Lapsen tyypillinen päivä Kigambassa

30.03.2021

burundilainen nimubona pitelee maissia kädessä

Nimubona Benigne, 15, on kigambalainen koulua käyvä tyttö. Nimubonan perheeseen kuuluu äidin ja isän lisäksi seitsemän sisarusta. Vanhemmat ovat maanviljelijöitä, ja lisäksi Nimubonan isä työskentelee vartijana koulussa. Koti on rakennettu tiilestä ja laatoista ja siinä on kolme huonetta. Kotia ympäröivä maasto on tasaista. Ympärillä kasvaa puita, mutta muita asuintaloja ei ole lähistöllä. Ihmiset asuvat kukin omilla maillaan. Lisäksi lähistöllä on banaaniviljelmä, maissipelto ja vuohia. 

Nimubona herää aikaisin aamulla puolen kuuden aikaan. Aamupalaksi hän syö bataattia, maissileipää ja vihanneksia. Sitten Nimubona peseytyy ja pukeutuu ja lähtee kouluun. Koulumatkansa pituutta Nimubona ei osaa tarkalleen arvioida, mutta hänellä kuluu matkaan kävellen noin tunti. Hän kulkee mäkistä maastoa ylös ja alas, joten perille päästyään Nimubona tuntee itsensä usein väsyneeksi. 

Koululuokassa on 62 oppilasta. Koulussa opetetaan luonnontieteitä, yhteiskuntaoppia, yrittäjyyttä, kuvaamataitoa, matematiikkaa ja uskontoa. Nimubona kertoo pitävänsä eniten luonnontieteistä. Matematiikka sen sijaan on vähiten mieluisa aine. Opettajia hänellä on kuusi, joista hän mainitsee nimeltä Siboniyo Julietten ja Ndenzako Adolphinen. Nimubona kertoo tekevänsä parhaansa opinnoissaan. 

Koulupäivä kestää kahdeksan ja puoli tuntia. Oppitunteja on seitsemän, joiden lisäksi he kertaavat oppimaansa päivän aikana. Kello 6.45 alkaa kertaustunti, jonka jälkeen oppitunnit kestävät aamuseitsemästä iltapäivän kello kahteen asti. Kolmesta puoli viiteen on jälleen kertausta. Koulupäivän aikana Nimubona ei syö mitään. Koti on kaukana, joten hän ei ehtisi lounastauolta takaisin oppitunneille. Kotona toiset ovat kuitenkin säästäneet hänelle annoksen lounaalta, jonka Nimubona syö saavuttuaan kotiin puoli seitsemältä. Lisäksi hän syö iltaruuan yhdessä muiden kanssa. Näin hän syö kaksi ateriaa ennen nukkumaanmenoa. Ateriat koostuvat maissi- tai maniokkileivästä, vihanneksista ja bataatista tai maniokista. 

Kotiläksyä ei tule, mutta iltaisin Nimubona kertaa koulussa oppimiansa asioita. Lisäksi Nimubona auttaa vanhempiaan kotitöissä. Hän kertoo välttävänsä kotitöitä, jotka rasittavat häntä liikaa, kuten astioiden tiskaamista ja vaatteiden pesua. Syyksi Nimubona kertoo, että vuoden 2020 keväällä hänellä todettiin keuhkosairaus, josta hän on lääkkeiden ansiosta toipumassa. Silti hän saattaa joskus öisin valvoa kipujen vuoksi. Sairaudesta johtuen Nimubona ei juurikaan leiki, mutta hän mainitsee pelaavansa palloa silloin tällöin parhaan ystävänsä Glorian kanssa.

Kello yhdeksältä Nimubona menee nukkumaan yhdessä viiden siskonsa kanssa.