Moderni mies käyttää vessaa

 

- Meidän vessassa on mukava käydä, kertoo Anil Verma, 35-vuotias perheenisä Rajnandgaonista, Intiasta. Vielä viime vuonna heidän kylässään perheillä ei ollut vessoja. Tänä vuonna kaikilla perheillä on. Ja melkein kaikki asukkaat osaavat käyttää niitä.

World Vision ja Intian valtio ovat tehneet vessojen saamiseksi yhteistyötä: valtio rahoittaa vessoista osan ja World Vision ja perheet rahoittavat loput. Kummien lahjoitukset ovat siis päässeet hyvään käyttöön.

- Teimme ennen tarpeemme pellolle. Tai joen tai lammen rantaan, jonnekin syrjään, missä ei ole kulkijoita. Niillä paikoilla oli kyllä aika paljon ulosteita nähtävissä, muistelee Verma.

- Nyt olemme oppineet, miksi on parempi että käytämme vessaa. Se vähentää tautien leviämistä ja on ympäristöllekin parempaa. Lapsemme eivät sairasta enää niin paljoa. Tämä on meille uusi tapa, mutta lasten terveys on meille tärkeää, sanoo Verma.

Vessat ovat kompostoivia kuivakäymälöitä, joissa on kaksi säiliötä. Säiliöiden täyttymisen jälkeen jäte siirretään jälkikompostoitumaan ja käytetään myöhemmin lannoitteeksi. Vettä vessassa tarvitaan vain käsien pesua ja vessan pesua varten.

 

Kuka haluaisi juoda kakkavettä?

Se, että kodissa on vessa, ei takaa että sitä käytetään vessana. Jotta uudet vessat eivät päädy keittokomeroiksi tai varastoiksi, 40 asukasta koulutettiin käymäläkouluttajiksi. He kulkevat nyt ovelta ovelle keskustelemassa perheiden kanssa, mitä hyötyä vessojen käytöstä on. 

Kouluttajat veivät asukkaat pellon laidalle ja kertoivat, millaiset jalat kärpäsellä on. 

- Kärpäsellä on kuusi jalkaa. Jokainen niistä voi kantaa jopa 1 milligramman verran ulostetta. Yksi kärpänen voi siis levittää kuusi milligrammaa ulosteita esimerkiksi veteen tai lasten suuhun, kertoo Safil Khan, yksi käymäläkouluttajista. Hän on vieraillut 2500 perheessä 15 kylän alueella.

Khan kertoo, että hän ottaa lasillisen vettä ja kysyy asukkailta, voiko vettä juoda.

-Totta kai, vastaavat kyläläiset ihmeissään. Sitten Khan ottaa hiuksen päästään, kierittää sitä maassa olevassa ihmisulosteessa ja laittaa juomalasiin. Ja tarjoaa lasillista uudelleen. Nyt kyläläiset eivät enää halua juoda vettä. 

- Mutta  se kärpänen on jo käynyt teidän juomavedessänne, Khan huomauttaa.

Melkein kaikki kylässä ovat nyt vessojen käyttäjiä, joitakin poikkeuksia lukuunottamatta.

- Vanhoja miehiä on hankalaa opettaa uusille tavoille. Heidän tehtävänsä oli aikoinaan opettaa meitä, me emme voi opettaa heitä. On tärkeää, että vanhukset ovat tyytyväisiä. Siksi he saavat tehdä niin kuin haluavat, perheenisä Verma kertoo.

Mutta lapset ja nuoret ovat jo oppineet vessankäyttäjiksi. Verman 5-vuotias poika osaa jo asioida vessassa itsenäisesti ja 2-vuotiasta velä opetetaan. Uudet käytännöt ovat jo juurtuneet perheeseen.