close

This option is currently not available

Close close
Piirretty kuvituskuva lapsimorsiammesta.
9.10.2023

Joka vuosi 12 miljonaa tyttölasta joutuu naimisiin

Seuraukset ovat aiemmin ajateltua vakavammat.

World Visionin tuore Young and Married -raportti paljastaa lapsiavioliittojen surulliset vaikutukset tyttöjen hyvinvointiin ja vaikutusmahdollisuuksiin. Alaikäisinä naitetut tytöt kohtaavat vakavaa väkivaltaa, masentuvat ja jäävät kouluttamattomiksi.

Joka vuosi noin 12 miljoonaa tyttöä päätyy naimisiin ennen kuin he saavuttavat 18 vuoden iän. Sen jälkeen heillä on vain rajallisesti valtaa päättää omasta elämästään.

Raportin mukaan naimisissa olevat tytöt kohtaavat seksuaalista väkivaltaa viisi kertaa todennäköisemmin kuin naimattomat ikätoverinsa.

”Esimerkiksi Tansaniassa 30 prosenttia naimisissa olevista tytöistä kertoo tulleensa pakotetuksi seksiin useammin kuin kerran viimeisen 12 kuukauden aikana”, Suomen World Visionin ohjelmajohtaja Katri Leino-Nzau sanoo.

Avioliitto on tavallisin syy tytön koulunkäynnin katkeamiseen. Naimattomat tytöt ja nuoret naiset ovat jopa kymmenen kertaa todennäköisemmin koulussa kuin heidän naimisissa olevat ikätoverinsa.

”Eristäytyneisyys ja altistuminen seksuaaliselle väkivallalle vaikuttaa tyttöjen mielenterveyteen. Naimisissa olevat tytöt ja naiset raportoivat 17 % todennäköisemmin kokevansa surun tai arvottomuuden tunteita.”

Raportti osoittaa, että tytöt joutuvat naimisiin köyhyyden ja fyysisen väkivallan pakottamina. Se valaisee hälyttävällä tavalla ongelmia, jotka vaikuttavat sekä naimisissa oleviin että naimattomiin tyttöihin ja nuoriin naisiin.

”Yhdenkään lapsen ei pitäisi joutua avioliittoon. Jokainen tyttö synnyinpaikastaan riippumatta ansaitsee koulutuksen ja mahdollisuuden valita elämänpolkunsa. Kenenkään ei pitäisi joutua kokemaan minkäänlaista väkivaltaa. Valitettavasti tämä ei toteudu miljoonien tyttöjen kohdalla tälläkään hetkellä”, Leino-Nzau toteaa.

Tyttöjen päivää vietetään keskiviikkona 11.10.

Young and Married -raportti on tehty Bangladeshissa, Mauritaniassa, Nepalissa ja Tansaniassa 2021–2023. Siihen osallistui 9 469 tyttöä.

Lisätiedot:

Katri Leino-Nzau, ohjelmajohtaja
p. +358 44 722 6020
katri.leino-nzau@wveu.org

Anna Pollari, viestintäpäällikkö
p. +358 40 515 4592
anna.pollari@wveu.org