”Ennen en osannut neuvoa odottavia äitejä oikein”

”Kala on veden kuningatar. Kala on vedessä onnellinen, mutta jos otat sen vedestä pois, tulee siitä surullinen”, loruilee 4-vuotias Rakesh Intian Hoshangabadissa. Hän on aloittanut aamunsa maksuttomalla aamiaisella kotikylän päiväkodissa eli anganwadissa. Anganwadissa on myös seurattu pojan terveyttä ja kasvua vauvasta asti. Suomalaisten kummien tuella anganwadien hoitajia koulutetaan antamamaan ajantasaista neuvontaa ja hyvää hoivaa.

Rakeshin päiväkoti eli virallisemmin varhaiskasvatuskeskus on samalla myös äitejä, lapsia ja teinityttöjä palveleva neuvola. Anganwadit ovat Intian valtion perustamia, mutta etenkin maaseudulla työntekijöiden koulutuksessa on puutteita. Heikko ammattitaito ja väärän tiedon jakaminen aiheuttavat välillä vakavia vaaratilanteita lapsille ja odottaville äideille.

Suomalaisten kummien tuella anganwadien työntekijöitä koulutetaan, jotta he osaavat jakaa oikeaa tietoa sekä seurata lasten ja äitien terveydentilaa.

- Ennen World Visionin tarjoamaa koulutusta en osannut neuvoa odottavia äitejä oikein. Olin saanut valtiolta oppaan, jossa kerrottiin mitä odottavan äidin pitää tietää, mutta kukaan ei ollut kertonut missä vaiheessa raskautta mikäkin tieto annetaan. Se aiheutti vaaratilanteita, kertoo anganwadin johtaja Rekha.

Valtio toimitti Rekhan anganwadiin muun muassa vauvapuntarit sekä erityisen mittanauhan, joilla tarkkaillaan vauvojen painoa käsivarresta. Riittävät ohjeistukset kuitenkin puuttuivat, joten anganwadin työntekijät eivät osanneet käyttää välineitä oikein. Moni aliravittu lapsi jäi ohjaamatta hoitoon.

- Nyt osaan käyttää aliravitsemuksen tarkkailuun tarkoitettuja apuvälineitä, ohjeistaa odottavia äitejä ja myös perehdyttää kollegoitani.

Anganwadista neuvoja myös nuorille

Lasten ja äitien ohella anganwadin henkilökunta auttaa myös seudun nuoria naisia.

- Osallistuin World Visionin koulutukseen teinityttöjen terveydestä ja hygieniasta ja nyt pidän säännöllisesti alueen tytöille koulutusta ehkäisystä, kuukautisista ja niihin liittyvästä hygieniasta, Rekha sanoo.

Rekhan johtama anganwadi on avoinna arkisin eli viitenä päivänä viikossa. Päivä alkaa aamulla yhdeksän jälkeen maksuttomalla aamiaisella. Aamiainen kannustaa seudun vanhempia tuomaan lapsensa hoitoon.

Kun kello tulee kaksi iltapäivällä, Rekha lähtee kotikäynneille odottavien äitien luo. Tällä välin hänen apulaisensa huolehtivat päiväkodin lapsista.

World Visionin koulutuksen ansiosta anganwadin kaikista asiakkaista pidetään yllä rekisteriä. Säännöllisillä kotikäynneillä odottavia äitejä ohjeistetaan oikeanlaisesta ruokavaliosta ja terveydenhuollosta.

- Pidämme täällä lapsista huolta, mutta sen lisäksi opetamme heille kirjaimia, numeroita ja loruja, Rekha hymyilee.