close

This option is currently not available

Close close
Tytöt vihreissä ja keltaisissa kouluasuissa pyöräilevät maaseudulla

Tytöt vastustavat sukupuolittunutta väkivaltaa

Miten polkupyörät, teiniäidit ja tulevat naisjohtajat liittyvät toisiinsa?

Yambion maakunnassa Etelä-Sudanin Länsi-Ekvatorian osavaltiossa on nyt pieni pyöräilevien tyttöjen armeija, kun World Vision jakoi alueen tytöille juuri ennen koronapandemian alkua 300 polkupyörää. Pyörillä on monta tärkeää tehtävää. Tarkoituksena on koulunkäyntiin rohkaisemisen lisäksi auttaa tyttöjä lisäämään tietoisuutta monista teemoista, kuten sukupuolittuneesta väkivallasta, lapsiavioliitoista sekä lasten ja nuorten koulutuksen tärkeydestä. 

- Uskon, että joskus Etelä-Sudanin johtajana on nainen. Me autamme tietoisuuden lisäämisessä ja edistämme tyttöjen koulunkäyntiä, kertoo 14-vuotias koulutyttö Grace.  

Grace johtaa alueen Tulevaisuuden taitavat tytöt -ryhmää. 

- Pyörillä pääsemme etäällä sijaitseviin yhteisöihin jakamaan tietoa monista asioita. Ennen saatoimme kävellä tuntikausia kurjallakin ilmalla, ja pystyimme saavuttamaan vain lähellä Yambiota sijaitsevia kohteita. Jatkuvan kampanjoinnin ansiosta tyttöjen määrä koulussamme on kasvanut 379:stä 782:een vain neljässä kuukaudessa. Se luo toivoa, että ponnistuksillamme on vaikutusta yhteisöissä, Grace kertoo polkupyöräilevien tyttöjen merkityksestä. 

nuoret koulupuvuissaan

Puolet tytöistä ja naisista kokenut väkivaltaa kumppaninsa taholta 

YK:n julkaisemasta raportista ilmenee, että noin 65 % naisista ja tytöistä on kokenut fyysistä ja/tai seksuaalista väkivaltaa elämänsä aikana, ja noin 51 % on kokenut väkivaltaa kumppaninsa taholta. Lisäksi useimmat tytöt ja naiset kokevat seksuaalista väkivaltaa ensimmäisen kerran alle 18-vuotiaana. 

- Tänä vuonna, kun järjestämme 16 päivän kampanjan sukupuolittunutta väkivaltaa vastaan, haluamme muistaa niitä tyttöjä, jotka ilman omaa syytään konfliktin takia altistuivat seksuaaliselle tai muulle väkivallalle. Nämä tytöt saivat pyörät eivät ainoastaan päästäkseen helpommin liikkumaan yhteisöissä, ja ehtiäkseen ajoissa hyödyntämään tarjottuja palveluja, vaan myös osallistumaan toimintaan, joka lisää heidän perheidensä toimeentuloa. Olemme myös nähneet, että sopiva tuki ja taidot auttavat nuoria äitejä palaamaan kouluun ja opiskelemaan tehokkaasti, World Visionin alueellinen ohjelmajohtaja Enid Ocaya sanoo.  

Tyttö koulupuvussa puhuu ihmisjoukolle

Koulutus vie nuoria äitejä kohti parempaa 

Jotkut nuorista äideistä kertoivat, että he menettivät halunsa palata kouluun niiden pilkkanimien takia, joilla heitä lapsen saamisen jälkeen nimiteltiin. Tämä vaikuttaa tyttöihin psyykkisesti ja vie motivaation palata kouluun ja jatkaa opintoja. 

- Oppimisessa ei kysytä, oletko vanha vai nuori. Oppiminen kuuluu kaikille. Me rohkaisemme nuoria äitejä luottamaan ja uskomaan itseensä muiden nimittelystä huolimatta. Pilkan ei pidä estää heitä oppimasta, Grace sanoo.  

Grace muistuttaa aina tyttöjä olemaan suostumatta ikätoverien kielteiseen painostukseen, vaan rohkaisee heitä ympäröimään itsensä ihmisillä, jotka motivoivat heitä pitämään koulutusta tienä parempaan tulevaisuuteen. 

- Sanon tytöille, ettei lapsen saaminen ole maailmanloppu. Jos perhe ei huolehdi tai rohkaise, se ei tarkoita, että tytön pitäisi luopua unelmistaan. Etsi keino, jolla voit palata kouluun niin että sinulla ja lapsellasi on parempi tulevaisuus, hän sanoo. 

Pyörien lahjoittamisen lisäksi World Visionin henkilökunta neuvoo ja kannustaa tyttöjä.  

- Jotta näkisimme Etelä-Sudanin muuttuvan paremmaksi, meidän on käytävä koulua, sillä koulutus on ainoa tapa kehittää maatamme. Meidän on tehtävä uhrauksia koulutuksessa, ja tuettava muita tyttöjä. On surullista nähdä teini-ikäinen tyttö kantamassa lasta silloin kun hänen pitäisi olla koulussa, Grace sanoo.  

 

Tytöt vihreissä ja keltaisissa koulupuvussa ajavat pyörällä jonossa

Koronapandemia on lisännyt lasten riistoa 

Koronapandemian vaikutukset näkyvät myös Etelä-Sudanin alueella.  

- Koronapandemia on vaikuttanut monien perheiden toimeentuloon, ja siksi jotkut lapset ovat joutuneet lapsityövoimaksi tai töihin perheen tarpeiden täyttämiseksi, ja siten altistuneet seksuaalisen riiston ja hyväksikäytön kohteiksi. World Vision jakaa tieto kampanjoimalla ovelta ovelle ja järjestää ravitsemuskeskuksissa keskusteluja, joiden tarkoituksena on auttaa ehkäisemään naisten, tyttöjen ja kaikkien lasten hyväksikäyttöä. Tiimimme tukee myös niitä, jotka ovat joutuneet hyväksikäytetyiksi erityisesti koronapandemian aikana, World Visionin lastensuojeluohjelman koordinaattori Malish Clement sanoo. 

Gracen kaltaiset aktiiviset ja pyörän selkään rohkeasti hyppäävät tytöt luovat kuitenkin toivoa paremmasta huomisesta myös korona keskellä.  

Sinäkin voit auttaa

Auta lapsia kummina

Ryhdy kummiksi

Lue lisää