kulttuuri ja historia.

- Kehitysmaissa ajatellaan, että kuurous on jumalan rangaistus. Monet suuret vammaisjärjestöt eivät osaa ottaa huomioon kuurojen tarpeita. Tapasin täällä slummissa 13-vuotiaan kuuron Peris-tytön, ja hetki oli aivan ihana. Hän osasi amerikkalaista viittomakieltä ja oli yhtä aurinkoa kun nostin hänet esille muiden lasten joukosta, ja huomio kiinnittyi vain häneen. Tytöstä tuli yhtäkkiä koko kylän stara, Signmark hymyilee.

World Vision kouluttaa Korogochon slummissa entisiä jenginuoria ja rikollisia uuteen ammattiin nuorisotyöllisyysohjelman avulla. Signmark tapasi slummissa koulutuksen saaneita nuoria ja vaikuttui näkemästään.

- World Visionin nuorisotyöllisyysohjelma on aivan huikea. Tapasin täällä slummissa nuoren miehen, jonka mukaan ohjelma oli muuttanut koko hänen elämänsä suunnan. Nostan hattua järjestön tärkeälle työlle.

Signmark uskoo, että hänen omalla esimerkillä on positiivinen vaikutus slumminuoriin.

- Slummin kuurot lapset näkivät minut ja sen mitä pystyn tekemään kuurona. Toivon, että oman esimerkin ja musiikkini kautta he uskaltavat lähteä toteuttamaan unelmiaan.

Suomen World Visionin kehitysyhteistyön päämääränä on lasten aseman parantaminen ja heidän oikeuksiensa tukeminen. Järjestön humanitaarisen avun keskiössä on ollut jo useamman vuoden ajan vammaisten pakolaisten oikeudet ja elämänlaatu. Järjestö on toteuttanut ulkoministeriön tuella onnistuneita vammaisprojekteja Keniassa, Ugandassa ja Irakissa.