Intiassa vessareissu voi viedä tunteja

Vessojen puute on todellinen ongelma Intian maaseudulla. Vessamatkoihin kuluu aikaa ja ne voivat olla jopa vaarallisia – etenkin nuorille tytöille. Rajnandgaonissa on rakennettu uusia huusseja köyhimmille perheille suomalaisten kummien tuella. 
 
– Olen hyvin onnellinen, että olen saanut vessan kotioveni viereen. Aiemmin kävelin aina aamuisin noin kilometrin löytääkseni sopivan paikan vessakäynnille. Mitä vanhemmaksi olen tullut, sitä hankalampaa se on ollut, etenkin sadekaudella, kertoo Radjnandgaonissa Intiassa asuva Dekunwar Gond.
 
Viittäkymmentä lähestyvälle rouva Gondille vessa on ensimmäinen kokonaan oma. Hänen kotitaloutensa yksi niistä 1350:sta, jotka ovat saaneet viime vuoden aikana vessan käyttöönsä Rajnandgaonin seudulla. World Vision on auttanut rakentamaan 186 vessaa, jotka on pystytetty kaikkein vähävaraisimmille ja haavoittuvimmille perheille. 
 

 
– Varsinkin pimeällä oma vessa on helpotus, kertoo 2-vuotiaan Lileswarin äiti Punima Gown.
 
Intiassa on käynnissä valtion massakampanja vessakannan kohentamiseksi. Tavoitteena on saada kaikki käyttämään vessaa lokakuuhun 2019 mennessä. Valtio tukee taloudellisesti niitä perheitä, jotka rakentavat käyttöönsä vessan.
 
Tässä työssä suomalaisilla kummeilla on tärkeä rooli. Heidän avullaan World Vision koulutti viime vuonna 60 aktiivia ja muuraria opettamaan asukkaille, kuinka rakennuttaa vessa ja lopettaa riu’ulla käynti. Kylissä tehtiin yhteisiä kävelykierroksia, joiden aikana käytiin läpi, miten avomaalle ulostaminen vaikuttaa asukkaiden terveyteen. 
 
Kulttuurinen muutos on hidas. Jotta riu’uista todella luovuttaisiin, aktiivit käyvät aamuruskon aikaan kiertelemässä peltojen reunoilla ja puhaltavat pilliin, jos löytävät riu’uilla istujia.

Vessamatka altistaa väkivallalle 

Vessojen läheisyydellä on suuri merkitys arjessa. Monet vessattomat käyttävät jopa 2-3 tuntia vessareissuilla. Tähän kuluu valtavasti aikaa ja varsinkin lapsille, vanhuksille ja sairaille vessamatkat ovat hankalia ja vaarallisia. Tytöt altistuvat seksuaaliselle väkivallalle vessamatkoilla etenkin pimeällä. Vatsanväänteet taas tuottavat kaikille päänvaivaa, jos vessapaikka on kaukana. 
 
Ennen vessaprojektin aloittamista Rajnandgaonin ohjelma-alueella vain noin joka viidennellä asukkaalla oli käytössään vessa, Hoshanganbadin ohjelma-alueella joka kolmannella.

Vessojen rakentaminen ja käyttöönotto parantaa kokonaisten kyläyhteisöjen hygieniaa. Tällä on tärkeä positiivinen vaikutus lasten terveyteen ja ravitsemukseen. Uusimpien arvioiden mukaan yli 100 000 intialaista lasta kuolee vuosittain ripuliin. Globaalisti arvioidaan, että noin puolet lasten aliravitsemuksesta johtuu puutteellisesta vesihuollosta, sanitaatiosta ja hygieniasta.
 
Kummina tuet kummilapsesi kotiseudulla tehtävää vesi- ja hygieniatyötä. Lisäksi voit lahjoittaa Hygienia-paketin eettisten lahjojen kaupastamme. Sen avulla rakennetaan vessoja sekä tarjotaan perheille hygieniakasvatusta.