Elanto on tiukassa Kambodzan Santukissa

Syvällä Kambodzan maaseudulla sijaitsevan Santukin kummiohjelma-alueen asukkaiden toimeentulomahdollisuudet ovat rajalliset. Toimeentulo koostuu monista epäsäännöllisistä puroista, ja perheitä hajottava vierastyöläisyys on yleistä. Kummien tuella tilanne kuitenkin kohenee koko ajan.

Santukin ohjelma-alue sijaitsee lähes Kambodzan keskipisteessä. Matkaa pääkaupunki Phnom Penhiin on noin 150 kilometriä. Lähin kaupunki on 25 kilometrin päässä sijaitseva maakunnan pääkaupunki Kampong Thom. Kambodza on yksi maailman vähiten kaupungistuneista maista, joten maakuntakeskuskin on varsin vaatimattoman noin 30 000 asukkaan keskittymä.

Punakhmerien hallintokaudella Santukin alueen asukkaan joutuivat monien muiden tavoin luopumaan omista kodeistaan ja omaisuudestaan. Koska Pol Potin kunnianhimoinen tavoite oli kolminkertaistaa maanviljelyn tuottavuus, asukkaat määrättiin rakentamaan alueelle isoja patoja ja kastelujärjestelmiä. Moni menetti henkensä rakennusurakassa, mutta tänä päivänä ne mahdollistavat riisinviljelyn alueella.

Suuritöinen riisi

Riisinviljely on monen kummilapsiperheenkin pääasiallinen tulonlähde.

- Toisin kuin joillain muilla alueilla, Santukissa riisipelto antaa sadon ainoastaan kerran vuodessa. Pelto valmistellaan toukokuussa, riisi kylvetään kesäkuussa, ja ennen loppuvuodesta tapahtuvaa sadonkorjuuta pellot vaativat päivittäistä rikkaruohonpoistoa, kertoo kummiohjelman johtaja Chan Sokkhy.

Riisinviljely vaatii paljon vettä. Kuivuus ja liialliset rankkasateet pilaavat sadon. Viime vuosina ilmastonmuutos onkin aiheuttanut monelle perheelle mittavia tulonmenetyksiä. Perheillä ei ole yksinkertaisesti ollut riittävästi ravintoa edes lapsille.

Riisit käy viljelijöiltä ostamassa asiamies. Viime vuosina riisin hinta on ollut alhainen, joten perheet miettivät yhdessä World Visionin työntekijöiden kanssa kuumeisesti myös muita tulonlähteitä.

Vierastyöläisyys rikkoo perheitä

Lisäksi perheillä on kanoja, sikoja ja lehmiä. Paikaliset lehmälajikkeet eivät juuri tuota maitoa, vaan niitä pidetään lähinnä saatavan lannoitteen sekä lihan takia. Kotipuutarhoissa viljellään esimerkiksi valkosipulia, syötäväksi kelpaavia kiertokasveja, cashew-pähkinää sekä valkoretikkaa.

- Pyrimme parhaamme mukaan monipuolistamaan perheiden tulonlähteitä, jotta he eivät olisi täysin säävaihteluiden ja muuttuvien myyntitulojen varassa. Koulutamme erityisesti kaikkein köyhimpien perheiden aikuisia yrittäjyyteen, ja autamme oman yrityksen perustamisessa ja johtamisessa, Chan kertoo.

Vierastyöläiseksi lähteminen kaupunkiin tai esimerkiksi Thaimaahan on silti erittäin yleistä erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa.

- He ovat nähneet vanhempiensa jatkuvan raadannan riisipelloilla, ja lähtevät muualle töihin paremman elämän toivossa. Kouluttamattomille nuorille on tarjolla ainoastaan matalapalkkaisia hanttihommia, ja työnantaja saattaa pahimmassa tapauksessa jättää palkkoja kokonaan maksamatta. Perheiden kohdalla tämä on erityisen surullista, sillä sukulaisten hoiviin jätetyt lapset näkevät vanhempiaan vain joitakin kertoja vuodessa. Siksi kummien tuella tekemämme toimeentuloon ja yrittäjyyteen liittyvä työmme on niin tärkeätä, Chan päättää.

Kuvat: Kaisu Jouppi ja Pasi Liesimaa