Tarinat lasten arjesta kiinnostivat kummeja

Tositarinoita lasten arjesta -tapahtuma kokosi 16.11. suuren joukon kummeja kuulemaan elämästä Keniassa, Intiassa ja Perussa. Kertomukset lasten kokemista vaikeuksista olivat välillä karua kuultavaa, mutta kummien avulla moni asia on jo parantunut.

Torstai-iltana 16.11. joukko kummeja kerääntyi Suomen World Visionin toimiston naapuriin kuulemaan lisää kummilastensa arjesta Keniassa, Intiassa ja Perussa. Tapahtuman aloittivat yhteiset terveiset Keniasta ja sen jälkeen osallistujilla oli mahdollisuus valita kuulumiset joko Aasian tai Latinalaisen Amerikan suunnalta.

Kenian World Visionin työntekijä, aluekehitysohjelmien päällikkö Titus Kaprom kertoi aluksi ajankohtaisia tietoja Itä-Afrikkaa koettelevasta kuivuudesta. Pitkittynyt kuivuus uhkaa pelkästään Keniassa katkaista satojentuhansien lasten koulutien. Miljoonat lapset ovat lisäksi vaarassa nähdä nälkää.

Titus jatkoi kertomalla työstämme Sookin alueella. Sookissa tyttöjen ympärileikkaus ja sitä usein seuraavat lapsiavioliitto ja -äitiys ovat olleet iso haaste alueen tytöille ja naisille. Silpomista vastaan on taisteltu suomalaisten tuella muun muassa rakentamalla turvataloja silpomista pakeneville tytöille, järjestämällä silpomisen tilalle vaihtoehtoisia aikuistumisriittejä sekä kouluttamalla kaikkia alueen asukkaita silpomisen haitoista. Myös positiivisilla roolimalleilla on ollut iso vaikutus siihen, että nykyään yhä harvempi tyttö joutuu läpikäymään kivuliaan toimenpiteen.

Latinalaisen Amerikan teemapuheenvuorossa suomalaisten kummien ohjelmista Perussa vastaava Jessica Ferreña kertoi esimerkkien kautta siitä, miten eri ohjelmien nuorten tulevaisuudennäkymiä on parannettu. Keinoina on käytetty esimerkiksi uusien, luovien opetustapojen hyödyntämistä, käytäntöön paneutuvien pienyrittäjyyskurssien lisäämistä sekä nuorien omien tulevaisuudensuunnitelmien laatimista. Näin yhä harvempi köyhyydessä elävä nuori jää jatko-opintojen tai työelämän ulkopuolelle.

Aasian teemahuoneessa suomalaisten kummien ohjelmista Intiassa vastaava Varghese Jacob kertoi tyttöjen Intian maaseudulla kokemista henkisen, fyysisen ja seksuaalisen väkivallan muodoista. Tärkeitä työkaluja tässä työssä ovat esimerkiksi kaikkien väestöryhmien kouluttaminen asiasta, koulujen ja kouluteiden turvallisuuden parantaminen sekä perheiden terveys- ja toimeentulotilanteen parantaminen.

Tapahtuma oli lämminhenkinen ja informatiivinen. Yleisöstä nousi paljon hyviä kysymyksiä, ja teemojen ympärille syntyi keskustelua. Myös kansainväliset puhujat olivat erittäin mielissään saadessaan ensimmäistä kertaa tavata suomalaisia kummeja ja muita tukijoita kasvokkain.