”Väsyneenä huudamme lapsille välillä kamalia asioita”

Vanna on pian nelikymppinen perheenäiti Santukin alueelta Kambodzasta. Viisi lasta, 80-vuotias äiti ja loputtomat kotityöt pitävät päivät kiireisinä. Lähden tutustumaan Vannan päivään. Kuvat on otettu ympäri Santukin kummiohjelma-aluetta.

Vanna-äiti kahden lapsensa kanssa. Isommilla lapsilla on oma suomalainen kummi.

klo 6: Heräilen auringon noustessa väsyneenä. 1-vuotiaat kaksoseni herättivät minut useampaan kertaan yössä. Mieheni oli puhki 12-tuntisen työpäivän jäljiltä, ja äitini ei enää näe pimeässä, joten hoidin yöheräilyt itse. Jossain vaiheessa yötä nukuin istualleni toinen kaksosista sylissäni ja toinen polvien päällä. Mieheni lähtee töihin rakennustyömaalle.

Klo 7: Olen tuonut kaksoset ulos riippumattoon ja valmistan kaikille aamupalaksi sokerilla maistettua puuroa. Nukumme pylväiden päälle rakennetussa majassa, mutta keittiö-, ruoka- ja oleskelutilat ovat sen alla maalattialla suojassa paahtavalta auringolta. Isommat lapset valmistautuvat esikouluun ja kouluun. Tänään on poikkeuksellisen hyvä päivä, sillä kukaan ei tunnu kärsivät flunssasta tai ripulista.

Klo 8: Äitini pitää silmällä kaksosia sillä aikaa kun päästän perheemme kolme lehmää niitylle. Lehmistä ei tule maitoa, mutta ulosteesta tulee arvokasta lannoitetta, ja saamme tuloja kun myymme karjan teuraaksi.

Klo 9: Laitan lounasriisin hiljalleen porisemaan ja alan liottamaan pyykkejä. Työni keskeytyy koko ajan kun kaksoset karkailevat. Iäkäs äitini pystyy terveenä ollessaan auttamaan minua pitämään kaksosia silmällä, mutta hän sairastaa paljon, ja silloin pitää aina löytää jostain rahaa lääkäriin ja lääkkeisiin.

Klo 11.30: Lounas on valmis ja syömme kaikki yhdessä. Lähikoulu pullistelee lapsia, joten sitä käydään kahdessa vuorossa. Kodin ja koulun välissä on iso tie, ja pelkään aina että joku lapsista jää auton alle. Kaksosten takia en kuitenkaan pysty turvaamaan heidän koulumatkaansa. Minun täytyy vaan toivoa.

Klo 12: Lounaan jälkeen lapset ja äitini vetäytyvät majaan pienelle päivälevolle. Minä jatkan pyykkäystä. Pari vuotta sitten näin unessa, että voitan 5 000 dollaria. Pian sen jälkeen sain yllätyksekseni kuulla, että olen raskaana ja odotan kaksosia. Kaksosia pidetään täällä hyvänä onnena. Raskausaikana mietin paljon, kuinka tulen tästä kaikesta selviämään, mutta otan asiat päivä kerrallaan.

Klo 14: Levon jälkeen kolme vanhempaa lasta lähtevät World Visionin lastenkerhoon. Aiemmin lapset vaeltelivat metsissä ja pelloilla, ja kävivät esimerkiksi keskenään uimassa syvässä lammessa. Lastenkerhossa heitä valvoo aikuinen, ja he oppivat hyödyllisiä taitoja, kuten hygieniasta huolehtimista. Minulla on yksi huoli vähemmän.

Klo 15: Siirrän lehmät toiseen paikkaan laiduntamaan. Sen jälkeen lähden etsimään päivällisriisin seuraksi ruoka-aineita. Meillä on jatkuvasti pulaa rahasta, ja välillä on päiviä, jolloin pystyn ruokkimaan ainoastaan kolme tai neljä viidestä lapsestani. Sydämeni särkyy valintaa tehdessä.

Klo 17: Lapset tulevat kerhosta ja syömme päivällistä. Ripustan viimeiset pyykit ja hakemaan lehmät kotiin. Siivoilen pihapiiriä päivän jäljiltä. Pääsen pian osallistumaan Word Visionin toimeentulokoulutukseen, joka tarkoittaa lisää tehtävää, mutta myös lisää kaivattuja tuloja.

Klo 18: Mieheni tulee väsyneenä kotiin. Hän löytää kuitenkin aina jostain energiaa käydä lasten läksyt läpi heidän kanssaan. Me emme juuri käyneet kouluja, mutta omien lasteni koulunkäynnistä en halua tinkiä. Itse ajattelen, että Jumalalla on jokin suunnitelma lasteni varalle, ja he tulevat saamaan paremman elämän kuin me. Välillä kun olemme todella väsyneitä meidän tulee huudettua lapsille kamalia asioita. Sen jälkeen yritämme hyvittää sen heille keräämällä rahaa yksityistunteja varten. Ne ovat välttämättömiä, jotta lapseni pääsevät jatkamaan opintoja mahdollisimman pitkälle. Usein yksityistunnit tarkoittavat sitä, että me emme syö itse mitään.

Klo 21: Pesujen jälkeen levitämme patjat ja isommat lapset käyvät nukkumaan. Kaksoset ovat levottomia ja karkailevat makuusijoiltaan. Minua väsyttää ja meinaan hermostua täysin.

Klo 22.30: Kaikki ovat viimein nukahtaneet pitkän päivän jälkeen. Huomenna kaikki toistuu taas uudelleen.

Kuvat: Kaisu Jouppi & Pasi Liesimaa