close

This option is currently not available

Close close
World Vision Kenian paikallinen työntekijä juttelee nuorten kanssa ja pitää jalkapalloa ilmassa
2.5.2022

Puhdas vesi mahdollistaa muutoksen

Kummien tuella tehty työ Mogotiossa on tullut suunnitelmiemme mukaisesti valmiiksi. Mogotiossa on eteenpäin katsova ilmapiiri ja asukkailla on tiedot ja taidot jatkaa työtä lasten hyvinvoinnin edistämiseksi.

Mogotio

Työmme alkoi 2007 ja päättyy 2022

Asukasmäärä: 26476
Asukkaista alle 18-vuotiaita: 17086
Kummilapsia alueella 2022: 748
Kummilapsia koko ohjelman aikana: 3143

Työmme tuloksia

  • 72 % kotitalouksista on nyt mahdollisuus saada riittävästi turvallista ja puhdasta vettä ympäri vuoden. Vuonna 2009 vastaava luku oli vain 9 %. Alueelle on 9 toimivaa porakaivoa ja 3322 kotitaloutta on hyötynyt parantuneesta vesihuollosta.

  • 77 % kotitalouksista on käytössään käymälä. Vuonna 2009 vastaava luku oli 36 %.

  • 93 % alle 3-vuotiaista lapsista saa tarvittavat rokotukset. Vuonna 2009 vastaava luku oli 68 %.

  • 99 % lapsista syntyy terveydenhoidon ammattilaisen avustamana terveysklinikalla. Vuonna 2009 vastaava luku oli 84 %. Tänä päivänä 75 % äideistä käy vähintään 4 kertaa neuvolassa ennen synnytystä.

  • Alueella toimii 250 koulutettua terveysvapaaehtoista, joiden antama terveys-, hygienia- ja ravintoneuvonta on tavoittanut 25 000 ihmistä. 90 % kotitalouksista on saanut ravintoon ja ruuan tuotantoon liittyvää koulutusta tai tukea.

  • 90 % 12–18 vuotiaista lapsista on saanut peruskoulua vastaavat opinnot päätökseen. Työmme alkaessa vain osa lapsista aloitti koulun ja pystyi jatkamaan sitä loppuun asti.

  • 73 % lapsista osaa lukea ja ymmärtää lukemaansa alakoulun lopulla. Vuonna 2016 vastaava luku oli 53 %. Koulua käyvien lasten vanhemmista 93 % kertoo tukeneensa lastensa lukutaidon kehitystä koulun ulkopuolella.

  • Alueella toimii 7 lastensuojelukomiteaa, jotka vuosittain käsittelevät ja ohjaavat eteenpäin viranomaisille noin 450 tapausta.


(Lue muutostarinat videon jälkeen)

Vesi mahdollisti tuottoisan viljelyn

Se, että vettä on nyt saatavilla, on mullistanut monen mogotiolaisen elämän. Wilson kertoo, kuinka hänen kotipuutarhansa menestyi porakaivosta saadun veden ja World Visionin koulutuksen myötä.

"Kun porakaivo perustettiin, aloin kyntää maata. Sitten äestin sen, ostin erilaisten vihannesten siemeniä ja kylvin ne. Sitten aloitin kastelun. Kylvin sekä paikallisia että uusia lajikkeita. Olen jo perustanut toisen kotipuutarhan, jotta voin kylvää sinnekin”, kertoo Wilson.

Nyt Wilsonin perheen ei tarvitse enää ostaa vihanneksia. Siitä tulee säästöä.

"Ylimääräiset myymme muille seudun asukkaille. Tuloillani olen voinut ostaa ruokatarvikkeita ja vaatteita lapsilleni ja pandemian aikana maskeja. Säästän myös rahaa laskujen maksamiseen ja koulupuvun ostamiseen”, kertoo Wilson.

Tulevaisuudessa Wilson haluaa laajentaa vihannesten myyntiä kotiseutunsa ulkopuolelle. Näin hän saisi lisää tuloja.

Wilson on omalla toiminnallaan rohkaissut myös muita alueen asukkaita yrittäjyyteen.

”Tulokset ovat hyviä, sillä 13 perhettä on jo ryhtynyt toimeen. Kiitos World Vision, että toitte veden meille! ", iloitsee Wilson.

World Visionin työntekijät opastavat Wilson perhettä viljelysten kastelussa
World Visionin työntekijät opastavat Wilson perhettä viljelysten kastelussa

Vihanneksista toimeentuloa pandemian aikana

Pandemia ja sen seurauksena tulleet rajoitukset vaikeuttivat ruoan saantia Mogotiossa. Uusien vihanneslajikkeiden kasvattaminen auttoi perheitä selviytymään vaikeiden aikojen yli.

Tämä kosketti myös 16-vuotiasta kummilasta Jepkuruita ja hänen perhettään. Kun pandemia oli saavuttamassa Kenian, Jepkuruin äiti Jane osallistui World Visionin koulutukseen, jossa tuettiin perheitä lisäämään toimeentulomahdollisuuksiaan. Janella oli jo banaaniviljelmä, ja nyt hän ryhtyi kasvattamaan myös lehtikaalia.

Paikallisten pienviljelijöiden kasvattamat vihannekset olivat tärkeä tuki aikana, jolloin ruokaa oli vähän saatavilla. “Selviytyminen pandemian aikana olisi ollut hyvin vaikeaa. Mogotion tori oli kiinni. Olen erittäin iloinen, että meillä oli paikka, mistä saatoimme ostaa vihanneksia aterioillemme", kertoo 13-vuotias, ostoksille tullut Jepkoech.

Jepkurui on kiitollinen kummiudestaan ja perheensä saamasta tuesta läpi vuosien.

"Olen kiitollinen, että sain olla kummilapsi. Minä ja siskoni osallistuimme World Visionin järjestämiin nuorten tilaisuuksiin, äitini sai viljelykoulutuksen ja isäni on terveyskomitean jäsen. Viljelemämme vihannekset ja banaanit ovat auttaneet meitä niin paljon. Syömme niitä kotona ja myymme ylimääräiset. Tuloilla maksamme osan koulumaksuistamme. En tiedä, mitä meille ja kyläläisillemme olisi tapahtunut pandemian aikana, jos meillä ei olisi ollut tätä satoa," kertoo Jepkurui.

Jepkurui ojentaa vihanneksia Jepkoechille
Jepkurui ojentaa vihanneksia Jepkoechille

Mogotiossa katsotaan luottavaisina kohti tulevaa

Asukkailla on nyt valmiudet, taidot ja tahtoa jatkaa aloittamaamme työtä ja huolehtia lasten hyvinvoinnista myös tulevaisuudessa. Paikalliset vesikomiteat, lastenkerhot, asukkaiden toimintaryhmät, ja malliviljelijät jatkavat työtä lasten ja perheiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Yhteistyö viranomaisten kanssa jatkuu ja ihmiset tuntevat oikeutensa ja osaavat vaatia niitä. Näin voidaan taata, että alueen kehitys jatkuu myös tulevaisuudessa.