
Näin puhut lapsille koronasta ja muista kriiseistä
Kun jotakin koronan puhkeamisen kaltaista tapahtuu, se valtaa uutiset. Häiritsevät kuvat ja iholle tulevat uutiset saattaa tuntua hankalalta empaattisesta aikuisesta. Mutta lapsille se voi olla pelottavaa tai todella ahdistavaa.
Miten sitten lapsille pitäisi puhua vaikeista asioista, joita he ovat nähneet tai kuulleet uutisissa? Miten lapsia voi valmistaa siihen, mitä he voivat kavereiltaan kuulla? Ja miten puhua lapsille tapahtumista, jotka suoraan vaikuttavat heidän arkeensa?
World Visionilla on paljon tutkimuksiin perustuvaa tietoa ja tiedotuskokemusta katastrofien ja niiden seurausten vaikutuksista lapsiin. Tiimeissämme on myös vanhempia ja lapsista erityisesti välittäviä aikuisia. Juuri siksihän me tätä työtä teemme.
Tässä meidän parhaat vinkkimme siitä, miten puhua lapsille koronaviruksesta ja muista uutisissa esiintyvistä luonnonmullistuksista ja katastrofeista:
1. Selvitä, mitä lapset tietävät
Kysy aluksi avoin kysymys: ”Kerro mitä tiedät…” Jatka sitten sanomalla jotakin tähän tapaan: ”Miltä sinusta tuntuu…?” ”Miksiköhän niin tapahtui?” Saatat huomata, että lapsesi tietää enemmän kuin uskoit, tai että ovat kuulleet tai kuvitelleet jotakin väärin.
2. Selitä tilanne ikään sopivalla tavalla
Käytä sanoja ja esimerkkejä, joita lapset ymmärtävät, kun selität heille, mitä on tapahtunut. Mutta ole selkeä, äläkä kerro liikoja. Sinulla ei tarvitse olla vastausta kaikkeen. Jos et tiedä, miksi jotakin tapahtui, voit hyvin sanoa, ettet tiedä. Mutta jos olet itse huolissasi tilanteesta, keskustele omista peloistasi toisen aikuisen, ei lapsen kanssa.
3. Luo lapselle turvallinen olo
Rauhoittele, ota syliin ja osoita lapsillesi, että autat heitä pysymään turvassa. Koronaviruksen kohdalla voit selittää, miten perheesi suojautuu ja suojaa muita, kuten pysyttelemällä kotona, pesemällä käsiä, siivoamalla useammin ja välttämällä kavereiden kanssa leikkimistä.
4. Tee piirros
Ota esiin kynät ja paperi. Jotkut lapset eivät halua puhua pelottavista asioista, mutta heidän voi olla helpompaa piirtää siitä. Lastenohjaajat käyttävät usein tätä tekniikkaa, ja mekin olemme huomanneet sen toimivan lapsiystävällisissä tiloissa, joita pystytämme katastrofien jälkeen.
5. Anna tilaisuus auttaa
Katastrofin keskellä on aina toivoa. Voit tarjoutua avuksi. Lapsia voi rauhoittaa, kun he näkevät katastrofityöntekijät auttamassa hädässä olevia. Voit olla itse esimerkkinä ja kutsua lapset tekemään jotakin kärsivien hyväksi. Se voi olla vaikka lahjoitus paikalliseen ruokapankkiin tai varojen keräämistä etulinjassa työskenteleville järjestöille.