Kurkistus kummilasten koulupäiviin Keniassa ja Kambodzassa

Siinä missä Suomessa ihmetellään uutta opetussuunnitelmaa ja juhlitaan Pisa-menestystä, on kummilasten koulutaival hyvin erilainen. Tervetuloa opintielle Ngoswetiin ja Santukiin!

Koulumatkat pelottavat lapsia Ngoswetissa

Länsi-Keniassa sijaitsevan Ngoswetin alueen koulut sijaitsevat hankalien kulkuyhteyksien päässä:

- Sijainti vuoren rinteellä tarkoittaa sitä, että osa kouluista on korkealla vuoristossa ja osa alhaalla laaksossa. Maanvyörymät ovat alueella tyypillisiä, ja lisäksi seudulla on paljon myrkyllisiä käärmeitä. Jo esikouluikäiset lapset kulkevat koulumatkansa ilman aikuisia saattajia, joten usein lapset yrittävät kulkea koulumatkojaan muiden lasten seurassa. Silti onnettomuuksia sattuu, kertoo esikouluopettaja korkealla länsirinteellä sijaitsevasta peruskoulusta.

Kenialainen koulujärjestelmä noudattelee entisen emämaan Britannian vastaavaa järjestelmää. Ennen varsinaisen koulun alkua on kolmivuotinen esikoulu, joka on suomalaiseen päiväkotijärjestelmään verrattuna varsin koulumainen pulpetteineen ja vihkoineen. Varsinainen koulu alkaa 6-vuotiaana Primary Schoolilla, joka kattaa luokat 1-8. Sen jälkeen tulee 4-vuotinen Secondary School, joka on yhdistelmä meidän yläastetta ja lukiotamme.

Koulu alkaa aamuisin klo 7-8 välillä. Oppilaat kokoontuvat koulun pihamaalle luokka-asteittain, ja rehtori tai joku opettajista pitää aamunavauksen. Ngoswetin alueen koulut on tyypillisesti rakennettu tiilistä tai aaltopellistä, ja rakennukset on ryhmitelty siten, että niiden keskelle jää välituntipihana toimiva nurmi- tai hiekkakenttä. Luokkien välillä on heikko äänieristys, ja sateella aaltopeltikatto pitää kovaa ropinaa, joten oppilaiden on todella keskityttävä opettajien puheeseen saadakseen opetuksesta selvää.

Santukissa käydään koulua vuoroissa ja opettajista on pulaa

-Kambodzan väkivaltainen historia näkyy koulujärjestelmässämme kahdella tapaa. Punakhmerit tappoivat Pol Potin johdolla lähes kaikki koulutetut opettajamme, ja opettajankoulutusjärjestelmämme on vasta nyt toipumassa kokonaisen ammattikunnan häviämisestä. Kansanmurhan ja sitä seuranneiden nälkävuosien jälkeen maassamme on ollut varsinainen vauvaboomi, joten lapsia on edelleen huomattavasti enemmän kuin mitä kouluihin mahtuu, kertoo Santukin kummiohjelman johtaja Sokkhy Chan.

Koulutaival Santukissa alkaa joko esikoulussa tai viimeistään 5-vuotiaana ala-asteella, joka kestää 11-vuotiaaksi asti. Kouluvuosi alkaa lokakuussa, ja lomia on talvella, keväällä ja kesällä. Näiden lisäksi Kambodzassa on peräti 28 kansallista juhlapäivää, kuten kuningattaren äidin syntymäpäivä, jotka usein sulkevat koulujen ovet. Ala-asteen jälkeen on vielä vuorossa yläaste ja lukio, jonka jälkeen nuorilla on mahdollisuus hakeutua jatkokoulutukseen.

- Lasten oppimistulokset koulussa ovat varsin vaihtelevia, sillä ei ole ihan tavatonta, että opettaja itse ei osaa kunnolla lukea ja kirjoittaa. Perheet muuttavat paljon työn perässä, jolloin lapset uhkaavat pudota koulusta. Moni joutuu myös osallistumaan elannon hankkimiseen. Jatkokoulutus on maksullista ja monilla ei ole siihen varaa. Varsinkaan tyttöjä ei myöskään haluttaisi päästää yksin isoihin kaupunkeihin asumaan, Chan kertoo Santukin tilanteesta.

Kuvat:

Kenia: Sara Pihlaja

Kambodza: Pasi Liesimaa