Silpominen koskettaa myös suomalaisia: Uskonnolliset johtajat avainasemassa tyttöjen suojelemisessa

Suomessa asuu yli 10 000 silvottua tyttöä tai naista. Noin 650–3000 tyttöä on vaarassa joutua silvotuksi. Globaalisti silpominen uhkaa noin kolmea miljoonaa tyttöä joka vuosi.
- Silpomisen lopettaminen edellyttää selkeää lainsäädäntöä ja tiedottamista, ohjelmajohtaja Annette Gothóni Suomen World Visionista sanoo.

Suomen World Visionin Pelasta pimppi – Seis silpomiselle -kampanja on taistellut jo vuosien ajan silpomista vastaan ja vaatinut toimia sen lopettamiseksi.

- Tyttöjen suojelemiseksi tarvitaan laajaa yhteistyötä eri alojen ammattilaisten välillä. Avainasemassa on uskonnollisten johtajien ja muiden vaikuttajien osallistaminen silpomisen vastaiseen työhön. Perhe tai vanhempi saattaa virheellisesti olettaa eri uskontojen vaativan silpomista, ohjelmajohtaja Annette Gothóni sanoo.

Imaami Omer Mohamed Hussein tuomitsee silpomisen yksiselitteisesti.

 -Tyttöjen sukuelinten silpominen ei kuulu islamiin. Se on terveydelle haitallinen kulttuuriperinne, josta pitää luopua, Hussein toteaa.

Silpominen on kielletty muissa Pohjoismaissa erillisellä lainsäädännöllä. Suomessa tullaan jälkijunassa. Kansalaisaloite silpomisen kieltämisestä erillislailla sai viime syksynä tarvittavat yli 50 000 allekirjoitusta ja etenee tulevan eduskunnan käsiteltäväksi. Suomen World Vision tukee lakialoitetta.

- Erillislaki on tarpeellinen lisä toimenpidevalikoimaan, jolla ennaltaehkäistään silpomista. Sen tueksi tarvitaan eri alojen ammattilaisten, kuten sosiaali- ja terveysalan sekä opetussektorin, kouluttamista silpomisesta ja sen ennaltaehkäisystä, Gothóni sanoo.

Tänään on kansainvälinen silpomisen vastainen päivä. Sosiaali- ja terveysministeriössä järjestetään aamupäivällä uskonnollisille johtajille ja vaikuttajille suunnattu keskustelutilaisuus tyttöjen sukuelinten silpomisen tilanteesta Suomessa. Suomen World Vision toimii tilaisuuden fasilitaattorina.

Taustaa: Silpomista tapahtuu pääosin noin 30 maassa Afrikassa ja Lähi-idässä. Maailmassa elää jopa 200 miljoonaa silvottua tyttöä ja naista. Mikään uskonto ei vaadi silpomista.

Suomen World Vision tekee työtä silpomisen pysäyttämiseksi Kenian Sookissa. Kun työ alkoi noin 10 vuotta sitten, lähes kaikki alueen tytöt silvottiin. Nykyään noin 45 prosenttia.

Silpomisen vastainen työ tarkoittaa vaihtoehtoisten väkivallattomien aikuistumisriittien järjestämistä, silpojien kouluttamista uusiin ammatteihin, turvatalojen rakentamista tytöille ja koko yhteisön kouluttamista tyttöjen oikeuksista ja silpomisen vaaroista.

Edelleen yli kolme miljoonaa tyttöä ja naista silvotaan vuosittain. Suomen World Vision nostaa aihetta Pelasta pimppi – Seis silpomiselle -kampanjassaan.