close

This option is currently not available

Close close
Käsi pyörittää ompelukoneen nuppia. Kasvot piilotettuna.

”En ole enää lapsisotilas”

Entinen lapsisotilas Zekiah pääsi nuorisotyöllisyyskoulutukseen.

Zekiah* siepattiin 15-vuotiaana pellolta lapsisotilaaksi. Vuodet jättivät jälkensä Zekiahiin, mutta nyt hän toipuu World Visionin työntekijöiden avulla vaikeista kokemuksistaan. Tulevaisuudessa siintää jo jopa viestintäministerin pesti.  

Pari vuotta sitten Zekiah oli kantamassa pellolta kotiin juuri korjaamaansa kassavaa, kun aseistettu joukko hyökkäsi paikalle. Aseella uhaten he pakottivat pojan mukaansa sotilaallisiin joukkoihinsa.  

- Jouduin kidutetuksi ja raatamaan äärirajoilla. Yksi tehtävistäni oli kantaa valtavia kuormia ihmisten kodeista ryöstettyä tavaraa. Matka kantamusten kanssa leirille kesti jopa viisi tuntia. Tiesin, että jos vastustelisin, saattaisin tulla tapetuksi, Zekiah kertoo.

Boy in orange shirt works at a sewing machine by a window
Zekiah, 17 tekee töitä tullakseen loistavaksi räätäliksi.

World Visionin tuella uuteen ammattiin  

Kahden vuoden jälkeen hänet vapautti vankeudesta Etelä-Sudanin Aseistariisunta-, vapautus- ja kotiutusohjelma. Hän palasi kotiin vain kuullakseen, että hänen äitinsä oli menehtynyt pian pojan sieppauksen jälkeen.  

- Nyt asun setäni ja viiden sisarukseni kanssa. Yritän palata takaisin normaaliin arkeen ja toipua kokemastani, jonka muistan liiankin hyvin. World Visionilla on siinä iso rooli, Zekiah kertoo tämänhetkisestä elämästään.  

Vastikään hän pääsi World Visionin ammattikurssikeskukseen opiskelemaan räätäliksi, ja on nyt innoissaan siitä, että hänellä on tulevaisuudessa mahdollisuudet hyviin ansioihin. Koululla samoin kuin kotona Zekiah keskustelee World Visionin sosiaalityöntekijän kanssa. 

A World Vision worker faces a young man in an orange and white shirt. His face is turned away for privacy
Zekiah keskustelee World Visionin sosiaalityöntekijän kanssa.

Kuntoutuksen keskiössä huolenpito ja tuki  

World Visionin lapsisotilaiden sopeutusohjelman keskiössä ovat huolenpito ja tuki lapsille, jotka ovat olleet tekemisissä aseistettujen voimien tai ryhmien kanssa. Ammattikoulutuksen lisäksi siihen kuuluu laaja tapausten käsittely sekä kahden tilapäisen toipumiskeskuksen ylläpito yksin oleville ja perheestään erilleen joutuneille lapsille sinä aikana, kun heidän perheitänsä etsitään.  

Nyt 17-vuotiaalla Zekiahillakin jaksaa jo katsoa innokkaana tulevaisuuteen.  

- Räätälin koulutus tuo minulle toivoa, mutta minulla on myös jo suunnitelmia senkin jälkeiseen aikaan. Haluan tavoitella korkeakoulutusta, ja päästä jonain päivänä hallituksen viestintäministeriksi, Zekiah kertoo ylpeyttä äänessään.  

*Nimi muutettu nuoren henkilöllisyyden suojaamiseksi.

Sinäkin voit auttaa

Auta suojelemaan lapsia kummina

Ryhdy kummiksi

Lue lisää