
Lapset taistelevat koronaa vastaan Bangladeshissa
Bangladeshilainen Lamia on nähnyt läheltä koronapandemian karut vaikutukset lapsiin ja nuoriin. Hän ei ole kuitenkaan jäänyt voivottelemaan tilannetta, vaan on päättänyt yhdessä muiden Mirpurin lastenfoorumilaisten kanssa aktiivisesti taistella koronan haittavaikutuksia vastaan.
Ensimmäinen koronan vaikutus lapsiin oli kaikkien peruskoulujen ja toisen asteen oppilaitosten sulkeminen.
- Aluksi meistä tuntui, että kun emme pääse kouluun, on koko koulutuksemme kuopattu, Lamia muistelee tuntemuksiaan epidemian alussa.
Hallitus aloitti peruskoulutuksen tarjoamisen internetissä. Köyhemmissä perheissä lapset eivät kuitenkaan aina osaa tai heillä ei ole käytössään kännykkää tai nettiyhteyttä. Joillakin perheillä saattaa olla kännykkä ja nettiyhteys, mutta he eivät ota etäkoulunkäyntiä tosissaan.
- Sitten on toinen ongelma, joka minusta on lapsille ja nuorille kaikkein suurin. Sulun aikana olemme koko ajan kotona. Opiskelemme vähän, teemme kotitöitä ja sitten alamme selata nettiä. Melkein puolet päivästä kuluu nettiä selaillessa. Onko tämä hyvä vaihtoehto? Ei ole. Nyt aika kuluu nettiä selaillessa, ja nuoret ja lapset kohtaavat erilaisia kyberriskejä. Nuoret ja lapset viettävät paljon aikaa nettialustoilla ja monet kohtaavat pahojakin ihmisiä. Internetissä on hyvät ja huonot puolensa, mutta tavallisesti tartumme siihen huonoon, Lamia pohtii etäopetuksen vaikutuksia.

Pandemia vaikuttaa erityisesti tyttöihin
Kaikki on suljettua, joten monilla perheillä ei ole tuloja. Joillakin perheillä ei ole varaa edes kahteen ateriaan päivässä. Lisäksi lapset kokevat sulun aikana enemmän väkivaltaa.
- Sulun takia useimmat tytöt pysyttelevät kotona. Pojat pääsevät toisinaan ulos, mutta yleensä tytöt tekevät kotitöitä. Jos he eivät täytä perheen odotuksia, joskus heitä jopa lyödään. Sulkutilanteessa kaikki ovat kireitä, Lamia kertoo surullisena.
Toinen iso asia ovat lasten avioliitot.
- Kuukausi sitten setäni yritti pakottaa serkkuni naimisiin. Kun kuulin siitä, taivuttelin isäni puhumaan sedälle. Sen jälkeen setäni muutti mielensä. Mutta alun alkaen hän halusi järjestää tyttärensä avioliiton! Minä onnistuin sen estämään, mutta monessa perheessä estäminen ei onnistu, Lamia kertoo järkyttyneenä.
Lamia
16-vuotias bangladeshilainen tyttö
Aina on jotain, mitä voimme tehdä yhdessä
Lapsilla ja nuorilla on myös keinoja toimia aktiivisesti myös koronan aikana.
- Voimme jakaa tietoa ja saada naapurit, perheen, ystävät ja ystävien perheet havahtumaan. Voimme jakaa tietoa tästä haitallisesta sairaudesta: voimme tehdä julisteita ja jakaa tietoa netissä, Lamia kertoo.
Tiedonjaon lisäksi lapset pystyvät vaikuttamaan myös konkreettisesti.
- Lastenfoorumin ryhmäni on kerännyt 100-150 takaa (1€ - 1,44€) jokaiselta jäseneltä sen mukaan kun heillä on mahdollisuuksia, ja tukenut koronasta kärsineitä perheitä läheisessä slummissa. Tiedän, ettei siihen yksin pysty, mutta yhdessä perheen ja ystävien kanssa voit taata jollekin perheelle aterian joka päivä, Lamia kertoo innostuneena.