”Yksin en olisi pärjännyt”

Valkoisia ja ruskeita alpakoita astelee laumana vuoristotien poikki. Osa on merkitty korvista punaisella tupsulla. Rinteissä näkyy vehreyttä; maissiviljelmiä ja taas uusia maissiviljelmiä. Näissä Mosoq Ayllun vuoristomaisemissa kasvatetaan myös perunaa, mutta sellaisia lajikkeita, jotka selviytyvät karummissa olosuhteissa. Nykyään aurinko paistaa yhä useammin ja sadetta saadaan harvemmin. Ilmaston lämpenemiseen vaikuttava El Niño -sääilmiö on koetellut maanviljelijöiden satoja. Korkealla vuoristossa elinkeinon harjoittaminen ei ole itsestään selvyys.

Andien syrjäkylissä paikallisten pääasiallisia elinkeinoja ovat maanviljely ja karjankasvatus. Vaikka perheillä on ravintoa, se ei ole aina riittävän monipuolista. Tämän seurauksena lapset kärsivät anemiasta ja aliravitsemuksesta. Vanhemmilla on kova työ tuottaa perheille ravintoa muuttuvien sääolosuhteiden ja karujen olosuhteiden vuoksi.

Tuellamme vanhemmat ovat saaneet tietoa vaihtoehtoisista toimeentulokeinoista ja heitä on avustettu elinkeinon harjoittamisessa. Kolmen lapsen isä Cecilio on kiitollinen saamastaan tuesta maanviljelystekniikoiden parantamiseen. Hän on oppinut kasvattamaan perunaa ja maissia entistä paremmin.

– Yksin en olisi pärjännyt. World Vision on auttanut meitä työllistymään ja pääsemään pois köyhyydestä, kertoo Cecilio.

Cecilio sai lisäksi materiaaleja oman kasvihuoneen rakentamiseen. Kasvihuoneessa hän kasvatti useita eri lajikkeita, kuten sipulia, salaattia ja korianteria. Kasvihuoneen ylläpitäminen oli kuitenkin aikaa vievää ja nykyään hänellä ei ole enää kasvihuonetta. Tänä päivänä Cecilio kertoo viljelevänsä lähinnä omaan käyttöönsä.

– Haluan syödä terveellisesti ja yhdessä perheeni kanssa.

Aikanaan Cecilio piti myös lehmiä, mutta se ei sujunut niin hyvin. Lehmien kasvattaminen oli työlästä ja hän päätti lopulta siirtyä marsuihin. Cecilio huomasi, että pienten eläinten pito oli hänelle kannattavampaa. Nyt hänellä on kaksi erillistä tilaa marsuille. Eri-ikäiset marsut asustavat yhdessä, mutta pienimmät marsut pääsevät suojaan omiin kehiinsä. Tilan seiniä koristavat hauskat maalaukset, joissa marsut kertovat elämänohjeita vierailijoille.

Cecilio on myös kiitollinen saamastaan avusta kotinsa järjestelyssä. Hänen kotiaan on uudistettu World Visionin oppien mukaisesti ja tiloissa on muun muassa huomioitu hygienia entistä paremmin. Käsien pesulle on oma paikkansa ja nukkumistilat ovat erillään kotieläinten nukkumapaikoista. Cecilio hoitaa kotieläimiään hyvin; koirallakin on oma nukkumapaikka.

Cecilio pitää työssämme erityisesti siitä, että huolehdimme lapsista. Hänelle on tärkeää, että osaamme varautua tulevaisuuden haasteisiin.

– Nyt katsomme koko yhteisön tulevaisuuteen ja pidämme huolta kodeistamme.