Lähettiläs kokkaa

Lähettiläämme Tomi Björckin resepteillä loihdit koti-iltoihin aasialaista tunnelmaa.

Furikake-perunat

Rapeat Furikake-perunat

  • 50 g voita
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 800 g pieniä kiinteitä perunoita
  • suolaa
  • 1–2 rkl furikake-maustetta
  • 1 rkl maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 rkl merileväkaviaaria
  • muutama ruohosipulinvarsi hienonnettuna

Laita voi pieneen kattilaan ja säädä levy keskilämmölle. Anna voin ruskistua, mutta varo polttamasta sitä. Kun vaaleanruskea voi alkaa tuoksua pähkinäiseltä, ota kattila sivuun ja anna jäähtyä.
   Kaada ainoastaan voin kirkas osa sekoituskulhoon, jätä pohjalle laskeutunut sakka kattilaan. Lisää joukkoon sitruunan mehu jatkuvasti sekoittaen.
   Pese perunat ja levitä kokonaisina leivinpaperin päälle uunipellille. Mausta suolalla. Paahda 200-asteisessa uunissa noin 20–25 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä.
   Laita perunat tarjoilukulhoon ja kaada ruskistettu voi päälle. Lisää furikake ja sekoita.
   Viimeistele tuorejuustolla, merileväkaviaarilla ja ruohosipulilla.

Kolmen mison lohi

Kolmen mison lohi

  • 4 palaa lohta (à 150 g) nahattomana
  • 2 rkl saikyo-misotahnaa (valkoista)
  • 2 rkl shiro-misotahnaa (valkoista)
  • 2 rkl aka-misotahnaa (punaista)
  • (vettä tai kala/kasvislientä)
  • öljyä
  • 200 g pinaattia pestynä
  • 1 rkl voita
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 2 rkl miriniä
  • muutama oksa tilliä

Marinoi lohi. Sekoita misot keskenään, ohenna tarvittaessa pienellä määrällä vettä tai haluamaasi lientä.
   Hiero kauttaaltaan kalapalojen pintaan ja anna maustua jääkaapissa pari tuntia. Pyyhi ylimääräinen marinadi kevyesti pois talouspaperilla.
   Paista kuumassa öljyssä pannulla molemmin puolin, noin 3 minuuttia per puoli.
   Paista pinaattia pannulla voissa noin 2 minuuttia. Lisää lopuksi soija ja mirin. Tarjoile paistetun kalan kanssa ja koristele tillillä.

Hola-Hola-hedelmäsalaatti

Hola-Hola -hedelmäsalaatti

Limesiirappi:

  • 100 g sokeria
  • 100 g vettä
  • 1 limetin mehu ja kuori

Hedelmäsalaatti:

  • 1 pitaija
  • 1/2 ananas
  • 1 tlk litsiä (kiinanluumua)
  • 1 tlk jakkihedelmää
  • 10 sokeriherneenpalkoa

Kookosliemi:

  • 2 dl kookoskermaa
  • 1/2 tlk kondensoitua maitoa
  • vettä
  • viimeistelyyn kookoskuutioita

Valmista ensin siirappi. Mittaa vesi ja sokeri kattilaan ja kiehauta. Lisää limetin mehu ja raastettu kuori. Laita kylmään jäähtymään.
   Kuori pitaija ja ananas. Laita muutama litsi syrjään koristelua varten. Paloittele kaikki hedelmät ja suikaloi sokeriherneet. Sekoita keskenään. Kaada kylmä limesiirappi päälle. Voit säilöä hedelmiä liemessä jääkaapissa enintään 4 päivää.
   Sekoita yhteen kookoskerma ja kondensoitu maito, ohenna vedellä juoksevaksi ja sekoita tasaiseksi. Kokoa annokset laseihin. Valuta hedelmistä ylimääräiset siirapit pois ja lado hedelmät lasiin.
   Kaada päälle kookosliemi ja koristele kokonaisilla litseillä ja muutamalla kookoskuutiolla.

Reseptit ovat Björck ja Aasia -kirjasta (Cozy Publishing).