close

This option is currently not available

Close close
Nuoria El Salvadorilla
26.4.2022

Nuoret kertovat muutoksista kotiseudullaan

Kummien tuella tehty työ El Salvadorissa on tullut suunnitelmiemme mukaisesti valmiiksi. Aloitimme työmme El Salvadorissa vuonna 2007. Nyt 15 vuoden jälkeen iloitsemme hienoista muutoksista.

El Salvador

Työmme alkoi 2007 ja päättyi 2022

Asukkaita alueella: 15 534
Asukkaista alle 18-vuotiaita: 7675
Kummilapsia alueella 2022: 711
Kummilapsia alueella koko ohjelman aikana: 3218

Työmme tuloksia

 • 60 % lapsista on saanut alakoulun päätökseen ajallaan 12-vuotiaina. Vuonna 2008 vastaava luku oli 22 %.

 • 66 % 11-vuotiaista osaa lukea sekä arvioida ja tulkita lukemaansa. Vuonna 2013 vastaava luku oli 20 %.

 • 95 % vanhemmista ja huoltajista kertoo raportoivansa lastensuojelurikkomukset.

 • 61 % alle 5-vuotiaista lapsista sai asianmukaista ja nopeaa hoitoa ripuliin vuonna 2012. Vastaava luku vuonna 2008 oli vain 8 %.

 • Alle 5-vuotiaiden lasten kroonisen aliravitsemuksen osuus on puolittunut siitä mitä se oli työmme alkaessa. Vuonna 2008 12 % alle 5-vuotiaista lapsista kärsi kroonisesta aliravitsemuksesta. World Visionin lähdön jälkeen yhteisön terveysvapaaehtoiset jatkavat työtä lasten ravitsemuksen parantamiseksi ja alueen terveyspalvelujen kohentamiseksi.

 • Työmme tuloksena vuonna 2019 lähes kaikki 3–5-vuotiaat lapset osallistuivat heille suunnattuun varhaiskasvatukseen. Viime vuonna osallistujia oli kuitenkin vain puolet tästä määrästä, sillä vanhemmat eivät uskaltaneet altistaa lapsiaan koronariskille.

(Lue muutostarinat videon jälkeen)

"Sosiaaliset taitoni paranivat"

”Nimeni on Jhulian ja olen 17-vuotias. Asun vanhempieni luona ja olen pienestä pitäen osallistunut World Visionin toimintaan. Ennen World Visionin saapumista, yhteisössämme oli monia terveysongelmia, kuten anemiaa ja lasten aliravitsemusta. Meillä ei ollut hyviä hygieniatottumuksia ja vanhempamme eivät tienneet terveellisestä ravitsemuksesta. Kouluissamme ei ollut lukutiloja ja meillä lapsilla ei ollut paikkaa, jossa voisimme vahvistaa sosiaalisia taitojamme."

9-vuotias Jhulian esittää lautasellinen ruokaa kameralle
Kuvassa 8-vuotias Jhulian osallistuu kummitoimintaan.

"Tänä päivänä suuri osa perheistä tunnistaa, mitkä ruoat sisältävät runsaasti rautaa ja ovat parantaneet ruokavaliota kotonaan. Äitini on osallistunut useasti ravitsemuskeskusteluihin ja yli 1500 perhettä yhteisössäni on oppinut, miten anemiaa torjutaan. Kouluissa on lelukirjastoja ja opettajat kannustavat oppilaita lukemiseen.

9-vuotiaana osallistuin lastenkerhoon, jossa pääsin kehittämään sosiaalisia taitojani. Olin hyvin ujo ja epävarma lapsena. Pelkäsin puhumista julkisesti. Lastenkerhoon osallistuminen auttoi minua parantamaan kaikkia näitä asioita. Tänä päivänä toimin ohjaajana yhteisössäni ja lapset näkevät minut roolimallina. Minun lisäkseni yli 850 lasta paransi sosiaalisia taitojaan.

Kaiken World Visionin kautta oppimani ansiosta päätin opiskella lääketiedettä. Haluan jatkossa auttaa yhteisöni lapsia ja nuoria samalla tavalla, miten minua autettiin. Suoritan tällä hetkellä ensimmäisen vuoden opintoja lääketieteellisessä ja minulla menee hyvin. Tiedän, että se on pitkä tie mutta olen vakuuttunut, että saavutan tavoitteeni.”

17-vuotias Jhulian poseeraa kameralle kirja kädessään
17-vuotias Jhulian on nähnyt muutoksen kotiseudullaan työmme alusta tähän päivään.

Koulutus on avain tulevaisuuteen

17-vuotias Ana asuu vanhempiensa ja kolmen veljensä kanssa El Salvadorissa. Ana muistelee, miten hänen perheensä tilanne on muuttunut vuosien varrella.

"Äitini ei aiemmin tiennyt esimerkiksi sitä, miksi terveellinen ruokavalio tai opiskelu on tärkeää.", Ana kertoo.

"Olin 9-vuotias, kun menin mukaan lastenkerhojen toimintaan. Opin siellä sosiaalisia taitoja," Ana kertoo. "Äitini sai neuvontaa ravitsemuksessa ja nyt syömme terveellisesti. Äitini osallistui myös työpajoihin, joissa opetettiin myönteistä vanhemmuutta.”

12-vuotiaana Ana liittyi veljensä kannustamana nuorten johtajien ryhmään. Hän osallistui myös erilaisiin työpajoihin, jotka paransivat hänen itsetuntoaan. Hän rohkaistui jopa osallistumaan koulun järjestämään teatterikilpailuun. ”Olen jatkanut osallistumista nuorten ryhmiin ja oppinut, kuinka voin vaikuttaa ja muuttaa lasten elämää,” Ana kertoo.

Pandemian aikana Analla oli myös mahdollisuus jatkaa koulunkäyntiä etänä. Hänen unelmansa on saada koulu päätökseen ja opiskella insinööriksi. Hän uskookin, että koulutus on avain parempaan tulevaisuuteen.

Ana hymyilemässä kameralle
Ana

Miten työ alueella jatkuu?

Vapaaehtoiset ja yhteistyötahomme jatkavat yhteisön kehitystoimia tulevaisuudessa:

 • Koulutetut vapaaehtoiset jatkavat perhe- ja seksuaalisen väkivallan vastaisten tapausten seurantaa ja oikea-aikaista ehkäisyä.
 • Nuorisojärjestö (Leaders Changing Lives) varmistaa, että yhä useammat lapset ja nuoret tietävät oikeuksistaan ja mahdollisuudesta osallistua yhteisöissään.
 • Terveysvapaaehtoiset jatkavat anemian ehkäisyä yhteisössä.
 • Yrittäjyysasioihin koulutetut yläkoulun opettajat jatkavat koulutuksia nuorten kanssa.
 • Peruskouluissa jatketaan luetun ymmärtämisen parantamista.