”Minun nimeni on Uwimana”

15.2.2021

Uwimana

Uwimana, 7, on pikkuinen tyttö, joka tykkää hypellä ja pelata pallopelejä. Hän elää äärimmäisessä köyhyydessä.

Uwimanan kotitalo Ruandan Umuravassa on lähes romahtamaisillaan. Katossa on isoja aukkoja. Huonekaluja ei ole. Patjan virkaa toimittaa vanha maissisäkki, joka on nostettu ulos kuivumaan. Viime yönä on satanut vettä.

– Nukuimme kiinni toisissamme. Se auttoi kestämään märkää ja kylmää, perheen äiti Maria kertoo.

Uwimana katselee hiljaisena vieressä. Pikkuveli Ndayisaba on vasta kolmevuotias ja hapuilee äitinsä hameen helmaa. Perheen isä kuoli pari vuotta sitten, ja sen jälkeen elämä on ollut kovaa. Äidillä ei ole säännöllisiä tuloja. Hän saa hieman taskurahaa auttamalla naapureita peltotöissä.

– Olen hyvin väsynyt. Ainut tehtäväni on pitää lapset hengissä. Usein se tarkoittaa sitä, että minulle ei riitä ruokaa. Kun niin käy, en ole tarpeeksi vahva työskentelemään pellolla. Ainoaksi vaihtoehdoksi jää ruuan aneleminen naapureilta, äiti kertoo.

Uwimana tekee kaikkensa auttaakseen äitiä. Pienillä hartioilla on paljon painoa.

– Minun nimeni on Uwimana. Herään aamuisin seitsemältä ja lähden hakemaan vettä. Sitten valmistan ruokaa. Herkkuani on perunoista valmistettu ruoka.

Koulusta ei ole juteltavaa, sillä Uwimana ei ole päässyt opintielle perheensä vaikean tilanteen takia. Tytön katse kirkastuu, kun keskustelu kääntyy mielipuuhiin.

– Tykkään pelata pallopelejä ja leikkiä hyppelyleikkejä ystäväni Buhinjan kanssa, hän sanoo.

Kun vilkutamme hyvästiksi, Uwimana hymyilee hieman. Naapurilta kuulemme, että sellaista ei ole tapahtunut aikoihin.

Uwimanan koti
Uwimanan kotitalo

Näin autamme

  • Rakennamme vesipisteitä sekä sanitaatiotiloja. Opetamme kyläläisille vedenpuhdistusmenetelmiä ja annamme hygieniakoulutusta.
  • Tuemme terveyskeskusten ja klinikoiden perustamista, sekä terveystyöntekijöiden ja -vapaaehtoisten kouluttamista. Terveysvapaaehtoiset auttavat alueen asukkaita muuttamaan terveyskäyttäytymistään ja terveyteen liittyviä uskomuksiaan.
  • Tuemme opettajien osaamisen kehittämistä ja kunnostamme koulurakennuksia, jotta ne ovat turvallisia. Tuemme vanhempien osallistumista lasten koulunkäyntiin ja pyrimme muuttamaan vanhempien negatiivisia asenteita koulutusta kohtaan.
  • Autamme viljelijöitä oppimaan uusia ja tehokkaampia viljelymenetelmiä ja edistämme parempien lajikkeiden ja välineiden saatavuutta.
  • Autamme nuoria hankkimaan ammatin maataloussektorin ulkopuolelta.
  • Tuemme säästöryhmien toimintaa sekä taloudenhallinnan kehittymistä.

Mikä kohde?

Umurava sijaitsee Etelä-Ruandassa Gisagaran piirikunnassa noin 150 kilometrin päässä pääkaupunki Kigalista.

Asukkaita on noin 71 000. Alueella sijaitsee myös Mugombwan pakolaisleiri, jossa asuu 9 000 kongolaista pakolaista.

Umurawassa on kaiken kaikkiaan 4 000 kummilasta, joista 2 250 odottaa omaa kummia.

Alueen suurimpia haasteita ovat perheiden matala tulotaso, lasten heikko ravitsemus ja hygienia sekä lasten koulutien keskeytyminen. Koulujen opetustilat ja -materiaalit ovat puutteellisia. Puhdasta vettä ja käymälöitä on vähän, mikä aiheuttaa paljon terveysongelmia.

***

Sinäkin voit auttaa ryhtymällä kummiksi ruandalaiselle lapselle. Ryhdy kummiksi »

Uwimana