Suomen World Visionin humanitaarinen operaatio laajenee Ruandassa ja Ugandassa - ulkoministeriöltä 1,1 miljoonaa

Suomen World Vision käynnistää uudet humanitaariset operaatiot pakolaisleireillä Ruandassa ja Ugandassa. Leireillä parannetaan vammaisten pakolaisten elinoloja ja edistetään heidän ihmisoikeuksiaan. Suomen ulkoministeriö on myöntänyt operaatioon 1,1 miljoonan euron suuruisen avustuksen.
 
- Vammaisten pakolaisten syrjintä ja väkivalta ovat isoja ongelmia. Lisäksi vammaisuus vaikeuttaa arkea, sillä leirien vesipisteet tai vessat eivät yleensä sovellu vammaisten itsenäiseen käyttöön, Suomen World Visionin humanitaarisen avun päällikkö Miikka Niskanen sanoo.
 
Ainakin 15 prosenttia maailman pakolaisleirien asukkaista on vammaisia. Heidän oikeuksiaan tai erityistarpeitaan osataan kuitenkin huomioida hyvin huonosti. 
 
Suomen World Vision kouluttaa kansainvälisiä avustustyöntekijöitä ja paikallisia viranomaisia haasteista, joita vammaiset kohtaavat ja jotka pitää avustustyössä huomioida. Lisäksi järjestö rohkaisee vammaisia osallistumaan leirien toimintoihin. Erityistä huomiota kiinnitetään vammaisten lasten tilanteeseen. 
 
Arjen haasteisiin vastataan rakentamalla ja kunnostamalla vesi- ja sanitaatiotiloja sellaisiksi, että vammaiset voivat käyttää niitä itsenäisesti. Kaikessa suunnittelussa on mukana vammaisia pakolaisia sekä vammaisjärjestöjä. 
 
Ruandassa projekti käynnistyy Kigemen leirillä Etelä-Ruandassa. Leirillä asuu kongolaisia pakolaisia. Ugandassa kohteena on Omugon pakolaisleiri, minne saapuu Etelä-Sudanin konfliktia ja nälkää pakenevia ihmisiä.
 
- Syrjinnän vastaisen työn ja esteettömyyden parantamisen ohella tuemme vammaisten pakolaisten työllistymistä ja yrittäjyyttä, Niskanen kertoo.
Suomen World Vision on erikoistunut vammaisten lasten ja aikuisten auttamiseen humanitaarisissa kriiseissä. Tähän mennessä järjestö on auttanut yli 13 000 vammaista pakolaista ja vastaanottavan paikallisyhteisön asukasta Ugandassa, Keniassa, Ruandassa ja Irakissa. Kokonaisuudessa avustustyöstä, kuten esimerkiksi paremmista vessoista ja vesipisteistä, on hyötynyt yli 245 000 lasta ja aikuista.
Lisätiedot:
 
Miikka Niskanen
Humanitaarisen avun ja julkisen rahoituksen päällikkö
Suomen World Vision
miikka.niskanen@worldvision.fi
+358 43 211 3187
 
Anna Pollari
viestintäpäällikkö
Suomen World Vision
anna.pollari@worldvision.fi
+358 40 5154592
 
Suomen World Vision on lasten elinoloja ja oikeuksia edistävä kristillishumanitaarinen kehitysyhteistyöjärjestö ja itsenäinen osa maailman suurinta kummilapsijärjestöä. Kansainvälisesti World Visionin avun piirissä on 100 miljoonaa ihmistä. worldvision.fi