close

This option is currently not available

Close close
Entinen kummilapsi Leonardo kuvassa

Kummin uhraus sai Leonardon ponnistelemaan

Leonardo on oppikirjaesimerkki kummiuden voimasta.

Elsalvadorilainen Leonardo on oppikirjaesimerkki kummiuden voimasta. Sisällissodan ja jengiväkivallan keskellä kasvanut poika vältti monen muun köyhän pojan kohtalon, ja sai itselleen hyvän koulutuksen. Nyt hänen tavoitteensa on jakaa saamaansa hyvää muille.  

Leonardo Regalado on maalaispoika San Julianin alueelta El Salvadorista. Hänen isänsä viljeli mm. maissia ja papua, ja äiti myi perheen hedelmäpuiden satoa torilla. Rahasta oli pulaa koko ajan.  

- Olin seitsemän, kun sain oman kummin. Ajattelin, että se on varmasti ihan hyvä juttu, koska sitten pääsen kouluun. Kummiohjelman ansiosta sain tarvitsemani koulutarvikkkeet, kengät ja koulupuvun, joten vanhempani pystyivät käyttämään pienet ansionsa ruokaan ja veteen, Leonardo muistelee.  

Myös muu perhe hyötyi Leonardon kummiudesta. Se auttoi heitä saamaan lisää ruokaa, sekä arvokasta tietoa lasten ravitsemuksesta. Kasvaessaan Leonardo käytti puolet ajastaan koulunkäyntiin ja toisen puolen isän auttamiseen pelloilla.  

- Hän on aina ollut ahkera. Perhettä tukeakseen poika kävi töissä muiden pelloilla poimimassa banaaneja, appelsiineja, mangoja ja maissia, Dena-äiti muistelee Leonardon lapsuutta.  

Ahertaessaan pellolla uupuneena ja yltä päältä hyttysenpuremilla Leonardo teki päätöksen: en halua aikuisena raataa maanviljelijänä, vaan haluan itselleni kunnollisen ammattikoulutuksen.

Man walks in front of blue wall with reddish pants and a blue shirt
Leonardo syntyi keskelle El Salvadorin veristä sisällissotaa. San Julianin alue maaseudulla ei tarjoa maanviljelyn lisäksi muita mahdollisuuksia eikä siellä ollut edes luotettavaa vesilähdettä.

World Visionin arvokkaat opit 

Kasvaessaan Leonardo vietti yhä enemmän aikaa World Visionin toiminnassa. 14-vuotiaana hän osallistui nuorille tarkoitettuun johtajuuskoulutukseen, jossa he oppivat tunnistamaan yhteisön ongelmia organisoimaan yhteisöä niiden ratkaisemiseksi. Teini-ikäisenä hän toimi San Julianin lasten ja nuorten hallituksen johtajana. 17-vuotiaana hän tarjoutui vapaaehtoiseksi seuraamaan ja arvioimaan World Visionin hankkeita.  

- Menetin ystäviäni jengiväkivallalle. World Visionilta saadut opit ja arvot avasivat minulle onneksi toisenlaisen tien. Kutsun World Visionia ”toiseksi koulukseni”: järjestön työntekijät opettivat minulle esimerkiksi järkevää rahankäyttöä, palvelun ja rehellisyyden kulttuuria sekä arvoja, jotka ovat minulle nyt tärkeitä. Nyt haluan kannustaa muitakin unelmoimaan isosti, Leonardo kertoo.  

Näillä opeilla Leonardo myös ponnisteli tiensä yliopistoon ja suoritti kandidaatin tutkinnon.

A man on left with reddish pants and a blue shirt smiles with his parents on the right.
Leonardo on murtanut köyhyyden kehän.

Puhdasta vettä riittää nyt kaikille 

Leonardoa vaivasi aina se, että vuorilta tuli kodin lähelle raikasta ja puhdasta vettä, mutta se ei koskaan luotettavasti ulottunut hänen yhteisöönsä. Sen sijaan asukkaat joutuivat kävelemään kaupunkiin ostamaan vettä tai hakemaan vettä läheisestä saastuneesta joesta.  

Nyt viisitoista vuotta myöhemmin hän on johtajana toteuttamassa muutosta.  

- Vuosia ennen kuin sain tämän työn, kyselin aiemmalta vedestä vastaavalta virkailijalta miksi meille ei saatu puhdasta vettä. Hän vastasi, ettei siihen ollut varoja. Nyt vesiosaston johtajana olen löytänyt samasta budjetista varoja sen varmistamiseen, että kaikkiin yhteisöihin saadaan vesijohdot ja pumppuasema. Kenenkään ei pitäisi joutua olemaan ilman puhdasta vettä, Leonardo kertoo nykyisestä työstään.  

Nykyään Leonardo on yhteisönsä arvostettu jäsen, ja hän on kyennyt ponnistamaan pois köyhyydestä pysyvästi. Kun Leonardon äiti Dena sekä vuosia sitten halvauksen takia puhekykynsä menettänyt isä muistelevat poikansa elämää, kummankin poskilla vierii onnenkyyneleitä.  

- Olen todella kiitollinen kummilleen. Kummin uhraus motivoi minua laittamaan hyvän kiertämään ja ryhtymään paikallisjohtajaksi. Ilman kummia olevilla lapsilla koulu jäi kesken, ja he päätyivät rikoksiin tai muuttamaan muualle. Minä tein toisin, Leonardo sanoo ylpeyttä ja kiitollisuutta äänessään.

Man just off-center turns a large mechanical wheel to release water on the right in a green wooded area
Leonardo opettaa muita lapsia unelmoimaan suuria.

Auta Leonardon kaltaisia lapsia kummina

Lue lisää