close

This option is currently not available

Close close
Viilennystä vuoden kuumimpiin päiviin - kampanjan slogan
18.11.2021

Nestehukka, Ruokapula & Pakomatka

World Visionin kampanja: kolme uutuusjäätelöä muistuttaa ilmastokriisistä

Vaikka meillä pohjolassa on synkkä ja viileä marraskuu, monissa kehittyvissä maissa eletään vuoden kuuminta aikaa. Ilmastonmuutoksen takia yhä useampi lapsi ja nuori elää kestämättömissä olosuhteissa. Siksi Suomen World Vision käynnistää kampanjan, joka tuo näitä haasteita päivänvaloon. Se lanseerataan kuumaa kautta viilentävillä jäätelöillä, jotka kantavat nimiä Nestehukka, Ruokapula ja Pakomatka.

IPCC:n ennusteiden mukaan maapallon lämpötila on vaarassa nousta jopa kolmella asteella vuoteen 2050 mennessä. Tämän seurauksena yhä useampi erityisesti kehittyvien maiden ihminen kärsisi elinkelvottomasta kuumuudesta.

- Ilmastonmuutos pahentaa kehittyvien maiden ihmisten ruoka- ja vesipulaa sekä muuttaa elinoloja entistä tukalammiksi. Talvella kuumuuden hahmottaminen voi olla vaikeaa, ja siksi päätimme muistuttaa viilennyksen tarpeesta tuomalla uutuusjäätelöt keskelle marraskuuta, taustoittaa Anna Jaurimaa, ohjelma-asiantuntija Suomen World Visionilta.

Uutuusjäätelöt on nimetty erilaisten kehittyviä maita koskettavien uhkakuvien mukaan. Ilmastonmuutoksen aiheuttaman vesipulan takia viidesosa maailman lapsista ei saa riittävästi vettä päivittäisiin tarpeisiin, ja ennusteiden mukaan jopa 12 miljoonaa hehtaaria maata on vaarassa muuttua viljelykelvottomaksi. Lisäksi jopa 200 miljoonaa ihmistä, joista suuri osa on kehittyvien maiden lapsia, joutuu jättämään kotinsa vuoteen 2050 mennessä.

Jäätelöt on toteutettu yhteistyössä suomalaisen jäätelönvalmistajan Jymyn kanssa.

- Olemme perustamisestamme lähtien halunneet kulkea omaa polkuamme tuomalla kuluttajien saataville arvopohjamme mukaisia vastuullisempia vaihtoehtoja. Ensin luomua, sitten vegaanisia jäätelöitä ja nyt yhteistyön keskiössä olevat jäätelöt kuuluvat tänä vuonna lanseerattuun hiilinegatiiviseen Taivas-jäätelösarjaan, joiden päästöt on ylikompensoitu monipuolisen minimoinnin ja lopuksi vielä metsitysmenetelmien avulla, kertoo Olli Suominen, yksi Jymyn jäätelöyrittäjistä.

Kuuman kauden jäätelöitä jaetaan Narinkkatorille avatussa jäätelökioskissa sekä K-Supermarket Kampissa ja Herttoniemen Hertassa torstaina 18.11.2022 niin kauan kuin tuotteita riittää.

Metsityksellä saadaan merkittäviä tuloksia kehittyvissä maissa

Suomen World Vision parantaa lasten ja nuorten elinoloja kehittyvissä maissa. Oikeilla toimenpiteillä voidaan vielä torjua ilmastonmuutoksesta seuraavaa nälkää ja janoa sekä vähentää pakolaisuutta takaamalla inhimilliset elinolosuhteet. Ilmastonmuutoksen vaikutuksiin pureudutaan jo lukuisissa maissa käytössä olevan metsitysmenetelmän avulla.

Palkittu FMNR-metsitysmenetelmä on tuottanut merkittäviä tuloksia esimerkiksi Etiopiassa. Vuosina 2005–2018 menetelmän avulla ilmakehästä sidottiin hiilidioksidia 181 650 tonnia. Yhteisöjen jäsenet raportoivat vähentyneestä eroosiosta, jopa kaksinkertaistuneista sadoista, paremmasta ilmanlaadusta sekä viileämmästä paikallisilmastosta.

- Metsityksellä voidaan tutkitusti palauttaa vedenkiertoa ja parantaa maaperän ravinteikkuutta. Lisäksi puut tarjoavat perheille, viljelyksille ja kotieläimille suojaa porottavalta auringolta. Metsitys torjuu myös aavikoitumista, joka johtaa alueiden muuttumiseen elinkelvottomiksi, jatkaa Jaurimaa.

Kampanjan avulla Suomen World Vision etsii uusia lahjoittajia tukemaan metsitystä sekä lasten selviytymistä ja hyvinvointia ilmastonmuutoksen keskellä.

 

Lisätietoja:

Anna Jaurimaa
Ohjelma-asiantuntija
Suomen World Vision
040 6659600
anna.jaurimaa@wveu.org

 

Suomen World Vision suojelee lapsia ja puolustaa heidän oikeuksiaan eri puolilla maailmaa. Suomen World Vision on itsenäinen osa maailman suurinta kummilapsijärjestöä, World Visionia.