
Työmme koronapandemiaa vastaan
Koronavirus: näin me olemme taistelleet leviämistä vastaan
Kun koronavirus lähti leviämään vauhdilla vuoden 2020 alussa, oli yksi maailman suurimmista avustusjärjestöistä World Vision eturintamassa taistelemassa viruksen leviämistä vastaan. Samalla erityistä huomiota kiinnitettiin viruksen lapsille aiheuttamiin haasteisiin. Mutta millä uniikilla keinolla tieto viruksen ehkäisykeinoista saatiin kaikkien tietoon?
- Viime vuosikymmeninä olemme olleet eturintamassa taistelemassa ebolaa vastaan Afrikassa, zikavirusta vastaan Latinalaisessa Amerikassa ja sikainfluenssaa vastaan globaalisti. Näistä tuhoisista kokemuksista oli valtavasti apua, kun aloimme auttamaan yhteisöjä valmistautumaan viruksen ilmaantumiseen, kerto World Visionin maailmalaajuisesta terveys- ja ravitsemustyöstä vastaava Tom Davis.
Auttajat tulevat läheltä
- Kiinassa, mistä pandemia sai alkunsa, autoimme heti hillitsemään virusta. Jaoimme varusteita, kuten maskeja, suojavarusteita ja desinfiointiainepulloja, sairaaloihin. Lisäksi jaoimme yli 50 000 talouteen mm. käsidesiä, saippuaa ja lämpömittareita sisältäneitä hygieniapakkauksia, Davis kertoo epidemian alkuvaiheesta.
Sittemmin vastaava vaativa ja kellon ympäri tehtävä työ on jatkunut muualla.
- Suurin osa henkilökunnastamme on kotoisin työyhteisöistämme, joten kollegani eivät ole vain auttamassa kärsiviä muukalaisia. Ihmiset, joita tautien puhkeaminen koskee, ovat usein työntekijöiden ystäviä, naapureita, kollegoja ja perhettä. Tärkeää oli heti alusta asti suojata kroonisesti sairaita ja iäkkäitä, Davis kertoo.
Vaikutukset lapsiin monitahoisia
World Vision on ollut alusta asti erityisen huolissaan koronan leviämisestä asukkaisiin köyhemmissä maissa, joissa ei ole sairaaloita tai terveydenhuollon henkilökuntaa, ja joissa ei pystytä tehokkaasti seuraamaan taudin leviämistä, eikä hoitamaan suurta sairastuneiden joukkoa. Näissä tilanteissa virus saattaa levitä tiheästi asutuissa kaupunkiympäristöissä, pakolaisleireissä ja maaseudulla, missä lääkäreitä on usein vähän.
Myös tutkimukset menneistä epidemioista, kuten ebolasta, ovat osoittaneet, että monet lapset saattavat menehtyä, kun tärkeät lasten terveyden peruspalvelut, kuten malarian testaus ja hoito, keskeytyvät hoitohenkilöstön keskittyessä hoitamaan epidemian aiheuttamaa potilastulvaa.
- Vanhemmat ja erityisesti isovanhemmat ovat usein huolenpitäjiä pienille lapsille. Kun perheenjäsenet sairastuvat, eivätkä kykene töihin ja tuomaan ruokaa pöytään, lapsilla on suurempi vaara joutua kärsimään aliravitsemuksesta, ripulista ja muista vaarallisista sairauksista. Jos aikuiset menehtyvät, lapset voivat joutua selviytymään itsekseen ja ovat siten alttiita väkivallalle, hyväksikäytölle ja riistolle, Davis kertoo lapsille koronasta koituvista seurauksista.

Erilaiset kanavat käyttöön valistustyössä
Miten World Vision sitten tukee haavoittuvia lapsia ja heidän elinyhteisöjään selviämään tästä uhasta? Ainakin jakamalla oikea-aikaista ja totuudenmukaista tietoa taudista ja siihen varautumisesta.
- Vuosikymmenten kokemus on osoittanut, että eri puolilla maailmaa ihmiset luottavat eniten uskonnollisiin johtajiin. Mutta pastorit, papit ja imaamit ovat opiskelleet teologiaa eivätkä lääketiedettä. Joten samalla kun ihmiset kuuntelevat heitä, heidän täytyy osata jakaa oikeaa tietoa oikeille ihmisille oikeaan aikaan. Silloin he ottavat yhteyttä World Visioniin. Ja koska meidät tunnustetaan lasten terveyden asiantuntijoiksi erityisesti siellä missä terveysjärjestelmät ovat heikkoja, kumppanimme tietävät, että meiltä saa hyviä neuvoja, Davis kertoo yhdestä tiedonjaon mallista.
34 maassa World Vision toimiikin läheisessä yhteistyössä monissa yhteisöissä uskonnollisten johtajien kanssa osana Toivon kanavat -ohjelmaamme. Sen tavoitteena on varustaa johtajia valistamaan ja työskentelemään omissa yhteisöissään tasa-arvoon, lastensuojeluun ja terveyteen liittyvissä kysymyksissä. Toivon kanavat -ohjelma on aiemmin auttanut yhteisöjä suojautumaan muilta vaarallisilta epidemioilta, kuten ebolalta.
Olemme kaikki kuulleet jo pitkään, miten tärkeää säännöllinen ja perusteellinen käsienpesu on koronaviruksen tuhoamisessa ja sen leviämisen pysäyttämisessä. Mutta miten tämä viesti menee perille siellä, missä vettä on vähän ja käsienpesupaikkoja harvassa?
- Joissakin haavoittuvissa yhteisöissä kokoontumispaikoille on perustettu yleisiä käsienpesupaikkoja, ja paikalliset uskonnolliset johtajat käyttävät asemaansa niistä tiedottamiseen, Davis kertoo.