close

This option is currently not available

Close close
Kenialainen kummilapsi Edwin istuu penkillä, juttelemassa World Visionin työntekijä Samsonin kanssa.
1.3.2021

Kahdeksan kuukautta koronaa

Keniassa pandemian uhka ja koronasulku pysäyttivät maaliskuussa lähes kaiken. World Visionin työntekijä Samson Pkiyeny joutui etätöihin ja kummilapsi Edwin, 10, totutteli arkeen ilman rakasta jalkapalloa. Näin Pkiyenyn ja Edwinin arki muuttui kahdeksan kuukauden aikana.

Maaliskuu 2020

Ensimmäinen koronavirustapaus todetaan maaliskuun puolivälissä. Ngoswetissa alakoulua käyvä Edwin jää kaksi päivää myöhemmin kotiin, koska koulut suljetaan kaikkialla maassa.

Keniassa kielletään kaikki isot kokoontumiset. Samson Pkiyeny miettii, miten World Vision pystyy torjumaan vaarallisesti leviävää tautia.

- Meidän tärkein tehtävämme on vastata katastrofeihin. Mistä aloitamme, ettei meistä tule viruksen uhreja?

Kenian World Vision alkaa valmistella laajaa tiedotuskampanjaa viruksen torjumiseksi. Ngoswetissa ryhdytään pikaisesti kouluttamaan useita kymmeniä terveysvapaaehtoisia, jotta oikea tieto leviäisi kylissä.

Huhtikuu 2020

Kenian pääkaupunki Nairobi sekä Mombasa eristetään kolmeksi viikoksi, sillä suurin osa tartunnoista todetaan näissä kaupungeissa. World Vision pystyttää käsienpesupisteitä toreille, bussipysäkeille ja terveysasemille. Perheille jaetaan saippuaa ja ruoka-apua.

Suurin osa World Visionin henkilökunnasta työskentelee kotona, mutta kriittisiä tehtäviä hoitavat jatkavat kenttätyötä. Kummilasten luona käydään vain kiireellisissä asioissa ja varovaisuutta noudattaen.

Samson Pkiyeny matkustaa perheensä luo 220 kilometrin päähän ja tekee töitä pääosin etänä. Aina kun Pkiyeny käy Ngoswetissa, perhe on huolissaan. Pkiyenyn viisivuotias tytär muistuttaa swahiliksi:

- Baba, unaenda kazi, ujichunge corona (Isä, kun menet töihin, varo koronaa).

Edwin kaipaa erityisesti yhtä asiaa.

- On ikävä välituntijalkapalloa. Pelit eivät onnistu kotona ja naapureita ei saa edes tavata.

Toukokuu 2020

Kummilasten hyvinvointia seurataan soittamalla vanhemmille tai kyläpäälliköille. World Vision työntekijät tuottavat radioon tietoiskuja viruksen ehkäisystä.

Ngoswetin seudulla eletään pitkälti omavaraistaloudessa, joten liikkumisrajoitukset eivät vaikuta ruokaturvaan niin paljon kuin kaupungeissa. Rahasta alkaa kuitenkin olla pulaa myös Edwinin perheessä.

- Äiti ei pääse myymään vihanneksia torille ja isän työt ovat loppuneet kokonaan. Onneksi saamme hyvin satoa.

Kesäkuu 2020

Ngoswetissa kartoitetaan perheet, jotka tarvitsevat välitöntä tukea selviytymiseen. Ruuasta on pulaa, eikä monella ei ole varaa noudattaa valtion ohjeita eli hankkia maskeja ja pestä käsiä kotona.

Edwiniä harmittaa eniten se, ettei kavereita saa tavata. Hän kuitenkin noudattaa ohjeita sinnikkäästi.

- Pesen käsiä ja pidän etäisyyttä.

Heinäkuu 2020

Liikkumisrajoituksia lievennetään heinäkuussa. Samson Pkiyeny palaa takaisin Ngoswetiin ja ryhtyy purkamaan tauolla olleita töitä.

Kummien tuella rakennetaan taas vesitankkeja ja -putkia, mutta lasten kerhot ja erilaiset koulutukset ovat yhä tauolla. Hätäavustus jaetaan 650 perheelle, jotta ne voivat hankkia ruokaa ja muita perustarvikkeita.

Elokuu 2020

Edwin ryhtyy kasvattamaan omia puuntaimia kotipihallaan. Pienet taimet ovat siistissä rivissä rinnepalstalla.

Pkiyenya mietityttää koulujen sulkemisen erilaiset vaikutukset lapsiin.

- Teiniraskauksien, lapsityön ja muun hyväksikäytön riskit kasvavat, kun lapset ovat vain kotona, eikä opetusta ole.

Ngoswetin henkilökunta käynnistää teiniraskauksien ehkäisyyn liittyvän tiedotuskampanjan.

Kummilapsi Edwin esittelemässä kasvattamiaan puuntaimia kotipihallaan
Elokuussa 2020 Edwin ryhtyi kasvattamaan omia puuntaimia kotipihallaan.

Syyskuu 2020

Terveysasemien työntekijöille jaetaan kunnollisia suojavälineitä. World Vision hoitaa projektia yhteistyössä terveysministeriön kanssa.

Yli 2200 kummilapsen kotiin toimitetaan isot vesikanisterit, jotta puhtaan veden säilytys ja käsienpesu onnistuu helpommin.

Erilaisia rajoituksia lievennetään lisää koko maassa, mutta Pkiyenya huolestuttaa tartuntatapausten lisääntyminen.

- Seuraan tiiviisti WHO:n rokotuksiin liittyviä uutisia. Toivon, että jonakin päivänä rokote on koko maailman käytettävissä.

Lokakuu 2020

Koronatartuntojen määrä kääntyy Keniassa nousuun. Kuun puoleen väliin mennessä tartuntoja on todettu yli 40 000.

Ala- ja yläkoulun päättöluokkalaiset palaavat kuitenkin kouluun, koska heillä on keväällä tärkeät loppukokeet. Muut oppilaat pysyvät kotona todennäköisesti tammikuuhun asti. Koulutauko on venymässä melkein vuoden mittaiseksi.

Edwin käy alkoulun viimeistä luokkaa, joten hän on onnekkaiden joukossa.

- Nyt kokeet ovat varmasti vasta myöhemmin ensi vuonna. Aion tehdä paljon töitä, jotta pääsen niistä läpi.

Huoli kummin voinnista

Edwin on ollut huolissaan omasta kummistaan Riku Niemisestä, jonka tapasi kaksi vuotta sitten Rikun vierailessa Ngoswetissa. Onko kummi pysynyt terveenä? Katso videolta miten kävi, kun Riku soitti videopuhelun Edwinille syksyllä: