close

This option is currently not available

Close close
Kummilapsemme Mwila, 19, pääsi kauttamme kouluttautumaan ompelijaksi

Ommellen kohti parempaa tulevaisuutta

Koronapandemia oli viedä sambialaisen Mwilan tulevaisuuden. Hän ei nähnyt muuta vaihtoehtoa kuin mennä nuorena naimisiin. Kummien tuella järjestetyn koulutuksen ansiosta hänen kotiseutunsa nuoret alkoivat kuitenkin nähdä vaihtoehtoisia tulevaisuuksia itselleen pandemiasta huolimatta. Nyt Mwila tavoittelee haavettaan yksi sauma kerrallaan.  

Mwila oli vain 19-vuotias päättäessään, ettei tulevaisuus juuri tarjonnut toivoa. Koronapandemia oli sysännyt hänen perheensä entistä syvempään köyhyyteen, ja hänen kaltaisensa oppilaat pois kouluista. Mwila nähnyt mitään tietä eteenpäin. 

- Suunnittelin meneväni naimisiin, koska en nähnyt minkäänlaista tulevaisuutta itselleni. En vaikka olisin palannut kouluun, koska en tiennyt mistä olisin saanut rahat jatko-opintoihin. Mietin, että naimisiin meno olisi helpompaa, Mwila kertoo surullisena. 

Mwila, 19, ja hänen äitinsä Diane, 46, ompelevat yhdessä.

Mwila ei ole yksin. Joka kolmas sambialaistyttö avioituu ennen kuin täyttää 18, ja Mwilan maan itäosassa sijaitsevassa kotimaakunnassa lapsiavioliitot ovat koko maan yleisimpiä. 

Se tarkoittaa, että Mwilan kaltaiset tytöt saavat lapsia ollessaan lapsia vielä itsekin. Monet näistä nuorista äideistä kuolevat synnytykseen, monet lapset kuolevat ennen kuin täyttävät viisi, ja köyhyys periytyy näin jälleen sukupolvelta toiselle.  

Juuri nyt miljoonat Mwilan kaltaiset tytöt seisovat tässä risteyksessä: heidän kohtalonsa on veitsen terällä. Onneksi myös kummimme auttavat heitä näkemään kajastavaa toivoa, ja auttavat toivon toteutumisessa. 

Kummilapsemme Mwila, 19, esittelee ompelemaansa mekkoa

Tienoo jälleen täynnä nuoria yrittäjiä ja opiskelijoita  

Kummien ansiosta Mwilan elinyhteisössä tytöt, pojat ja vanhemmat saavat elämäntaitokoulutusta ja tukea ”Uskalla löytää” -projektin kautta. Sen tavoitteena on auttaa nuoria pohtimaan tulevaisuuden valintojaan, suunnittelemaan elämäänsä eteenpäin ja hankkimaan taitoja, joita tarvitaan aikuisena elannon hankkimisessa. 

Usko siihen, että köyhyydestä voi päästä pysyvästi irti on usein ensimmäinen askel vapautumista kohti. 19-vuotias kummityttö Mwila esittelee ylpeänä ompelemaansa pukua, taidon hän oppi saamassaan koulutuksessa. 

- Aiemmin monet nuoret lopettivat koulunkäynnin ja ryhtyivät käyttämään päihteitä ja käyttäytymään muutenkin haitallisella tavalla, koska heillä ei ollut mitään odotettavissa. Nuorille suunnattujen Uskalla löytää -työpajojen jälkeen olemme nähneet muutoksen. Täällä nuoret ymmärtävät, että he pystyvät parempaan. Jotkut ovat perustaneet yrityksiä. Toiset ovat palanneet kouluun, ja jotkut opettelevat tulojen hankkimista, sanoo hanketta koordinoiva World Visionin työntekijä Morris Mushibwe. 

Mwila
”Koulutus muutti elämäni. Tunneilta sain rohkeutta uskoa, että elämäni voisi mennä paremminkin.”

Mwila

19-vuotias sambialainen kummilapsi

Mwila on yksi työpajoihin osallistuneista nuorista, ja hän oppi ompelemaan vaatteita. Mutta vielä tärkeämpää oli, että hän oivalsi, että hänen elämänsä voisi olla muutakin kuin varhainen avioliitto ja äitiys. Mwila käyttää nyt äitinsä ompelukonetta ja tekee vaatteita myyntiin. Tuloillaan hän auttaa perhettään ja rahoittaa omaa koulunkäyntiään. 

- Kun ompelen vaatteita myyntiin, käytän osan tuloista perheen auttamiseen silloin, kun kotona ei ole ruokaa. Mutta säästän myös rahaa voidakseni palata kouluun suorittamaan tutkintoni, Mwila sanoo. 

Mwila suunnittelee sairaanhoitajan ammattia. Se on unelma, jota hän ompelee kasaan yksi vaatekappale kerrallaan. 

Sinäkin voit auttaa

Suojele lapsia ryhtymällä kummiksi.

Ryhdy kummiksi

Lue lisää