Matka jätti minuun särön, josta olen kiitollinen

Jyväskyläläisen Petri Heinosen talvi huipentui Ugandan helteissä. Viime vuotisen World Visionin kummimatka-arvonnan voittaja suuntasi  26 muun matkalaisen kanssa tutustumaan kummien työhön Kirewaan ja Nabuyogaan.

– Elän muutenkin tässä sellaisia ”kaikki vaihtuu" -vuosia. Olen toiminut 17 vuotta yrittäjänä MCID Oy:ssä valmentaen esimiehiä sekä yrittäjiä. Olen luonteeltani seikkailija ja uuden käynnistäjä. Myös Ugandaan halusin lähteä katsoakseni, mitä tämä matka puhuu minulle. Minulla on tässä vaiheessa elämääni mahdollisuus miettiä, mitä muutakin voisin saada omalla pääomallani aikaan.

Petrin ja muiden kummimatkalaisten reissu oli täynnä tapaamisia Kirewan ja Nabuyogan asukkaiden kanssa. Ensimmäiset kyyneleet kirahtivat silmiin, kun koululaiset esittivät sydämiensä pohjasta kumpuavan tervetulolaulun.

Viikon aikana Petri kuuli monta yrittäjyystarinaa. Kirewan alueen pienviljelijät ovat perustaneet yhdistyksen, jonka avulla he ovat saaneet hankittua laadukkaampia siemenviljoja, koulutusta viljelyyn ja myytyä satonsa parempaan hintaan. Naisten säästöryhmäläiset kertoivat, miten köyhäkin voi säästää yhteiseen kassaan ja lainata pääomaa oman pienyrityksen käynnistämiseen. Kun tuloja, vaikka kuinka pieniäkin, tulee useasta lähteestä, perheen talous on paremmalla pohjalla.

Muutos alkaa ajattelutavan muuttumisesta

Omassa työssään johdon valmentajana Petri on nähnyt, että muutoksen ytimessä on kyky oppia uutta.

– Matkalla jäi mieleen se, miten monipuolisesti ja strategisesti muutosta johdetaan. Oli hienoa nähdä, että muutosta ei pyritty saamaan aikaan pelkästään muuttamalla toimintatapoja, vaan tukemalla ensin ajattelun muutosta. Muutokset ovat sitten seurausta uudesta ajattelusta sekä ymmärryksestä. Tätä kautta tapahtuu todellista voimaantumista arjessa. Vaikutuin todella, Petri lisää. 

Petrillä ei ole vielä omaa kummilasta. Matkalla hän kuitenkin näki, miltä kummius tuntuu sekä kummille että perheille.

– Ymmärsin että kummien apu menee oikeasti perille. Sen vaikutus perheissä on isompi kuin moni antaja välttämättä ajattelee.  Pienilläkin asioilla on iso merkitys siellä missä on todellinen tarve. Tämä on se viesti, mitä tulen viemään verkostoilleni tältä matkalta eteenpäin.

Petrillä itää jo ajatus, millä uudella tavalla hän voisi kanavoida omaa osaamistaan merkityksellisesti.

– Mielestäni World Visionin ytimessä on kummius ja sitä pitäisi monistaa esimerkiksi elinkeinopuolelle rohkeammin.  Jos kummilapsen hankkiminen ei ole oma juttu, kummiyrittäjyys voisi olla. Matka jätti minuun tässä elämän tilanteessa vahvan särön, siitä olen kiitollinen.

Haluatko sinäkin käänteentekevälle matkalle? Osallistu matka-arvontaamme ja voita matka, jolla pääsee omin silmin katsomaan, miten apu menee perille Intiassa, Kambodzassa, Perussa, Keniassa tai Ugandassa.

 

Kuva: Sara Pihlaja