Miljoona euroa vammaisten pakolaisten auttamiseen Ruandassa ja Ugandassa

Suomen World Vision käynnistää humanitaariset operaatiot pakolaisleireillä Ruandassa ja Ugandassa. Operaatioissa tuetaan vammaisia aikuisia ja lapsia kriisiolosuhteissa. Suomen ulkoministeriö on myöntänyt operaatioon miljoonan euron suuruisen avustuksen.
 
 
– Vammaiset pakolaiset ovat epäilemättä yksi haavoittuvimmista ihmisryhmistä. Erilaiset vammat vaikeuttavat arkea, mutta vähintään yhtä iso ongelma on vammaisten kohtaama syrjintä ja väkivalta, sanoo Suomen World Visionin humanitaarisen avun päällikkö Miikka Niskanen.
 
Projekteissa rakennetaan uusia sekä muutetaan olemassa olevia vesi- ja sanitaatiotiloja sellaisiksi, että vammaiset voivat käyttää niitä itsenäisesti. Kaivoja varustetaan kaiteilla ja luiskilla. Vessoihin lisätään luiskia, levennettyjä sisäänkäyntejä sekä muita käyttöä helpottavia ratkaisuja. Lisäksi paikallisissa työpajoissa valmistetaan erilaisia apuvälineitä. 
 
– Samalla koulutamme avustustyöntekijöitä ja paikallisia viranomaisia vammaisten oikeuksista ja niistä erityishaasteista, joita vammaiset kohtaavat ja jotka pitää avustustyössä huomioida, Niskanen kertoo.
 
Ruandassa projekti alkaa Mugombwan leirillä Burundin rajan tuntumassa. Leirille saapuu pääasiassa Kongon konfliktia pakenevia aikuisia ja lapsia.
 
Ugandassa kohteena on Palorinyan pakolaisleiri, missä vammaistyö käynnistettiin jo viime vuonna. Palorinyan leiri on täynnä Etelä-Sudanista väkivaltaisuuksia paenneita ihmisiä. 
 
Molemmilla leireillä asuu yhteensä noin 190 000 pakolaista.
 
Suomen World Vision on erikoistunut vammaisten lasten ja aikuisten auttamiseen humanitaarisissa kriiseissä. Järjestö on työskennellyt vuodesta 2014 lähtien pakolaisleireillä Ugandassa, Keniassa ja Irakissa.
 
– Kaikessa suunnittelussa on mukana vammaisia pakolaisia sekä vammaisjärjestöjä Suomesta ja kohdemaista, Niskanen sanoo. 
 
Humanitaariset operaatiot Ruandassa ja Ugandassa käynnistyvät huhtikuun alussa ja ne kestävät vuoden. Molemmissa sovelletaan vammaisuuden sosiaalista mallia, jossa huomio kiinnitetään vammaista ihmistä ympäröiviin fyysisiin, rakenteellisiin tai asenteellisiin esteisiin. 
 
Lisätiedot:
 
Miikka Niskanen
Humanitaarisen avun ja julkisen rahoituksen päällikkö
Suomen World Vision
miikka.niskanen@worldvision.fi
+358 43 211 3187
 
Kuva: Laura Oja / Uganda
 
Suomen World Vision on lasten elinoloja ja oikeuksia edistävä kristillishumanitaarinen kehitysyhteistyöjärjestö ja itsenäinen osa maailman suurinta kummilapsijärjestöä. Kansainvälisesti World Visionin avun piirissä on 100 miljoonaa ihmistä. worldvision.fi