close

This option is currently not available

Close close
Laosilainen Kwankhao poseeraa kameralle kasvosuojalla
28.6.2022

Kaksi vuotta koronaa

Koronavirus julistettiin pandemiaksi maaliskuussa 2020. Muutamissa tunneissa World Vision käynnisti historiansa suurimman globaalin operaation. Yli 35 000 ihmistä ryhtyi töihin, jotta lapset ja perheet selviäisivät aikamme raastavimmasta terveyskriisistä.

Kevään aikana tartunnat, kuolemat ja huoli levisivät maasta toiseen. Suluista ja rajoituksista tuli osa ihmisten arkea kotimaasta riippumatta. Monessa kehittyvässä maassa koulut menivät kokonaan kiinni ja lukemattomat perheet menettivät toimeentulonsa.

World Vision ryhtyi välittämään tietoa viruksesta ja sen ehkäisystä, jakamaan hygienia- ja suojavälineitä sekä tukemaan terveydenhuoltoa. Lapset saivat tukea koulunkäyntiin kotona ja perheet elintärkeää ruoka-apua.

Kaksi vuotta myöhemmin olemme toivottavasti lähellä pandemian hiipumista. Huolta herättää kuitenkin se, että matalan tulotason maissa rokotuksia on saanut vain harva. Samalla on selvää, että pandemian seuraukset, kuten lisääntynyt köyhyys, ovat haasteena vielä pitkään.

World Visionin globaalin operaation tavoitteet:

  1. Viruksen leviämisen ehkäiseminen
  2. Terveydenhuoltojärjestelmien ja työntekijöiden tukeminen
  3. Lastensuojelun, ruokaturvan, koulunkäynnin ja vanhempien toimeentulon tukeminen

Globaali operaatio on tähän mennessä tavoittanut lähes 78 miljoonaa ihmistä, joista 33 miljoonaa on lapsia. He asuvat yli 70 eri maassa.

Narin, Kambodza

– En voinut mennä opiskelemaan tai leikkiä kavereiden kanssa. Eikä minulla ollut mitään laitetta, jonka kautta olisin voinut opiskella etänä, kertoo Narin, 11.

Narinin koko maailma muuttui, kun korona alkoi levitä. Hänen koulunsa meni kiinni ja molemmat vanhemmat menettivät toimeentulonsa. Lahjoittajien tuella World Vision auttoi perhettä selviytymään pahimman yli. Lisäksi Narin sai oppimateriaaleja itsenäisen opiskelun tueksi.

Narin juttelee äitinsä kanssa
Narin äitinsä kanssa

Sobhiye, Libanon

Libanonilainen Sobhiye perheineen sai hygieniapaketin, jossa on tartuntoja ehkäiseviä tarvikkeita kuten maskeja, saippuaa ja desinfiointiainetta. Tavoitteena on, että ahtaissa olosuhteissa tartunnat eivät leviäisi niin helposti.

– Ne auttoivat minua suojelemaan pieniä lapsiani tartunnoilta, Sobhiye kertoo.

Sobhiye taaperonsa kanssa
Sobhiye taaperonsa kanssa

Kwankhao, Laos

Kwankhao opiskeli ensimmäisellä luokalla Thaimassa, kun korona alkoi levitä Kaakkois-Aasiassa. Kwankhaon vanhemmat menettivät työnsä ja perhe lähti kohti kotimaataan Laosia.

Perheen piti pysyä 21 päivää karanteenikeskuksessa ennen paluuta kotiseudulle. Maailman ruokaohjelman ja World Visionin yhteisen projektin turvin perheet saivat keskuksessa kolme ravitsevaa ateriaa päivässä, eikä heidän tarvinnut huolehtia, mistä he löytäisivät syötävää.

Laosilainen Kwankhao poseeraa kameralle kasvosuojalla
Kwankhao

David, Etelä-Sudan

Reipas David, 4, tapasi Juban keskustassa World Visionin työntekijän Richard Juliuksen, joka tiedottaa kaupungissa koronasta ja sen ehkäisystä.

David kuuli äitinsä Rebeccan kanssa turvallisesta etäisyydestä tervehtiessä ja muista keinoista välttää tartunta.

Richard Julius levittää myös rokotustietoa ja pyrkii vähentämään epäluuloja rokotuksia kohtaan.

David ja Richard Julius
David ja World Visionin työntekijä Richard Julius
  • TERVEYS: Yli 60 miljoonaa ihmistä on saanut tietoa ja välineitä virukselta suojautumiseen.
  • RAVITSEMUS: Yli yhdeksän miljoonaa ihmistä on saanut ruoka-apua, koska he menettivät toimeentulonsa pandemian takia.
  • LASTENSUOJELU: Lähes kaksi miljoonaa lasta on hyötynyt toimenpiteistä, joilla estetään pandemiasta aiheutuvia lapsiavioliittoja, lapsityötä sekä lasten kokemaa väkivaltaa.
  • KOULUTUS: Lapsille on toimitettu yli 2,2 miljoonaa oppimateriaalipakettia kotona tapahtuvan opiskelun tueksi.
  • TERVEYDENHUOLTO: Yli 19,6 miljoonaa maskia on lahjoitettu terveysasemille, hoitohenkilökunnalle ja terveysvapaaehtoisille
  • TIEDOTUS: Lähes 280 000 terveysvapaaehtoista on saanut koulutusta koronasta tiedottamiseen syrjäisissä kylissä ja suurkaupunkien slummeissa.

Tiesitkö?

Matalan tulotason maissa vain 13% väestöstä on saanut yhden tai useamman rokotuksen. Kaikista köyhimmissä maissa on pistetty 1,1% kaikista maailmalla valmistetuista koronarokotteista.

Lisää uutisia koronatyöstämme