close

This option is currently not available

Close close
Isä lapsensa kanssa terveysklinikalla

Hätäapu pelastaa henkiä

Kuva: Safia on tullut isänsä kanssa World Visionin klinikalle

Artikkeli on alunperin julkaistu World Vision -lehdessämme syksyllä 2022.

Lähes 50 miljoonaa ihmistä elää akuutissa, jopa katastrofaalisessa nälässä. 

World Vision käynnisti toukokuussa 2022 globaalin hätäapuoperaation, jossa autetaan nälästä kärsiviä ihmisiä erityisesti 26 kriisimaassa. Tätä kirjoitettaessa apu oli tavoittanut lähes 16 miljoonaa ihmistä. Heistä noin 8,5 miljoonaa on lapsia.

Afganistanilainen Najmudin on tuonut pienen Safia-tyttärensä World Visionin liikkuvalle klinikalle. Safia kärsii aliravitsemuksesta ja tarvitsee hoitoa. Isä tekee pitkää työpäivää toisten pelloilla, mutta palkalla ei pysty hankkimaan riittävästi ruokaa.

Maaseudulla asuvien perheiden tilannetta pahentaa terveyspalveluiden puute.

– Meillä kestää noin neljä tuntia matkustaa lääkärin luo, jos perheenjäsen sairastuu. Kylässämme ei ole klinikkaa, eikä edes kauppaa, mistä ostaa lääkkeitä, Najmudin kertoo.

World Visionin liikkuva klinikka pysyy yhdessä kylässä päivän ja kiertää säännöllisesti usean kylän alueella. Sen työntekijät rokottavat lapsia, tekevät terveystarkastuksia ja jakavat lääkkeitä. Aliravittuja lapsia hoidetaan ja perheille jaetaan hätäravintoa, joka auttaa lapsia toipumaan.

Lähikuva käsista, jotka pitävät hätäruokapakkauksen
Ravitseva pähkinätahna sisältää paljon energiaa ja auttaa lasta toipumaan akuutista aliravitsemuksesta.

”Ei koskaan enää”

Nälästä kärsitään eri puolilla maailmaa, mutta konfliktialueilla elävät lapset ovat kaksi kertaa todennäköisemmin aliravittuja. Lasten tilanne on erityisen vaikea esimerkiksi juuri Afganistanissa.

– Vanhemmat ja huoltajat ovat sydäntä särkevässä tilanteessa. Heidän lapsensa näkevät nälkää, eikä heillä ei ole vaihtoehtoja. Heidän on joko lähetettävä lapsensa töihin tai järjestettävä avioliitto, jotta lapsilla olisi mahdollisuus selviytyä. Tämä on valinta, jota yhdenkään vanhemman ei pitäisi koskaan joutua tekemään, sanoo Asuntha Charles, World Vision Afganistanin maajohtaja.

Mary Njeri
Maailmassa on riittävästi rahaa ja ruokaa. Yhdenkään lapsen ei pitäisi nähdä nälkää 2000-luvulla.

Mary Njeri

Kansainvälisen hätäapuoperaatiomme johtaja

Maailman ruokaohjelman suurimpana jakelukumppanina World Vision pystyy onneksi vastaamaan hätään laajasti ja nopeasti. Rahoitusta ja tukea tarvitaan kuitenkin lisää. Samalla on löydyttävä poliittista tahtoa konfliktien lopettamiseen ja ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun.

– Sanomme aina, että ei koskaan enää. Silti perheet ovat tällä hetkellä järkyttävän kriisin partaalla. Voimme olla varmoja, että jos emme toimi, lapset kuolevat nälkään. Maailmassa on riittävästi rahaa ja ruokaa. Yhdenkään lapsen ei pitäisi nähdä nälkää 2000-luvulla, sanoo World Visionin kansainvälisen hätäapuoperaation johtaja Mary Njeri.

World Vision auttaa nälkäkriisissä

  • Toimitamme elintärkeää ruokaja käteisapua
  • Toimitamme puhdasta juomavettä
  • Autamme ja hoidamme vakavasti aliravittuja lapsia, raskaana olevia naisia ja imettäviä äitejä
  • Koulutamme ja tuemme viljelijöitä, joita uhkaa satojen menetys

Sinäkin voit auttaa

Kuukausilahjoittajana autat lapsia akuuttien kriisien ja katastrofien keskellä

Auta kuukausilahjoittajana

Lue lisää aiheesta