”Näen pojissa paljon potentiaalia”

World Visionin tukeman nuortenkerhon tarmokkaat tytöt tekevät hartiavoimin töitä Santukin lasten tilanteen parantamiseksi. Samaan aikaan silmissä siintävät yliopisto-opinnot kaupungissa. Mutta miksi pojat eivät ole innostuneita lähtemään mukaan kerhon toimintaan?

Lämpötila lähentelee 35 astetta, kuiva maa pöllyää ja kaukaa kuuluu tasatahtista lasten kuorolausuntaa. Olemme tulleet tapaamaan yhtä Santukin alueella Kambodzassa toimivaa nuortenryhmää, ja pian syy kuorolausunnallekin selviää. Katoksen alla ala-asteikäiset lapset tavaavat yhdessä päivämäärää ja sanoja englanniksi. Mallia ja tahtia näyttää joukko tarmokkaita teini-ikäisiä tyttöjä, joita muovituoleihin liimautuneet nuoremmat lapset selvästi ihailevat.

- Nuortenkerho on toiminut tällä alueella jo yli 10 vuotta, mutta vasta World Visionin tuella toiminnastamme on tullut järjestelmällisempää ja meillä on nyt paikka missä kokoontua. Meillä jokaisella kerholaisella on omat vastuualueemme, 18-vuotias Vandy kertoo reippaalla äänellä.

Hymyileväinen Vandy on maanviljelijän ja pastorin tytär, jolla on selvät sävelet tulevaisuuden varalle. Hän haluaa isona opettajaksi, ja nuortenkerhon johtamisesta hän saakin hyvää harjoitusta tulevaa varten. Seuraavaksi lapset ohjataan katoksen ulkopuolelle jonoihin hygieniakoulutusta varten. Nuoret näyttävät kädestä pitäen, miten saippuaa käytetään oikeaoppisesti. Samaan aikaan toisessa jonossa odotetaan vuoroa kynsien leikkaamiseen. Hyvä käsihygienia ja lyhyet kynnet vähentävät tautien leviämistä merkittävästi.

Myös tabuista pitää uskaltaa puhua

Pienempien lasten ohjaaminen on vain yksi nuortenkerhon toimintamuodoista.

- Järjestämme myös konsertteja ja ystävyysotteluita. Ne ovat tosi suosittuja koko perheen tapahtumia tällä seudulla. Niiden yhteydessä kerromme esimerkiksi laulujen ja teatteriesitysten avulla siitä, millaisia huolia ja ongelmia meillä alueen lapsilla ovat.

- Esimerkiksi perheväkivalta, alkoholismi ja lasten hyväksikäyttö ovat Santukissa yleisiä mutta vaiettuja asioita. Esitystemme ansiosta monet aikuiset ovat alkaneet näkemään asioita myös meidän lasten näkökulmasta ja miettimään tekojensa vaikutuksia meihin. Lisäksi olemme järjestäneet varain- ja roskankeruutempauksia, Vandy kertoo.

Urheilu vetää poikia puoleensa

Tällä hetkellä nuortenkerhon kaikki 10 jäsentä ovat 12-18-vuotiaita tyttöjä. He unelmoivat esimerkiksi opettajan, lääkärin, poliisin ja turistioppaan ammateista. Valitettavasti vain osa tytöistä voi toteuttaa unelmansa. Jopa 1 000 dollarin lukuvuosimaksut ovat monelle köyhälle perheelle silkka mahdottomuus stipendin saamisen jälkeenkin.

Poikien puuttumisesta kysyttäessä tyttöjä vähän kikatuttaa.

- Pojat unelmoivat samoista ammateista kuin me, mutta he ovat kiinnostuneita lähinnä vain urheilusta koulunkäynnin ja nuortenkerhon sijaan. Näen pojissa kuitenkin paljon potentiaalia, ja he ovat tervetulleita mukaan kerhomme toimintaan koska tahansa, Vandy toteaa.

Kummina tuet myös tärkeiden lasten- ja nuortenkerhojen toimintaa. Löydä oma kummilapsesi: worldvision.fi/kummiksi