close

This option is currently not available

Close close
Hamza, 12, Jordanian Azraqin pakolaisleirillä, nauttii laulamisesta kolmella eri kielellä

Hamza jakaa sanomaa musiikin parantavasta voimasta

Jordaniassa pakolaisleirillä kasvanut 13-vuotias Hamza on löytänyt laulamisesta tavan ilmaista omia tunteitaan. Esiintyminen muille saa hänet tuntemaan itsensä merkitykselliseksi. Tulevaisuuden suhteen hänellä on kolme toivetta: nähdä isänsä, työskennellä lääkärinä ja nähdä rauhan palaavan kotimaahansa Syyriaan.  

Jos Syyriassa olisi oma kansallinen versio The Voice of Finland -ohjelmasta, 13-vuotiaalla Hamzalla olisi hyvät mahdollisuudet sen voittoon. Hän innostui laulamisesta 10-vuotiaana, kun hänen isänsä latasi hänelle laulun, jonka nimi on ´Anna meille takaisin lapsuutemme´. Hamza opetteli sen arabiaksi, ranskaksi ja englanniksi. Nyt hän laulaa rohkaistakseen muita, ja saadakseen heidät unohtamaan hetkeksi vaikeutensa. 

- Se on taidetta. Lapsina voimme ilmaista itseämme sen kautta – ilmaista kaiken sen, mitä sisällämme on, Hamza kertoo laulun voimasta.  

Laulaminen auttaa Hamzaa selviämään arjesta. Pojan sisälle on padottu paljon kipeitä muistoja: Hän on asunut Jordaniassa Azraqin pakolaisleirissä yhdeksän vuoden ajan aina siitä lähtien, kun hänen nelihenkinen perheensä joutui pakenemaan Damaskuksesta. Hän muistaa vieläkin varhaislapsuuden pommitukset.

Laulun lahja jaetaan muiden kanssa  

Niinä kolmena vuotena, kun Hamza on hionut laulutaitoaan, hän on edistynyt valtavasti. Viime vuonna hänet arvioitiin luokkansa parhaaksi. Kun opettaja huomasi hänen kykynsä, hän järjesti pojalle tilaisuuden esiintyä muille World Visionin leirissä järjestämissä tilaisuuksissa. 

- Alussa vähän jännitin ja ujostelin yleisön edessä ja painoin pääni, Hamza muistelee.  

Mutta huomatessaan, että hän saattoi koskettaa yleisöään välittämällä lauluilla omia iloisia ja surullisia tunteitaan, hänen luottamuksensa kasvoi. 

Hamza laulaa mielellään englanniksi, jota hän puhuu hyvin. Konserttiensa jälkeen hän selittää laulujaan kuulijoille ja opettaa muutamia sanoja. Kykyjen jakaminen toisten lasten kanssa saa hänet tuntemaan itsensä hyödylliseksi, ja se on hänelle todella tärkeää. 

Toiveissa lääkärin ammatti ja rauha kotimaassa  

Hamzan taiteellisia taipumuksiaan kehitettiin World Visionin järjestämissä aktiviteeteissa jo päiväkoti-iässä. Hän nautti opetuksesta ja haluaa nyt vuorostaan opettaa muita lapsia nauttimaan musiikista samalla tavalla: laulamalla ja soittamalla soittimia. 

Hamzan isä herätti aikoinaan pojan musiikki-innostuksen, mutta hän ei voi nykyään seurata lahjakkaan poikansa edistymistä. Elättääkseen perheensä hän työskentelee lääkärinä Malesiassa. Sekin innostaa Hamzaa. Vaikka laulaminen on hänelle rakas harrastus, hän on päättänyt seurata isänsä jälkiä ja ryhtyä lääkäriksi. 

- Haluan saavuttaa unelmani ja tulla lääkäriksi. Haluan hoitaa ihmisiä. Olen jo nyt innostunut ammatista. Lisäksi toivon, että pääsemme käymään isän luona, sillä meillä on häntä kova ikävä, poika sanoo. 

Hamzan suosikkilaulu ”Anna lapsuutemme takaisin”, jota hän esittää arabiaksi, englanniksi ja ranskaksi, ilmaisee hänen koko lapsuutensa unelman paremmista ajoista ja hän haluaa jakaa sen kaikkien kanssa.

- Haluan Syyrian palaavan sellaiseksi kuin se oli ennen sotia. Viestini syyrialaisille on: älkää luopuko toivosta. Syyria palaa entiselleen – ja vielä paremmaksi, Hamza päättää.

Sinäkin voit auttaa

Auta suojelemaan kriisien keskellä eläviä lapsia

Auta kuukausilahjoittajana

Lue lisää