close

This option is currently not available

Close close
Lyijykynällä piirretty muotokuva lapsesta, joka näyttää kädellään stop-eleen kohti katsojaa.
30.9.2020

”Arvokas askel oikeaan suuntaan”

Eduskunnan lakivaliokunta hyväksyi osin kansalaisaloitteen, joka vaatii tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltämistä erillislailla. Suomen World Vision on ollut aloitteessa mukana asiantuntijajärjestönä.

- Lakivaliokunnan päätös on arvokas askel oikeaan suuntaan. Laki ei toki yksin riitä, vaan sen tueksi tarvitaan muun muassa eri alojen ammattilaisten kouluttamista silpomisesta ja sen ennaltaehkäisystä, Suomen World Visionin ohjelmajohtaja Annette Gothóni sanoo.

Silpominen katsotaan Suomen nykylainsäädännössä törkeäksi pahoinpitelyksi. Lakivaliokunta ehdottaa, että silpomisen rangaistavuutta selkeytetään säätämällä rikoslakiin erityinen rangaistussäännös. Samalla on perusteltua selvittää muita rikoslain vaihtoehtoja.
Valiokunta hyväksyi kansalaisaloitteen esityksen muutettuna, sillä aloitteessa vaadittiin silpomisen kieltämistä erillisellä lailla.

- Kun silpominen on entistä selkeämmin kielletty, eri viranomaisten on helpompi ottaa se puheeksi hyvissä ajoin, Gothóni sanoo.

- Näemme myös todella tärkeänä sen, että aloitteen myötä tämä myös suomalaisia tyttöjä koskettava ihmisoikeusrikkomus on noussut voimakkaammin julkiseen keskusteluun.

Suomen World Vision tekee silpomisen vastaista työtä Keniassa ja Somaliassa sekä osallistuu silpomisen vastaiseen vaikuttamistyöhön Suomessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) arvioi, että Suomessa asuu noin 3000 tyttöä, jotka ovat vaarassa joutua silvotuiksi. Valiokunta vaatii valtioneuvostoa antamaan tarvittavat lakimuutokset eduskunnan käsiteltäviksi kuluvan vaalikauden aikana.