10 sentillä uuden elämän alkuun

Pohjois-Ruandassa maaseudun nuorille on auennut uusi tulevaisuus. Suomen World Vision aloitti työn ruandalaisten nuorten työllistämiseksi tammikuussa 2017. Nyt köyhässä maaseutukylässä kasvaa nuorten joukko, jotka rakentavat parempaa elämää ompelukoneiden, vuohien ja yhteistyön voimalla.

Suomen World Visionin nuorisotyöllisyysohjelma toimii Mbogon alueella Rulindon piirikunnassa Pohjois-Ruandassa. Välttämättömyydet, kuten ruoka ja asunto, maksavat alueella keskimäärin noin 160 euroa vuodessa, mutta vain puolella asukkaista on niihin varaa. Suurin osa mbogolaisista saa elantonsa maataloudesta, mutta viljelijöillä ei ole tarpeeksi oikeanlaisia menetelmiä ja tietoutta, jotta maataloustyö olisi kannattavaa.

Mbogon alueen asukkaista noin 39 % on 16-30-vuotiaita nuoria. Ruandassa koulunkäyntiaste on suhteellisen korkea, mutta opetuksen laatu on heikko. Mbogossakin moni peruskoulun aloittanut nuori on jättänyt koulunsa kesken. Ammatti- ja yrittäjyyskoulutukset, sekä säästö- ja lainaryhmät tarjoavat nuorille mahdollisuuden rakentaa itselleen toisenlainen tulevaisuus.

Haguruka Dukore (Ryhdy toimeen) -säästö- ja lainaryhmän johtaja Elizabeth (kuvassa etualalla) kertoo kesäkuussa alkaneen ryhmän toiminnasta:

-  Meitä on yhteensä 26 jäsentä, puolet naisia ja puolet miehiä. Sovimme yhdessä ryhmän säästötavoitteesta ja säännöistä. Jokaisen pitää tuoda yhteiselle tilille säästöön 100 Ruandan frangia (eli noin 10 senttiä) viikossa. Ryhmäläiset voivat ottaa tililtä lainaa omia yrityksiään varten 10 % korolla. Lainatilin lisäksi meillä on yhteinen solidaarisuustili, joka on tarkoitettu auttamaan ryhmäläisiä heidän omissa tarpeissaan, kuten häiden järjestämisessä tai sairauskulujen maksamisessa.

Chresence on Ejo Heza (Parempi huominen) -ryhmän jäsen, minkä lisäksi hän on myös säästöryhmien kouluttaja. World Visionin tarjoama yrittäjyyskoulutus muutti Chresencen rahankäytön:

- Yrittäjyyskoulutuksessa ymmärsin, että en ollut aiemmin käyttänyt rahojani järkevästi. Koulutuksen jälkeen lainasin ryhmältämme 15 000 Ruandan frangia (15 euroa), jotka sijoitin kaniineihin. Kanit ovat lisääntyneet, ja nyt minulla on jo 12 kaniinia. Tavoitteenani on kaksinkertaistaa kanien lukumäärä. Kaniineja myymällä saan itselleni tärkeitä lisätuloja.

Marie Chantal (kuvassa oikealla) on koulupudokas, jolle Ejo Heza -säästöryhmään osallistuminen on antanut monia uusia mahdollisuuksia. Ryhmältä saamallaan 16 euron lainalla Marie Chantal osti vuohen. Lisäksi hän on ottanut tietotekniikkatunteja

Tumban ammattikoulussa 20 nuorta naista on opiskellut ompelua kuukauden ajan. Ensimmäisenä koulussa opeteltiin tekemään hame. Oppilaiden ompelemat siniset hameet on tarkoitettu peruskouluun koulupuvuiksi. Nuoret vaikuttavat tyytyväisiltä valitsemaansa koulutukseen: ompelijoille on kysyntää, ja lisäksi hyvä ompelija voi säästää rahaa korjaamalla ja tekemällä itse omat vaatteensa.

Kehittyvien maiden väestö on tyypillisesti hyvin nuorta, ja alle 30-vuotiaiden ikäluokat suuria. Toimeentulon ja mielekkään tekemisen tarjoaminen kotiseudulla vähentävät nuorten tarvetta lähteä kaupunkislummeihin tai ulkomaille paremman elämän toivossa. Nuorten ammattikoulutusta ja yrittäjyyttä voit tukea eettisten lahjojen kaupassamme