Aurinkoinnovaatio lisäsi pienyrittäjien tuloja ja työturvallisuutta Keniassa

Solar Fire Concentrationin ja World Visionin pilottihankkeessa testattiin edullista ja yksinkertaista aurinkolämpöratkaisua kenialaisten pienyrittäjien kanssa. Puhtaan energian ratkaisu pienensi yrittäjien tuotantokustannuksia sekä paransi työturvallisuutta ja tuotteiden laatua.

Lisäksi yrittäjien riippuvuus hiilestä ja sähköstä väheni ja he pystyivät laajentamaan tuotantoaan ja löytämään uusia asiakkaita. Kaikkien pienyrittäjien tulot kasvoivat yli kolmanneksen.

Lämpöenergiaa hyödyntävät laitteet on rakennettu paikallisin voimin ja kaikki valmistusmateriaalit ovat kyseiseltä alueelta. Laitteessa käytettävän teräksen ja peilien avulla läpäisevä auringonvalo tuottaa siihen jopa 300 asteen lämpötilan.

Pilotissa testattu teknologia soveltuu muun muassa leivän leipomiseen, maapähkinän paahtamiseen, veden keittämiseen sekä ruoan paistamiseen. Lisäksi sitä on testattu menestyksekkäästi hedelmien, vihannesten ja kalan kuivatuksessa. Mukana oli neljä yrittäjäryhmää.

– Auringon lämpöenergiaa hyödyntävä uuni maksaa noin kolme kertaa enemmän kuin uuni, jossa käytetään puuhiiltä, mutta investointi maksaa itsensä takaisin reilussa vuodessa, sillä käyttökustannuksia ei periaatteessa ole, toteaa Afrikan asiantuntija Jussi Laurikainen Suomen World Visionista.

Kustannussäästöjen lisäksi teknologia parantaa valmiiden tuotteiden makua, kun esimerkiksi maapähkinöiden kuivaamisessa ei käytetä puuhiiltä. Työntekijät eivät myöskään altistu haitalliselle savulle.

Arviolta 2,7 miljardilla ihmisellä on päivittäisenä haasteena lämmön saanti ruoan prosessoimiseksi ja sitä kautta hyödykkeiden tuottamiseksi. He toimivat pienissä ja keskisuurissa yrityksissä, mikroyrityksissä sekä maanviljelijöinä ja saavat lämpönsä fossiilisista polttoaineista, hiilestä, puusta tai epäluotettavan sähköverkon kautta.

– Yritysten ja järjestöjen täytyy työskennellä tulevaisuudessa entistä tiiviimmin yhteistyössä, jotta haavoittuvimmassa asemassa olevat ihmiset pystyvät sopeutumaan ilmastonmuutoksen seurauksiin. Pilottimme on osoittanut, että uusi teknologia ja koulutus antavat ihmisille vakaamman tulonlähteen, toteaa Solar Fire Concentrationin toimitusjohtaja Eva Wissenz.

Startup-yrityksen ja kehitysyhteistyöjärjestön yhteisesti toteutettu pilottihanke alkoi keväällä 2016 ja päättyy tämän vuoden lopussa. Hanke sai rahoitusta myös ulkoministeriön rahoittamasta Liikekumppanuusohjelmasta.

Solar Fire Concentration on Suomen World Visionin kehittämän innovaatio-ohjelma Weconomyn yritysyhteistyökumppani. Ohjelman avulla kehitetään kehitysmaiden oloihin soveltuvia tuote-ja palveluinnovaatioita sekä liiketoimintamalleja yhdessä paikallisten ihmisten kanssa.

Solar Fire Concentrationin humanitaarisen toiminnan haara on nimeltään GoSol.solar.

Lisätiedot:
Eva Wissenz - CEO
Solar Fire Concentration Oy
045 859 1454
eva.wissenz@gosol.solar

Jussi Laurikainen
Afrikan asiantuntija
Suomen World Vision
040 5171635
jussi.laurikainen@wveu.org