Loppu lapsityölle: allekirjoita vetoomus yritysvastuulain puolesta


Maailmassa on noin 150–168 miljoonaa lapsityöläistä. Esimerkiksi kahvitiloilla, huonekalutehtaissa ja katukivilouhimoilla raataa lapsityövoimaa. Suomen World Vision on mukana kampanjassa, joka haluaa nostaa Suomen yritysvastuun edelläkävijäksi. Tavoitteena on laki, joka velvoittaa yrityksiä välttämään ja vähentämään toimintansa kielteisiä ihmisoikeusvaikutuksia.
 
- Todennäköisesti moni meistä kuluttaa elintarvikkeita, kuten suklaata tai kahvia, tai omistaa kännykän tai muun tuotteen, jonka tuotantoketjussa on hyödynnetty lapsityötä, toteaa Suomen World Visionin yritysyhteistyöpäällikkö Mireille Bathgate.

Lapsityö on sellaista työtä, joka on haitallista lapsille ja heidän kehitykselleen. Siihen kuuluvat liian pitkät työajat, epäterveelliset tai vaaralliset työolosuhteet, riittämätön palkkaus sekä liian suuri vastuu nuorella iällä. 

Suurin syy lapsityön hyödyntämiseen on perheiden köyhyys. Jos lasten vanhemmilla olisi elämiseen riittävä toimeentulo, lasten ei tarvitsisi tehdä työtä.

Ykkösketjuun-kampanja tuo yhteen järjestöt ja yritykset

Suomen World Vision on mukana Ykkösketjuun-kampanjassa, joka vaatii seuraavaa eduskuntaa laatimaan ihmisoikeuksia kunnioittavan yritysvastuulain. Viime syyskuussa julkistettua kampanjaa tukee yhteensä yli 100 yritystä ja järjestöä. Yrityksistä mukana ovat muun muassa Fazer, K- ja S-ryhmät sekä Finlayson. Kampanjaa koordinoi yritysvastuujärjestö Finnwatch.
 
- Tämä on todella tärkeä aloite. Lain avulla jokaikinen yritys velvoitetaan toimimaan vastuullisesti. Näin voidaan ehkäistä työntekijöiden oikeuksien polkemista ja esimerkiksi juuri lapsityötä, sanoo Bathgate.  

Voit osoittaa tukesi ja allekirjoittaa vetoomuksen uuden lain puolesta osoitteessa: www.ykkosketjuun.fi/

Lapsityön lopettaminen vuoteen 2025 mennessä on yksi YK:n kestävän kehityksen tavoitteista. Myös YK:n lapsen oikeuksien sopimus kieltää haitallisen työn teettämisen lapsilla. 
 
- Tueksi tarvitaan kansallinen sitova laki, sillä niin tärkeä asia kuin ihmisoikeuksien kunnioittaminen ei voi perustua vapaaehtoisuuteen, sanoo Bathgate.
 
Lisätietoja yritysvastuulaista: www.ykkosketjuun.fi/mika-laki/