close

This option is currently not available

Close close
Syyrialaiset lapset pakolaisleirillä
30.6.2023

Avustusoperaatio tukee pakolaisia Syyriassa

Olemme käynnistäneet Syyriassa sijaitsevilla pakolaisleireillä avustusoperaation

Suomen World Vision on käynnistänyt Syyriassa sijaitsevilla pakolaisleireillä avustusoperaation, jossa parannetaan puhtaan veden saatavuutta sekä rakennetaan turvallisia wc- ja sanitaatiotiloja. Kaikki tilat ovat sellaisia, että niitä pystyvät käyttämään myös vammaiset ihmiset sekä vanhukset.

Syyriassa humanitaarisen avun tarve on historiallisen suuri. Kaksitoista vuotta jatkuneelle konfliktille ei näy loppua.

– Tämän kärsimyksen päälle Länsi- ja Luoteis-Syyriaa koetteli erittäin vakava maanjäristys viime helmikuussa. Jo sitä ennen neljä miljoonaa ihmistä oli valmiiksi riippuvaisia humanitaarisesta avusta, kertoo Suomen World Visionin humanitaarisen avun päällikkö Miikka Niskanen.

Suomen ulkoministeriön tuella toteutettavan avustusoperaation kattamalla alueella asuu yhteensä noin 23 000 maansisäistä pakolaista. Vammaisia henkilöitä sekä vanhuksia on leireillä noin 1 300.

Helmikuun maanjäristys oli pahin luonnonkatastrofin aiheuttama hätätila vuosikymmeneen. Rakennuksia ja koteja tuhoutui ja selviytyjät etsivät turvaa muun muassa alueen pakolaisleireiltä ja teltoista.

– Ihmiset ovat kokeneet todella kovia viime vuosikymmenen aikana ja nyt moni menetti maanjäristyksessä senkin vähän mikä heillä oli, Niskanen toteaa.

Syyrian avustusoperaatio käynnistyi huhtikuussa ja sen kesto on yksi vuosi.

– Vesi- ja sanitaatiotyön lisäksi työtä tehdään vammaisiin ihmisiin liittyvän syrjinnän ja leimaamisen poistamiseksi. Moni leireillä asuva vammainen ihminen on itseasiassa todennut, että tämä on ensimmäinen kerta, kun heidän mielipidettään kysytään ja kuunnellaan, Niskanen sanoo.

Fakta:

  • Noin 350 000 pakolaista ja paikallisyhteisöjen jäsentä on hyötynyt Suomen World Visionin vesi- ja sanitaatiohankkeista. Niitä on toteutettu vuodesta 2014 asti pakolaisleireillä ja -alueilla Keniassa, Ugandassa, Ruandassa, Burundissa ja Irakissa. Pakolaisista 17 000 on ollut eri tavoin vammaisia ihmisiä.
  • Hankkeet ovat vähentäneet vammaisten pakolaisten apuriippuvuutta sekä luoneet käytännöllisiä toimintamalleja, joita on toteutettu myös paikallishallintojen ja muiden järjestöjen avustustyössä.
  • Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että jopa 15 prosenttia maailman väestöstä on eri tavoin vammaisia ihmisiä.
  • Kriiseissä ja katastrofeissa vammaiset ihmiset ovat usein kaikkein heikoimmassa asemassa.

Lue lisää työstämme