close

This option is currently not available

Close close
Lapsisotilaita

Moderni orjuus tuhoaa lapsuuden

Lapsisotilas, seksityöläinen… moderni orjuus on monimuotoista

Media nostaa aika ajoin keskusteluun erilaisia modernin orjuuden muotoja. Lapsille ympäri maailmaa tämä ei ole vain kaukainen termi, vaan loputon päivittäinen painajainen, kuten kahden tytön tositarinat osoittavat. Mutta onneksi asialle on tehtävissä paljonkin.  

Lasten orjuus, pakkotyö, ihmiskauppa, seksuaalinen riisto, pakkoavioliitot, velkavankeus… nämä kauheat käytännöt sopivat kaikki moderni orjuus- sateenvarjon alle. Termi on viime aikoina esiintynyt tiedotusvälineiden ja hallitusten lausunnoissa. 

Mutta leimat eivät merkitse mitään lapsille, jotka saalistajat tai olosuhteet ovat pakottaneet riiston kohteeksi. Heille se on aivan liian todellista painajaista, joka saattaa jättää tuskallista fyysisiä ja emotionaalisia arpia, ja estää heidän koulutuksensa ja hyvän kehityksen aikuisuuteen.

Angeliquen oli 11-vuotias lapsisotilas  

Yksi näistä lapsista on Angelique*, jonka World Visionin työntekijät tapasivat Kasain alueella Kongon demokraattisessa tasavallassa viime vuonna.  

Angelique oli joutunut tahtomattaan paikalliseen sotilaalliseen ryhmään 11-vuotiaana, puolustamaan yhteisöään ja lopulta onnistunut urheasti pakenemaan nähtyään sotilaiden surmaavan hänen vanhempansa. Tavatessamme hän oli kävellyt päivien ajan päästäkseen turvapaikkaan, jonne hän oli kuullut otettavan suojaan kaltaisiaan lapsia.  

Hänellä oli vain päällään olevat vaatteet, ja hän oli juuri ja juuri hengissä. Hän ei uskaltanut mennä ulos, koska armeija ja poliisi etsivät lapsia, jotka olivat hänen laillaan kuuluneet sotilaallisen ryhmään. Hän ei halunnut muuta kuin kodin, ruokaa ja mahdollisuuden käydä koulua.  

Ennen kuin taistelut puhkesivat, hän oli ollut luokkansa parhaita ja toivoi tulevansa juristiksi. Kun kysyin Angeliquelta mistä hän iloitsi, hän vastasi, että riittävästä ruoasta ja oppimisesta. Kun kysyin, mitä hän pelkäsi, hän sanoi armeijaa ja ”ruumiita”.  

Ei ole harvinaista, että lapset pelkäävät, todellisia tai kuviteltuja asioita. Mutta kenenkään lapsen ei pitäisi joutua näkemään niin monta ruumista, että ne olisivat heidän suurimpia pelkojaan. 

Maoan oli 15-vuotias seksityöläinen  

Lopulta riistoa on olemassa, koska riistetyille lapsille on kysyntää ja ”tarjontaa”. Toisin sanoen liian monet lapset elävät oloissa, joiden vuoksi he ovat alttiita sille, että heidät pakotetaan tai houkutellaan riiston kohteiksi.  

Ajattele Maoa*, teini-ikäistä kambodzalaistyttöä, jota World Vision tuki muutama vuosi sitten.  

Vaikka molemmat vanhemmat tekivät töitä, he eivät kyenneet elättämään tyttöä ja kuutta veljeä, vaan velkaantuivat. Mao lähetettiin toiseen perheeseen.  

Eräänä päivänä isäntäperheen jäsen kysyi taloudessa asuvilta tytöiltä ja naisilta, haluaisiko joku heistä myydä neitsyytensä. Mao oli huolissaan perheensä tilanteesta ja suostui vastahakoisesti, ja hänet myytiin seksityöhön noin 150 punnalla. Köyhyys ajoi hänet seksityöhön, josta hän pääsi vasta, kun valtion viranomaiset tutkivat yhtä hänen ulkomaalaista hyväksikäyttäjäänsä.  

Onneksi hän on sen jälkeen saanut uudelleenrakennettua elämänsä, ja päässyt World Visionin hankkeen avulla takaisin perheensä luokse.

Modernin orjuuden lopettamiseksi on puututtava asian molempiin puoliin.

Näin voimme yhdessä auttaa orjuudessa eläviä lapsia  

Modernin orjuuden lopettamiseksi on puututtava asian molempiin puoliin.  

Lasten kaikenlaisen riiston ja hyväksikäytön tulee olla kiellettyä kaikissa yhteisössä, ja siitä tulee seurata vakavat lailliset ja sosiaaliset seuraamukset. Kehityksestä huolimatta tässä on edelleen haasteita. Se on liian kannattavaa taloudellisesti niille, joiden liiketoimina perustuu lasten riistoon. Esimerkiksi kevyiden aseiden helppo ja halpa saatavuus tarkoittaa, että aseelliset ryhmät voivat säästää rekrytoimalla lapsia, jotka syövät vähemmän, kyselevät vähemmän ja saattavat olla helpommin muokattavissa. 

Tilanne, ikä ja sukupuoli altistavat kaikki lapsia modernin orjuuden eri muodoille. Puuttuva pääsy koulutukseen, köyhyys, nälkä, turvattomuus ja pakolaisuus, vertaispaine ja perheen hajoaminen vaikuttavat kaikki siihen, että poikia ja tyttöjä päätyy moderniin orjuuteen. Vaikka nämä tekijät vaihtelevat tilanteen, olosuhteiden, iän ja sukupuolen mukaan, mitä enemmän haavoittuvuutta lapsilla on, sitä todennäköisemmin he päätyvät hyväksikäytön uhreiksi.  

Modernin orjuuden lopettamiseen tarvitaan kaikkia, ja me kaikki voimme osaltamme vaatia hallituksiamme tekemään enemmän riistäjien saamiseksi oikeuteen ja lasten suojelemiseksi kotimaassa ja ulkomailla. Voimme myös vaikuttaa omalla esimerkillämme eli antamalla aikaa, rahaa ja äänemme näiden lasten suojelemiseen 

*Nimet muutettu lasten yksityisyyden suojaamiseksi 

Sinäkin voit auttaa

Auta maailman vaarallisimmissa paikoissa eläviä lapsia

Auta kuukausilahjoittajana

Lue lisää