”Kierrätän materiaaleja, joita muut heittävät pois”

Nace La Esperanzan alueella Kolumbiassa asuva Shadia on kummien tukeman koulutuksen myötä oppinut huolehtimaan ympäristöstä. Kierrätysoppien jakaminen nuoremmille harjoittaa tärkeitä johtajuustaitoja. Opit tulevat tarpeeseen, sillä kummien työ alueella on tulossa päätökseen.

15-vuotias Shadia on nähnyt, mihin roskaaminen hänen yhteisössään johtaa. Roskat ovat päätyneet kaduille ja sitä kautta alueen kanaaleihin ja viemäriverkostoihin. Suomalaisten kummien tukema ECOPAD-ympäristöryhmä on antanut Shadialle ja hänen ikätovereilleen tärkeitä oppeja kierrättämisestä ja ympäristön suojelusta.

- Aikaisemmin saatoin heittää roskia kadulle sillä tiesin, että joku keräisi ne tai heittäisi jokeen. ECOPAD:ssa olen oppinut ympäristönsuojelun tärkeydestä. Kierrätän materiaaleja, joita muut heittävät pois. Teen käsitöitä muovipulloista ja pahvilaatikoista, Shadia kertoo.

Ponnisteluja yhteisen hyvän eteen

Shadia muutti perheensä kanssa Soledadin alueelle kymmenen vuotta sitten paremman toimeentulon perässä. Olosuhteet eivät olleet idylliset: perheenjäsenet jakoivat yhden asuinhuoneen, ja naapurustossa ei ollut riittäviä julkisia palveluita kuten sähköä ja vettä. Nyt aluetta on parannettu ja slummimainen asuinalue virallistettu.

Shadian perhe tutustui World Visioniin saatuaan kutsun koulutustyöpajaan. Perhe on ollut toiminnassa erittäin aktiivinen, ja veljensä tavoin myös Shadiasta tuli vapaaehtoinen ECOPAD-ryhmässä.

Nuorista, lapsista ja aikuisista koostuvan ECOPAD tehtävänä on huolehtia ympäristöstä sekä varautua mahdollisiin hätätilanteisiin. Kolumbian ohjelma-asiantuntijamme Merja Tikkanen-Vilagin mukaan ECOPAD:n kaltaiset ryhmät ovat tärkeitä yhteisön toimivuuden ja järjestäytymisen kannalta.

- Alueen asukkaiden omat ryhmät ovat erityisen tärkeitä varsinkin nyt kun World Visionin työ alueella on tulossa päätökseen. Ihmiset ovat aktivoituneet omien asioidensa ajamisessa, ja ympäristön kannalta on hyvä, että likavedet, terveysongelmat ja hygienia huomioidaan, Tikkanen-Vilagi toteaa.

Tulevaisuuden johtajia

Nace La Esperanzan nuoret hyötyvät ryhmistä, joissa he voivat kehittää elämäntaitojaan, esiintymistä, johtajuutta ja vastuunkantoa. Kummien tuki mahdollistaa nuorten ryhmien säännöllisen kokoontumisen.

- Jonain päivänä näistä nuorista tulee johtajia. On tärkeää, että he kantavat vastuunsa yhteiskunnan rakentamisesta. He oppivat myös toimimaan ryhmässä ja esittämään omia mielipiteitään, myös eriäviä, hyvässä hengessä, kertoo Tikkanen-Vilagi.

Käsityöryhmässä Shadia (seisoo kuvassa) ohjaa muita lapsia tunnistamaan jätteistä kierrätettäväksi sopivia materiaaleja. Hänen opastuksella toisten roskista syntyy kauniita käsitöitä.

- Nyt voin jakaa omaa osaamistani. Mutta olen myös tietoinen siitä, että minulla on vielä paljon opittavaa.

Nace La Esperanzan kummiohjelma Kolumbiassa on ollut käynnissä vuodesta 2005 lähtien. Ohjelman tavoitteena on ollut parantaa 16 000 ohjelma-alueen ihmisten elämänlaatua ja yhteisöjen kykyä selvitä köyhyyden ja väkivallan aiheuttamista haasteista. Kummien tuella Nacessa tehtävä työ on tulossa pian valmiiksi.