Kuvatarina: Puhdasta vettä Ngoswetin lapsille

Keniassa sijaitsevassa Ngoswetissa kärsitään puhtaan veden puutteesta. Sateet ovat satunnaisia ja osa vesilähteistä on saastuneita. Likaisen veden takia lapset sairastavat paljon. Samalla kärsii myös koulunkäynti, sillä raskas vedenhaku on usein lasten hommaa. Suomalaisten tuella puhdasta saa vettä saa kuitenkin yhä useampi seudun asukas.

Kuvan lammikko on tärkein vesipiste noin 500 perheelle. Kun sateita ei tule, se saattaa kuivua. Silloin lähin vesilähde löytyy vasta viiden kilometrin päästä. Vedenhakumatkat ovat pahimmillaan kilometrien pituisia ja mäkisessä maastossa vaikeakulkuisia. Kerrallaan voi kantaa vain osan päivän tarpeista. Lasten päivistä iso osa kuluu veden kantamiseen ja silloin tietysti koulu kärsii. Likainen vesi aiheuttaa myös tauteja kuten ripulia, koleraa ja lavantautia. 

Suomalaiset kummit auttavat seudulla yli 20 000 lasta ja aikuista. Heidän tuellaan Ngoswetissa on ryhdytty toimeen vesitilanteen parantamiseksi. Kyliin, kouluihin ja terveysasemille on saatu toimivia vesipisteitä; vesitankkeja ja joesta johdettuja vesiputkistoja. Vesiprojektia on lähdetty heti alusta asti kehittämään yhdessä paikallisviranomaisten sekä paikallisten ihmisten kanssa, jotta varmistetaan työn kestävyys. Ensivaiheen tavoitteena on saada toimivia, yhteisiä vesipisteitä koko ohjelma-alueelle.

World Visionin kouluttamat terveysvapaaehtoiset opastavat kyläläisiä käyttämään vedenpuhdistustabletteja. Niillä saadaan vesi juomakelpoiseksi niissä kylissä, joihin puhtaan veden lähdettä ei ole vielä saatu. ”Puhdistus vie noin 30 minuuttia.”, kertoo terveysvapaaehtoisena työskentelevä Nicholas (oik.) Tabletteja vierastettiin ensin muun muassa puhdistetun veden oudon hajun vuoksi. Ne toimivat kuitenkin tehokkaasti. Tableteilla puhdistettua vettä nautti iltapäivän kuumuudessa myös Keniassa vieraillut kummi Riku Nieminen.

Vettä tarvitaan paitsi juotavaksi myös kasteluun pelloille ja kotipuutarhoihin. Hedelmiä ja vihanneksia myymällä perheiden toimeentulo paranee ja elintaso nousee. Mike on yksi seudun malliviljelijöistä, joka jakaa oppejaan muille perheille. Hän viljelee maatilallaan vesimeloneja, tomaatteja ja sipulia. " Satoa riittää ja se on todella muuttanut kaiken. Perheeni syö nyt kolme ateriaa päivässä.", hän kertoo. Kylien muut perheet saavat mallitiloilta tietoa tehokkaista kastelujärjestelmistä, toimivista kasvilajikkeista ja viljelymenetelmistä.

Kummien tuella rakennetaan yhteisiä vesipisteitä. Paikalliset rahoittavat sen jälkeen niistä lähtevät putkistot esimerkiksi parantuneista sadoista saamillaan tuloilla. Lisäksi kyläläisten perustamia vesikomiteoita neuvotaan hakemaan lisärahoitusta paikallishallinnolta. Myös käytännön rakennustyöstä ja huollosta huolehtivat alueen asukkaat itse. Cynthian koti sijaitsee aivan kylän reunalla, mutta perhe on rakentanut sinne putken ja oma vesipisteen kylän yhteisestä tankista. Vesilähde on helpottanut nuoren koululaisen arkea: ”Ennen päivät kuluivat vedenhakuun ja vielä myöhään illallakin piti lähteä. Olin tämän takia luokan huonoimpia oppilaita. Nyt menestyn koulussa hyvin, kun kaikki aika ei enää mene hakumatkoilla.”

Puhdas vesi keventää erityisesti lasten taakkaa; sairastelu vähenee ja terveys paranee. Sen ohella kodin vieressä sijaitsevat vesipisteet antavat lapsille enemmän aikaa käydä koulua ja leikkiä. Puhtaan veden ansiosta Emmanuel, 3, ja muut Ngoswetin lapset ehtivät ja jaksavat olla ihan vain lapsia. 

Voit auttaa yhä useampaa perhettä saamaan puhdasta vettä ryhtymällä kummiksi tai lahjoittamalla Puhdasta vettä -lahjan (18e) eettisten lahjojen lahjakaupasta. 

Kuvat: Aleksi Hornborg, Anna Pollari