Äityspakkausprojekti laajenee Ngoswetiin

Vuosi sitten aloitettu äitiyspakkausprojekti on ollut valtava menestys. Ensimmäinen erä pakkauksia odottaa jakamista Turkanan alueella Luoteis-Keniassa, ja projektin seuraavaa vaihetta käynnistetään nyt Ngoswetin alueella Länsi-Keniassa. Näin saadaan näyttöä pakkauksen toimivuudesta myös maaseutuyhteisössä, jossa on useita äiti-lapsi-terveyteen liittyviä haasteita.

Kun äitiyspakkausprojekti vuosi sitten aloitettiin, sen yhdeksi tavoitteeksi asetettiin Kenian terveysviranomaisten vakuuttaminen siitä, että äitiyspakkaus ja siihen liittyvät terveyspalvelut otetaan osaksi Kenian kansallista äiti-lapsi-terveysohjelmaa jo lähivuosina.

Projektin ensimmäisessä vaiheessa 1 000 pakkauksen toimivuutta lähdettiin testaamaan Luoteis-Keniassa nomandiolosuhteissa. Puolet pakkauksista jaetaan Kakuman valtavalla pakolaisleirillä, ja toiset 500 kolmella vaeltavaa turkana-kansaa palvelevalla terveysklinikalla. 1 000 pakkausta saatiin, kiitos tukijoiden, kasaan alkuvuodesta, ja pakkaukset lähtivät alkuperäisen suunnitelman mukaan kohti Keniaa maaliskuussa. Kirjoitushetkellä niiden jakelua ollaan juuri aloittamassa.

Vaikeakulkuinen maasto vähentää klinikkasynnytyksiä

Nyt on aika siirtyä projektin seuraavaan vaiheeseen, jossa testataan toimintamallin vaikutuksia Ngoswetin maaseutuyhteisössä. Ngoswetissa on tällä hetkellä käynnissä suomalaisten kummien tukema ohjelma, ja alueella on paljon äiti-lapsi-terveyteen liittyviä haasteita.

- Ngoswet sijaitsee vuorten rinteillä, ja laaksoa halkoo ainoastaan yksi kunnollinen tie. Kulkeminen maanvyörymille alttiilla rinteillä on haasteellista, mikä tarkoittaa sitä, että pieleen menneessä kotisynnytyksessä apua voi joutua odottamaan 2-3 tuntia. Raskaudenaikaisessa seurannassa riskiraskaudet tulevat terveydenhuoltohenkilöstön ja odottavan äidin tietoon, ja klinikalla synnyttäessä paikalla on terveydenhuollon ammattilaisia avustamassa, kertoo Maria Paassola Suomen World Visionilta.

Syntymärekisteröinnillä pitkäaikaiset vaikutukset

Kun kummien tukemaa työtä vuonna 2014 oltiin Ngoswetin alueella aloittamassa, vain 51 % äideistä synnytti klinikalla, ja 65 % alle 2-vuotiasta oli rokotettu. Vaikka näitä lukuja on jo pystytty kummien tuella nostamaan, on tilanteessa vielä paljon parannettavaa.

- Tällä hetkellä 36 % alle 5-vuotiasita ngoswetislapsista on vailla syntymärekisteröitymistä. Rekisteröitymättömät lapset jäävät helposti heille kuuluvien palvelujen ulkopuolelle, ja rekisteröinti vaaditaan esimerkiksi siinä vaiheessa kun lapsi haluaa osallistua peruskoulun päättökokeisiin. Klinikalla syntyneet lapset rekisteröidään, ja klinikalla synnyttäneet äidit tuovat lapsiaan helpommin säännöllisiin tarkastuksiin myös synnytyksen jälkeen. Toivomme että pian jaettavat pakkaukset innostavat ngoswetilaisäitejä hyödyntämään heille kuuluvia palveluja entistä enemmän, Paassola päättää.

Yhdessä äitien ja terveysviranomaisten kanssa suunniteltu pakkaus soveltuu myös hyvin Ngoswetin olosuhteisiin. 35 € arvoinen pakkaus sisältää mm. taskulampun, moskiittoverkon sekä synnytyksessä tarvittavia steriilejä instrumentteja, jotka usein puuttuvat paikallisilta klinikoilta. 

Osallistu laajentuneeseen äitiyspakkausprojektiin lahjoittamalla äitiyspakkaus.