Burundilainen äiti kertoo elämästään Kigambassa

30.4.2021

Burundilainen äiti tekee töitä pellolla vauva selässään

Pascasie Habyarimana, 37, on Kigambassa asuva viiden lapsen äiti, joka halusi kertoa elämästään Burundissa.

Lapsuudessaan hän ei itse käynyt koulua. Hänen aviomiehensä, Andre Gasabo, 40, kertoo myös keskeyttäneensä opinnot kuudennella luokalla. Heille on tärkeää, että heidän lapset saavat opiskella. Fleury, 13, käy kolmatta luokkaa, Eric, 11, on toisella luokalla, Alphonsine, 7, aloittaa koulun ensi vuonna, Alice, 4, odottaa kummia World Visionin kautta ja perheen kuopus Delicia on vasta kahden kuukauden ikäinen. 

Monet lapset Burundissa joutuvat lapsityöläisiksi, kuten perheen isä Andre lapsena joutui.  Avioiduttua Pascasien kanssa he muuttivat Kigambaan ja ostivat pienen maatilkun tulevaisuuden turvaksi. Omasta maatilkusta huolimatta perheen toimeentulo on kuitenkin ajoittain todella haastavaa, koska heillä ei ole omaa karjaa, eikä viljely tuota tarpeeksi ruokaa perheelle. 

- Kouluissa ei ole tarpeeksi luokkahuoneita, ja alueen koulut pitäisi kunnostaa, sillä ne ovat huonossa kunnossa. Jotkut lapset joutuvat kävelemään kouluun jopa tunnin matkan. He ovat koulussa koko päivän syömättä, sillä he eivät ehdi kotiin lounastauolla, kertoo Pascasie. 

- Perheen ruokkiminen vaatii ponnisteluja, sillä joudumme työskentelemään pienellä palkalla voidaksemme täyttää tarpeemme.

Pascasie unelmoi, että voisi ostaa suuren tilan ja karjaa, jotta hänen perheensä tulot kasvaisivat ja he voisivat täyttää lastensa perustarpeet ja pitää huolta siitä, että lapset saavat jatkossakin käydä koulua.