close

This option is currently not available

Close close
iraqilainen tyttö joutui lapsena avioliittoon

Meidän unelmahäämme, heidän kauhujen hääpäivänsä

Joka minuutti pari tusinaa alaikäistä tyttöä pakotetaan naimisiin.

Oletko itse saanut suunnitella omat hääsi tai seurata vierestä läheisen suuren päivän valmisteluja? Joka minuutti pari tusinaa alaikäistä tyttöä pakotetaan naimisiin. Usein heille tuntemattoman henkilön kanssa. Heidän hääpäivänsä on hyvin erilainen.  

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta morsian? 

Moni nainen varmasti muistaa lapsuudestaan leikit, joissa upeasti puettu Barbi-nukke saa Action Manin tai aina yhtä komean Keninsä. Myöhemmin tuli ehkä myös aika, jolloin nuket vaihtuivat jalkapalloon, ja kaikki pojat tuntuivat typeriltä. Ja sitten myöhemmin ne tunnit ja päivät, jotka käytettiin oman suuren päivän suunnitteluun sulhasen, kaasojen ja oman perheen kanssa.  

Joka minuutti 23 uutta tyttöä ympäri maailman pakotetaan naimisiin, ja sillä on tuhoisat seuraukset heidän tulevaisuudelleen.

Tyttö=morsian 

Monelle maailman naiselle tämä kokemus on ollut kovin toisenlainen. Monessa maassa tyttö on yhtä kuin morsian. Tyttö on kodin hengetär. Tarina, jota heille on toistettu syntymästä asti. Joskus morsian myös tarkoittaa kuolemaa hyväksikäytön tai synnytyksen seurauksena, joka on globaalisti yleisin kuolinsyy alle 19-vuotiailla tytöillä. 

Meille morsian merkitsee hääpäivää, joka heijastaa kaikkea sitä, mitä pariskunta haluaa läheisilleen tarjota: kutsujen suunnittelusta läheisimpien ystävien valitsemiseen kaasoiksi ja bestmaneiksi sekä oikeanlaisen hääkakun valitsemista.  

Uuden seikkailun alku? 

Tytöiltä, jotka kuulevat hääpäivänsä viime tipassa, kaikki suunnittelu jää pois. He voivat vain kauhulla odottaa, mitä heille on tapahtumassa. Esimerkiksi Malawissa meikein puolet tytöistä avioituu ennen 18-vuotispäiväänsä, ja joka kymmenes ennen kuin täyttää 15. Lapsiavioliitot ovat Malawissa maailman yleisimpien joukossa.  

Karu totuus on, että vaikka tytöt selviäisivätkin avioliitossaan hengissä, heidän kehittymättömät kehonsa kokevat fyysistä tuhoa, eikä heidän tulevaisuuteensa kuulu koulutus tai vapaus. 

Meillä pariskunta on voinut vapaasti valita toisensa ja hääpäivänsä. Ja kasvaa yhdessä ystäviksi ja pariskunnaksi. Hääpäivä on ihana juhla vanhempien ja niiden ystävien kesken, jotka ovat usein seuranneet parin rakkaustarinaa alusta alkane. Päivän jälkeen lähdetään häämatkalle, ja odotetaan innolla yhteisiä seikkailuja.  

Tyttöjen rinnalla 

Joka minuutti 23 uutta tyttöä ympäri maailman pakotetaan naimisiin, ja sillä on tuhoisat seuraukset heidän tulevaisuudelleen. Varhaiseen avioliittoon pakotetuille tytöille lapsuuden seikkailu päättyy heidän hääpäiväänsä. Heidän tulevaisuutensa ei enää koskaan ole heidän omissa käsissään. 

Se, että he eivät eläneet onnellisina elämänsä loppuun saakka, kuten satukirjoissa, ei kuitenkaan tarvitse olla malawilaisten tyttöjen kohtalo ikuisesti. Tyttöjen tukeminen tarkoittaa sitä, että he voivat palata kouluun, päättää omasta tulevaisuudestaan ja valita aviopuolisonsa silloin kun haluavat. Eikä vain sitä, vaan he voivat myös muuttaa yhteisönsä elämää, jotta toiset tytöt voivat luoda omat sääntönsä, ja elää onnellisina elämänsä loppuun saakka. 

Lue lisää