close

This option is currently not available

Close close
Lapsi pitäämässä mukia, johon kaadetaan puuroa. Lapsen takana jonottavat muita lapsia omaa vuoroaan.
28.8.2023

Kouluruoka kuuluu kaikille

World Vision on mukana lisäämässä kouluruokailun maailmanlaajuista kattavuutta.

Maailmanlaajuisen nälkäkriisin kärjistyminen heijastuu satojen miljoonien lasten koulunkäyntiin.

Ulkoministeriön lähetystöneuvoksen ja vastuuvirkamiehen Pekka Marttilan mukaan kouluruoka on monille lapsille päivän ainoa ateria. Maailman ruokaohjelma määritteleekin kouluruoan maailman suurimmaksi sosiaaliseksi turvaverkoksi.

Kouluruokailusta muodostuu köyhille ja haavoittuvaisille perheille arviolta noin 10 prosentin säästö, minkä vuoksi kouluruokaohjelmat kannustavat yhä useampia vanhempia lähettämään lapsensa kouluun. Kouluruoan ansiosta tyttöjen varhaiset avioliitot ja niistä johtuvat lasten raskaudet vähenevät. Ravitseva ruoka myös auttaa lapsia suoriutumaan koulussa entistä paremmin, mikä edesauttaa heidän koulutusmahdollisuuksiaan.

Auta lopettamaan maailman nälkä nyt

Katso, miten sinä voit auttaa

Auta nyt

Tavoitteena kouluruoka kaikille maailman lapsille

Marttilan mukaan erityisesti koronapandemia on lisännyt lasten ruokaturvattomuutta. Vuoden 2020 alussa 388 miljoonaa lasta eli puolet maailman kaikista koululaisista sai kouluruokaa, mutta pandemiaa seuranneet sulkutilat veivät mahdollisuuden kouluruokailuun 370 miljoonalta lapselta.

Viime aikoina myös ruoan hintojen kallistuminen ja saatavuusongelmat ovat vaikeuttaneet kouluruoan järjestämistä.

Vuosi sitten YK:n ruokajärjestelmähuippukokouksessa perustettiin kouluruokailukoalitio, jonka tavoitteena on lisätä kouluruokailun tunnettuutta ja kansainvälistä kattavuutta. Koalitiota johtavat Suomi ja Ranska yhdessä Maailman ruokaohjelman (WFP) kanssa.

– Pähkinänkuoressa suurena tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä kouluruokaa olisi tarjolla kaikille maailman lapsille, ja että tarjottava ruoka olisi mahdollisimman laadukasta ja ravinteikasta, Marttila sanoo.

Tähän mennessä koalitioon on liittynyt yli 70 valtiota ja yli 70 muuta kumppania, joihin lukeutuu muun muassa kehitysyhteistyöjärjestöjä, tutkimuslaitoksia ja kansalaisyhteiskunnan organisaatioita. World Vision on sitoutunut koalition tavoitteisiin.

– Suomella on tässä merkittävä asema, sillä Suomi on maailman pisimpään ilmaista kouluruokaa tarjonnut maa. Kouluruoka on ollut tärkeä osa Suomen koulutuksen kehitystarinaa.

Lue lisää aiheesta