close

This option is currently not available

Close close
Ugandalainen tyttö seisoo keskellä koulun luokkahuonetta. Hänen ympärillään istuvat muut oppilaat.
2.4.2020

Koronavirus:

Koululaiset jakavat tietoa pakolaisalueilla

Alkuperäinen teksti: Derrick Kyatuka, tiedottaja, World Visionin hätäapuoperaatio Pohjois-Ugandan pakolaisalueella

Afrikassa havaitaan uusia koronavirustartuntoja joka päivä, eikä Itä-Afrikka ole poikkeus. Uganda vahvisti ensimmäisen tartunnan 21.3.2020. Jokaisen mielessä on nyt sama kysymys: jos virus leviää, kuinka hyvin siihen on valmistauduttu.

Hyvästä hygieniasta ja sanitaatiosta viestitään paljon ja ne ovat avainasemassa koronaviruksen ehkäisyssä.

Pohjois-Ugandassa sijaitsevilla valtavilla pakolaisalueilla on hyvin vähän sairaanhoitopalveluita. Koronaviruksen torjunta on ensiarvoisen tärkeää, jotta seudulle paenneet eteläsudanilaiset pakolaiset ja vastaanottavien kylien ihmiset pysyvät turvassa.

Suomen World Visionilla on parhaillaan käynnissä vesi- ja sanitaatiohanke Omugon pakolaisalueella. Pakolaisalueen sekä paikallisten kylien kouluissa* toimii hygieniakerhoja, joissa korostettu erityisesti käsinpesua sekä hyvän hygienian tärkeyttä.

Obin koulussa työskentelee opettaja Monica. Hän kertoo, että koulu on tiedottanut oppilaita viruksesta ja rohkaisee heitä pesemään säännöllisesti käsiä saippualla ja vedellä.

- Meillä ei ole varaa kalliisiin käsideseihin ja muihin desinfiointiaineisiin, koska oppilaita on niin paljon. Kiitos World Visionin meillä on kuitenkin riittävästi käsienpesupaikkoja. Se auttaa meitä ehkäisemään viruksen leviämistä.

Samassa koulussa opiskeleva Daniel on hygieniakerhon jäsen. Hän on oppinut kerhossa, miten virus leviää.

- World Visionin henkilökunta kertoi meille viruksesta ja toimenpiteistä, joilla voin välttää tartunnan. Nyt olen tietoinen viruksesta ja pidän hyvin tarkasti huolta hygieniastani.

Myös eteläsudanilainen Sharon tietää nyt, mitä tehdä, jos pakolaisalueelta löytyy tartuntoja.

- Hygieniakerhon jäsenenä ryhdyn jakamaan tietoa viruksen torjunnasta perheelleni ja yhteisöni jäsenille. Kerron esimerkiksi oireista sekä siitä, kuinka hoitaa tartunnan saanutta. Jos me kaikki tiedämme mitä tehdä, se estää viruksen tarttumista moniin ihmisiin.

World Visionin vesi ja sanitaatio -projekteista vastaava Dithan Mukiibi on vakuuttunut siitä, että juuri lapsilla mahdollisuus ehkäistä viruksen leviämistä kodeissa ja yhteisöissä.

- Asianmukainen hygienia, puhdas vesi ja sanitaatio pitävät ihmiset terveinä ja niiden avulla taistellaan tappavia sairauksia, kuten koronavirusta, vastaan. Tätä tietoa olemme jakaneet lapsille. Hygieniakerhojen jäsenet ovat lähettiläitämme, kun yritämme tavoittaa myös ne lapset, jotka eivät käy World Visionin tukemissa kouluissa. Toivomme, että he taas jakavat tiedon eteenpäin perheilleen ja naapureilleen, Mukiibi sanoo.

- Olemme antaneet lapsille kaiken tarvittavan tiedon viruksesta. Jos se tarttuu meihin, saamme sen hallintaan ennen kuin se leviää laajempaan yhteisöön.

*Tällä hetkellä kaikki koulut on suljettu Ugandassa koronviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Taustaa

  • Suomen World Vision toimii Ugandassa Omugon pakolaisleirillä, missä elää Etelä-Sudanin konfliktia ja nälkää pakenevia ihmisiä.

  • Kaikkiaan Ugandassa on yli miljoona naapurimaista saapunutta pakolaista.

  • Suomen ulkoministeriön rahoittamassa projektissa rakennetaan ja kunnostetaan esteettömiä vesi- ja sanitaatiotiloja sekä parannetaan hygieniakäytäntöjä.

  • Koronaviruspandemia uhkaa erityisesti pakolaisleirejä ja -alueita, missä ihmiset asuvat erittäin tiiviisti ja puhtaasta vedestä on pulaa.

Suojelemme lapsia kehitysmaissa, ja pyrimme parhaillaan estämään koronaviruksen leviämisen kehitysmaihin vakavin seurauksin. Jos haluat olla mukana auttamassa, voit lahjoittaa hygieniapaketin.