Pelasta pimppi -kampanja nostaa esiin tyttöjen oikeudet

Maailmassa elää vähintään 200 miljoonaa silvottua tyttöä ja naista. Globaalisti silpominen on vähentynyt, mutta väestökasvun takia silvottujen tyttöjen määrän odotetaan kääntyvän merkittävään kasvuun seuraavan 15 vuoden aikana. Suomen World Visionin Pelasta pimppi -kampanja taistelee silpomista vastaan ja haluaa nostaa esiin ihmisoikeusloukkauksen, joka koskettaa yli kolmea miljoonaa tyttöä joka vuosi.
 
- Silpominen aiheuttaa kärsimystä ja pahimmillaan vakavia terveysongelmia. Kyseessä on vanha kulttuurinen käytäntö, joka on usein myös osa aikuistumisriittiä, kertoo Suomen World Visionin ohjelmajohtaja Annette Gothóni.
 
Suomen World Vision tekee työtä silpomisen lopettamiseksi Keniassa. Järjestö on saanut aikaan hyviä tuloksia kouluttamalla yhteisöjä ja järjestämällä vaihtoehtoisia aikuistumisriittejä, joissa ei silvota. Lisäksi silpojia on koulutettu uusiin ammatteihin ja tytöille on rakennettu turvataloja koulujen yhteyteen.
 
- Vanhemmat pitävät silpomista tekona, joka varmistaa omalle lapselle paremman elämän ja paikan yhteisössä. Silpomisesta kieltäytyminen ensimmäisten joukossa vaatii rohkeutta, Gothóni sanoo.
 
Keniassa silpominen on entistä harvinaisempaa: 45–49-vuotiaat naiset ovat silvottuja neljä kertaa todennäköisemmin kuin 15–19-vuotiaat.
 
Silpominen tarkoittaa tyttöjen ja naisten ulkoisten sukuelinten poistamista osittain tai kokonaan tai sukuelinten vahingoittamista muulla tavoin ilman lääketieteellistä syytä. 
 
Silpomista tapahtuu erityisesti noin 30 maassa Afrikassa ja Lähi-idässä, mutta sitä esiintyy myös länsimaissa.
 
- Kansainväliset ihmisoikeussopimukset kieltävät yksiselitteisesti tyttöjen silpomisen. Tyttöjen suojeleminen on myös Suomen velvoite, Gothóni toteaa.
 
Kansainvälistä silpomisen vastaista päivää vietetään 6.2. 
 
Pelasta pimppi – seis silpomiselle -kampanja näkyy Suomen World Visionin sosiaalisen median kanavissa 29.1.–11.2.2018. 
 
 
 
 
Lisätiedot:
 
Annette Gothóni
ohjelmajohtaja
040 59 50 892
annette.gothoni@worldvision.fi
 
Anna Pollari
viestintäpäällikkö
040 51 54 592
anna.pollari@worldvision.fi