Pakolaisäidin vastuu on suuri

Arki maailman pakolaisleireillä on haasteellista; kaikesta on pulaa ja koti on usein vain teltta tai vaatimaton maja. Pienyrittäjyys antaa kuitenkin monelle mahdollisuuden hankkia perheelle ruokaa ja muita tarvikkeita. Etelä-Sudanista Ugandaan paennut yksinhuoltaja Annet, 43, sai World Visionilta apua yritystoiminnan käynnistämiseen sekä kodin rakentamiseen. 
 
Kun pakolainen saapuu naapurimaasta Ugandaan hän saa käyttöönsä maatilkun, pressuja ja muita avustustarvikkeita. Niistä on tarkoitus rakentaa kotipaikka ja asettua aloille. Heti kun rahaa on tarpeeksi, ihmiset rakentavat savesta tukevamman majan ja siihen ruokokaton. Tämä kaikki on kuitenkin vaikeaa, etenkin, jos kyseessä on vammainen pakolainen, eikä apuna ei ole vahvempia perheenjäseniä. 
 
Tämä oli tilanne 43-vuotiaalla Annetilla, joka pakeni Palorinyan pakolaisleirille tammikuussa 2017.  Annet on sairastanut lapsena polion ja tarvitsee liikkuakseen kyynärsauvat. 
 
- Sateella leirin kulkutiet ovat mutaisia ja silloin en pääse liikkumaan ollenkaan, hän kertoo.  
 
Myös pako Etelä-Sudanista Ugandaan vei aikaa. 
 
- Tilanne alkoi olla tosi paha, oli taisteluita ja ihmisiä poltettiin koteihinsa heidän nukkuessaan. Pakenimme ensi maastoon ja piileskelimme siellä. Ihmiset pyrkivät eteenpäin, mutta väsyivät matkalle. Paikallinen pastori etsi auton, joka toi rajan yli sellaisia ihmisiä, jotka eivät pystyneet kävelemään. Pääsin sen kyytiin lasten kanssa.
 
Annetin omat lapset opiskelivat jo pakenemisen aikaan Ugandan pääkaupungissa Kampalassa, mutta hän pelasti rajan yli kolme sukulaislastaan sekä iäkkään äitinsä. Gala, 23, Viola, 17, sekä Kade, 8, asuvat yhä Annetin kanssa. Nuorimmat käyvät leirillä koulua. Saapumisen aikaan tilanne oli toinen.

- Aluksi nukuimme puun alla. Kaikkea piti jonottaa kauan ja siellä täällä puhkesi tappeluita. Pelotti lähettää lapsia hakemaan vettä, mutta ei ollut vaihtoehtoa. 
 
Oli selvää, että jostain oli saatava tukea, jotta perhe selviytyisi leiriolosuhteissa. World Visionin avustustyöntekijät kuulivat Anneten tilanteesta ja hän sai apua kodin ja vessan rakentamiseen. Lisäksi hän sai koulutusta ja tukea yritystoiminnan käynnistämiseen. Nyt hänellä on pieni ompelukioski kotinsa lähellä. Siellä hän ompelee lasten ja aikuisten vaatteita sekä laukkuja aamukahdeksasta iltakahdeksaan.
 
- Aviomieheni, sisareni ja veljeni ovat kaikki kuolleet. Äiti on vakavasti sairas. Elätän häntä ja sisarusten lapsia. Öisin mietin, mitä kaikille tapahtuisi, jos minäkin sairastuisin. 
 
Toimeentulo ja yrittäjyys hälventävät kuitenkin huolia.

- En tiedä, palaanko koskaan Etelä-Sudaniin. Haluan, että ompelubisnes kasvaa. Rakastan työtäni ja olen tosi iloinen siitä, ettei minun tarvitse olla toimeton. Juuri nyt pitää kiirettä, sillä eniten vaatteita menee jouluna. Kaikki säästävät, jotta saavat juhlapyhiksi uudet mekot. 
 
Humanitaarista apua pakolaisille
 
Ugandaan on paennut jo yli miljoona ihmistä naapurimaista. Suurin osa heistä on saapunut taistelujen ja ruokapulan runtelemasta Etelä-Sudanista. 
 
World Vision auttaa pakolaisia mm. jakamalla ruoka-apua ja huolehtimalla yksin tulevista lapsista. Suomen ulkoministeriön tuella leireillä parannetaan pakolaisten, erityisesti vammaisten ja muiden erityisen haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten, toimeentuloa ja ruokaturvaa. 
 
Suomalaisten tuella järjestetään vammaisille ammattikoulutusta, jonka jälkeen osallistujat saavat työkaluja, pienen pääoman ja valmennusta oman yrityksen pyörittämisen ja kirjanpitoon.
 
Voit tukea vammaisia pakolaisia lahjoittamalla ammattikoulutus vammaiselle -lahjan eettisten lahjojen lahjakaupasta.